Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5252
Mărime: 39.88KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

- MOSTENIREA TESTAMENTARA POATE COEXISTA CU MOSTENIREA LEGALA

Transmisiunea succesorala este o transmisiune indivizibila. Patrimoniul succesoral este considerat un tot indivizibil si in consecinta transmisiunea succesorala va fi si ea indivizibila. Aceasta inseamna ca acceptarea sau renuntarea la mostenire are caracter indivizibil, neputand fi limitata la o parte a mostenirii. Datorita caracterului indivizibil, in cazul in care exista mai multi mostenitori cu vocatie la intreaga mostenire, de renuntarea unuia sau a unora dintre ei profita mostenitorii acceptanti, in virtutea dreptului de acrescamant (dreptul de adaugire).

- LIBERALITATILE : DONATIA SI TESTAMENTUL

a) Contractul de donatie este acel contract unilateral – in principiu gratuit – si solemn, prin care o persoana numita donator, transmite irevocabil dreptul sau de proprietate asupra unui bun determinat, unei alte persoane numite donator, care il accepta.

- Donatia este un contract translativ de proprietate, efect care este subsecvent incheierii contractului de donatie.

Dispozitiile art. 1011 Ncc care prevad expres forma autentica acestui act juridic trebuie corobarate cu dispozitiile art. 46 din Legea nr. 18/1991 conform carora instrainarea terenurilor prin acte intre vii se face prin contract solemn.

- Dispozitiile inscrise in art.1707 Ncc. Prevad : „Donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute”.

- Legea civila actuala nu include in categoria donatiilor aratate la alin.1 al art. mentionat si donatiile indirecte, cele deghizate si darurile manuale.

Solemnitatea actului de donatie este o conditie de valaditate a, incat lipsa acesteia va provoca nulitatea absoluta a actului juridic respectiv si poate fi invocata oricand, de orice persoana interesata, inclusiv din oficiu de catre instanta de judecata.

Conform legii noi si >in scop de informare a persoanelor care justifica existenta unui interes legitim, notarul care autentifica un contract de donatie are obligatia sa inscrie de indata acest contract in registrul national notarial, tinut in format electronic, potrivit legii < (art.1012 Ncc).

- Potrivit art. 47 alin. 1 din Legea nr. 18/1991, persoanele fizice ce nu au nationalitate romana, precum si persoanele juridice care nu au nationalitate romana si sediul in Romania nu pot dobandi terenuri in proprietate, prin acte intre vii, deci implicit nu pot dobandi terenuri in proprietate nici prin donatii.

b) Testamentul (art.1034-1099 Ncc)

Testamentul este un act unilateral, personal si revocabil, prin care o persoana numita testator, dispunde in una dintre formele cerute de lege, pentru timpul cand nu va mai fi in viata (art.1034 Ncc).

Actuala lege civila reglementeaza doar doua dintre formele testamentului ordinar: cel olograf si cel autentic, conditii in care nu mai este reglementat testamentul mistic sau secret.

Testamentul se poate face in fata notarului public, in forma autentica sau poate fi scrisa in intregime, semnat di datat de testator in situatia testamentului olograf.

Persoana care face testamentul si are in vedere un anumit bun pentru o anumita persoana, face testamentul numai pentru acel bun, in acest caz actul respectiv va cuprinde dispozitia expresa cu privire la acesta si persoana va fi mostenitoare daca sotii nu au copii, acestia isi pot lasa testamente reciproce.Este o dovada de grija a unuia fata de celalalt pentru evitarea unor mosteniri cu care sa ajunga la conflicte judiciare.

Testamentul poate fi revocat de cel care l-a intocmit, in mod expres in sensul unei mentiuni pe testamentul anterior sau prin intocmirea unui alt testament pentru ca valabil este cel cu data mai recenta. Este obligatoriu ca testamentul sa cuprinda: numele, prenumele, domiciliul, mentiunea ca testatorul este sanatos psihic si ce bunuri lasa mostenire.

Ncc prin dispozitiile art. 1047 reglementeaza si testamentele privilegiate, care se intanlesc in situatiile speciale si anume:

a) In fata unui functionar competent al autoritatii civile locale, in caz de epidemii, catastrofe, razboaie sau alte asemenea imprejurari exceptionale;

b) In fata comandantului vasului sau a celui care il inlocuieste, daca testatorul se afla la bordul unui vas, sub pavilionul Romaniei, in cursul unei calatorii maritime sau fluviale. Testamentul intocmit la bordul unei aeronave este supus acelorasi conditii;

c) In fata comandantului unitatii militare, ori a celui care il inlocuieste, daca testatorul este militar sau, fara a avea aceasta calitate este salariat ori presteaza servicii in cadrul fortelor armate ale Romaniei si nu se poate adresa unui notar public;

d) In fata directorului, medicului sef, al institutiei sanitare sau al medicului sef al serviciului, ori, in lipsa acestuia, in fata medicului de garda, cat timp dispunatorul este internat intr-o institutie sanitara in care notarul public nu are acces.

- In conditiile Ncc testamentele privilegiate se intocmesc obligatoriu in prezenta a doi martori si se semneaza de testator, de agentul instrumentator si de cei doi martori.

Preview document

Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 1
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 2
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 3
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 4
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 5
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 6
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 7
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 8
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 9
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 10
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 11
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 12
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 13
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 14
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 15
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 16
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 17
Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Mostenirea - Mod de Transmitere a Patrimoniului unei Persoane catre Mostenitori.docx

Alții au mai descărcat și

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Drept Civil al Republicii Moldova

I.1.1. Notiunea de drept Cuvîntul “Drept” este folosit în mai multe sensuri. El deriva de la latinescul “ directus”, luat sens metaforic (...

Succesiuni

Reguli generale cu privire la mostenire Notiune Potrivit art 557 NCC, mostenirea este unul dintre modurile de dobandire a proprietatii. Ea este...

Ai nevoie de altceva?