Persoana Juridica

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Persoana Juridica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

PERSOANA JURIDICA

Definitie:

Persoana juridica reprezinta un subiect colectiv de drept, adica un colectiv de oameni, care, respectand cerintele legale de fond si de forma pentru constituirea sa, este titular de drepturi subiective si obligatii civile.

Potrivit prevederilor Decretului nr. 31/1954, <<persoana juridical este orice organizatiecare are o organizare de sine statatoaresi un patrimoniu propriuafectat realizarii unui anume scop in accord cu interesul obstesc>>.

Din aceasta definitie rezulta cele trei elemente constitutive ale persoanei juridice:

- Organizarea de sine statatoare

- Patrimoniul propriu

- Scopul propriu, determinat si in concordanta cu interesul general

Clasificarea persoanelor juridice

1.In functie de ctiteriul domeniului dreptului de care apartin persoanele juridice sunt:

- De drept public: statul; unitatile administrative-teritoriale; parlamentul Romaniei; organismele puterii executive; organismeleputerii judecatoresti; institutiile de stat; partidele politice.

- De drept privat: agentii economici de stat; societatile comerciale cu capital privat; sindicatele; organizatiile cooperatiste; cultele religioase;asociatiile si fundatiile; organizatiile patronale.

2.Potrivit formei dreptului de proprietate, persoanele juridice pot fi:

- Persoane juridice de stat

- Persoane juridice private sau particulare

- Persoane juridice mixte

- Persoane juridice ce se intemeiaza pe proprietatea private interna sip e proprietatea straina

3.Conform critreriului nationalitatii, exista doua categorii de personae juridice:

- Persoane juridice romane

- Persoane juridice straine

4.Dupa natura scopului urmarit:

- Persoane juridice cu scop patrimonial

- Persoane juridice cu scop nepatrimonial

Capacitatea civila a persoanelor juridice

1.Notiune, continut

Prin capacitatea civila a persoanei juridice se intelege aptitudinea subiectului colectiv de drept de a dispune de drepturi si obligatii civile (capacitatea de folosinta), precum si aptitudinea de a dobandi si exercita drepturi subiective civile si de a-si asuma si indeplini obligatii civile prin intermediul incheierii de acte juridice de catre organismele sale de conducere (capacitatea de exercitiu).

La fel ca si in cazul persoanei fizice, capacitatea civila a persoanelor juridice are doua elemente: capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu. Avand aceasta capacitate jurdica, persoana juridica poate participa la diverse raporturi juridice.

2.Capacitatea de folosinta a persoanei juridice

Capacitatea de folosinta a persoanei juridice este acea parte a capacitatii civile a subiectului colectiv de drept civil care consta in aptitudinea generala si abstracta de a avea drepturi si obligatii civile.

Caracterele juridice ale capacitatii de folosinta a persoanei juridice:

- legalitate - insusirea acesteia de a fi instruita numai de lege;

- inalienabilitate - capacitatea de folosinta a persoanei juridice nu poate fi instrainata sau cedata, nu se poate renunta la ea, nici in totalitate nici in parte;

- intangibilitate - insusirea acesteia de a nu i se putea aduce ingradiri decat in cazurile si conditiile stabilite de lege;

- generalitate - insusirea de a exprima aptitudinea subiectului colectiv de drept civil de a avea drepturi si obligatii civile;

- specialitate - insusirea acesteia de a cuprinde doar posibilitatea subiectului colectiv de drept civil de a avea acele drepturi si obligatii civile care se circumscriu principiilor specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Persoana Juridica.doc