Reprezentarea și rezerva succesorală

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 12514
Mărime: 69.00KB (arhivat)
Publicat de: Romanenco M.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I CONSIDERATIUNI GENERALE PRIVIND REPREZENTAREA SUCCESORALA 5
  3. 1.1.Notiunea de reprezentare succesorala 5
  4. 1.2.Conditiile reprezentarii succesorale 8
  5. 1.3.Efectele reprezentarii succesorale 10
  6. CAPITOLUL II. REZERVA SUCCESORALA IN DREPTUL CIVIL 12
  7. 2.1.Notiune si caractere juridice ale rezervei succesorale 12
  8. 2.2.Descendentii rezervatari 17
  9. 2.3.Rezerva ascendentilor privilegiati si colateralilor privilegiati 24
  10. CONCLUZII 28
  11. BIBLIOGRAFIE 30

Extras din proiect

Mostenirea este considerata una dintre cele mai importante institutii ale dreptului civil ea fiind indisolubil legata de formele de proprietate.

Dreptul civil reglementeaza, prin intermediul normelor sale, intreaga viata a omului, inca inainte de nastere si pina la moarte. Fiinta umana de-a lungul secolelor a infruntat destinul fiind in acest sens, artizanul propriului confort si bunastarii, perfectionarea uneltelor de munca constituind o consecinta a unui trai mai bun. Iata de ce, omul poate fi calificat ca un creator al istoriei si un fauritor al propriului destin. Ca fiinta trecatoare, omul este supus unui destin implacabil: se naste, traieste si piere inevitabil prin moarte.

Peirea fizica a omului, juridic, duce la disparitia sa ca subiect de drept, insa raman bunurile pe care acesta le-a agonisit pe parcursul vietii. A vorbi despre un mort ca despre un act nul, ca despre ceva ce nu ar fi existat niciodata este de-a dreptul aberant. Iata de ce, odata cu aparitia proprietatii private apar si primele reglementari succesorale initial sub forma de obicei, iar ulterior consacrate in acte normative scrise.

Dezvoltarea proprietatii private, eliberarea acesteia de ingradirile ce au existat de-a lungul secolelor duc la cresterea importantei succesiunii in orice societate, deoarece proprietatea se perpetueaza transmitindu-se. Tendinta dominanta, in prezent, se manifesta prin largirea patrimoniului succesoral al de cujus-ului (defunctului) prin includerea in continutul acestuia a oricaror bunuri susceptibile de a satisface necesitatile materiale si culturale ale omului, cu exceptia a insasi personalitatii umane, care evident nu poate fi transmisa prin succesiune.

Scopul si obiectivele tezei. Actualitatea problemei privind reprezentarea si rezerva succesorala in dreptul civil, conditioneaza scopul prezentului studiu ce consta in examinarea si cercetarea complexa (in conceptiile legislative si doctrinare autohtone si din alte state). Scopul lucrarii, asadar, vizeaza cercetarea aspectelor teoretice ale institutiei reprezentarea si rezerva succesorala in dreptul civil, evidentierea importantei acesteia tinand cont de realitatile economico-sociale ale societatii.

Pentru atingerea acestui scop, urmeaza sa realizam urmatoarele obiective:

- relevarea esentei notiunii de reprezentare succesorala si a problemelor lui la etapa actuala;

- evidentierea conditiilor reprezentarii succesorale;

- analiza efectelor reprezentarii succesorale si cercetarea caracterelor juridice ale transmiterii mostenirii si a conditiilor specifice succesiunii legale;

- caracteristica claselor de succesori legali si evidentierea problemelor ce apar in procesul realizarii dreptului la succesiune.

Sumarul compartimentelor tezei. Tinand cont de standardele stabilite, prezenta teza are urmatoarea structura: introducere; doua capitole divizate in paragrafe, concluzii generale si bibliografie.

CAPITOLUL I. CONSIDERATIUNII GENERALE PRIVIND REPREZENTAREA SUCCESORALA

1.1.Notiunea de reprezentare succesorala.

De la principiul potrivit caruia in interiorul aceleiasi clase rudele de grad mai indepartat vor fi inlaturate de la mostenire de rudele de grad mai apropiat se contureaza exceptia reprezentarii succesorale pe care o vom examina in continuare.

Reprezentarea succesorala constituie un beneficiu al legii, in virtutea careia un mostenitor mai indepartat in grad urca la locul si gradul ascendentului sau, care este decedat la data deschiderii mostenirii pentru a culege, in concurs cu mostenitorii mai apropiati in grad, partea care s-ar fi cuvenit celui pe care il reprezinta daca s-ar fi aflat in viata. Reprezentarea succesorala este o institutie juridica aparte si este altceva decat ceea ce se intelege, in mod obisnuit, in Dreptul Civil prin reprezentare

Dupa parerea lui F.Deak, reprezentarea succesorala constituie un beneficiu al legii in virtutea caruia un mostenitor legal (sau mai multi) de un grad mai indepartat numit reprezentant urca in gradul, locul si drepturile ascendentului sau numit reprezentat, care este decedat la deschiderea mostenirii, pentru a culege partea ce i s-ar fi cuvenit acestuia, daca s-ar mai fi aflat in viata

Autorul I.Dogaru vine sa precizeze ca institutia reprezentarii succesorale este cunoscuta inca din dreptul privat roman, fiind la inceput restrinsa la clasa descendentilor in linie dreapta si extinsa apoi de Iustian la fratii si surorile defunctului in beneficiul descendentilor acestuia

Reprezentarea succesorala este o institutie juridica aparte care, afara de rezonanta comuna a denumirii, nu are nimic de a face nici cu reprezentarea conventionala a mandantului, nici cu reprezentarea legala. In cazul reprezentarii conventionale si legale este vorba despre aplicarea acesteia la incheierea actelor juridice de catre reprezentanti in numele si pentru cei reprezentati, pe cand in cazul reprezentarii succesorale reprezentantul dobandeste drepturi succesorale proprii, care-i confera posibilitatea de a urca in locul si in gradul reprezentantului pentru a culege mostenirea ce i s-ar fi cuvenit acestuia daca ar fi fost in viata la momentul deschiderii succesiunii.

Utilitatea reprezentarii consta in faptul ca prin efectele pe care le produce, inlatura unele consecinte ale principiului egalitatii intre rudele de acelasi grad. In dreptul Republicii Moldova, tinind cont de prevederile articolului 1504 din CC, institutia reprezentarii succesorale este de natura a mari cercul mostenitorilor legali. Pentru intelegerea ratiunii acestei institutii succesorale sa examinam un exemplu. Sa ne imaginam ca un parinte are doi feciori, iar unul dintre acestia a

Bibliografie

1.Antohi L., Baies S., Baiesu A. Comentariul Codului civil al Republicii Moldova. Vol.II. Chisinau: Ed.ARC, 2006.

2.Baies S., Rosca N. Drept civil. Persoana fizica. Persoana Juridica. Vol. I. Chisinau: Editura Cartier, 2004.

3.Bacaci, Al., Comanita, Gh. Drept civil. Succesiuni. Bucuresti: ALL Beck, 2003.

4.Banarescu Iu. Notiunea succesiunii vacante si natura ei juridica/ Revista Nationala de Drept, 2006. nr.10.

5.Banarescu, Iu. Conditii generale ale dreptului de mostenire. In: Analele Stiintifice ale Universitatii de Stat din Moldova, 2005, nr.8/193.

6.Bostan G. Mostenirea legala. Chisinau: SRL Barcom, 2004.

7.Bostan G. Succesiunea legala in Republica Moldova si Romania. Teza de dr. in drept. Chisinau.

8.Chironachi Vladimir, Reprezentarea in Dreptul Civil Succesoral, In: Analele Stiintifice ale Universitatii de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul Nr.5/2009 / ISSN 1875-2170

9.Chirica D. Drept civil. Succesiuni si testamente. Bucuresti: Rosseti. 2003.

10.Chibac Gh., Baiesu A, Rotari Al-dru, Efrim O. Drept civil. Contracte speciale. Vol.III. Chisinau: Editura Cartier juridic. 674p.;

11.Cojocaru V., Dorul V. Fundamentul dreptului la mostenire"/ Analele Stiintifice ale Academiei Ministerului Afacerilor Interne, seria Drept privat. nr. 2/2003.

12.Cojocaru V., Seremet I. Explicatii terminologice ale conceptului dreptului la mostenire/ Revista stiintifica ,,Studia Universitatis" - Seria ,,Stiinte sociale", nr.8(28). Chisinau, 2009.

13.Cojocari, E. Rudenia, cerinta de baza a chemarii la succesiune a mostenitorilor legali in ordinea claselor succesorale. In: Materialele Conferintei stiintifice cu participare internationala ,,Integrare prin cercetare si inovare". Iasi, 2014.

14.Constantinescu E. Unele aspecte ale dreptului succesoral al Republicii Moldova.

Teza de dr. in drept. Chisinau.

15.Constantinescu E. Ordinea de succesiune in Franta/ Legea si viata, 1995. nr.4;

16.Hamangiu, C., Rosseti-Balanescu, I., Baiconeanu, Al. Tratat de drept civil roman. vol.III, reeditat. Bucuresti: Chemarea, 1996

17.Hotararea Plenului CSJ a RM, nr.13 din 03.10.2005. ,,Cu privire la practica aplicarii de catre instantele judecatoresti a legislatiei la examinarea cauzelor despre succesiune". In: Buletinul CSJ a RM, 2006, nr.5/4, p.4.

18.Legea Republicii Moldova nr.1316 din 26.10.2000, prin care a fost adoptat Codul familiei. In: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2001, nr.47-48/210

19.Muresan, M., Fildan, S., Lucaciuc, St. Drept civil. Succesiuni. Cluj-Napoca: Cordial Lex, 2012.

20.Robu, O. Dreptul succesoral al sotului supravietuitor. In: Revista Nationala de Drept, 2002, nr.10

Preview document

Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 1
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 2
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 3
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 4
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 5
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 6
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 7
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 8
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 9
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 10
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 11
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 12
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 13
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 14
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 15
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 16
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 17
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 18
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 19
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 20
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 21
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 22
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 23
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 24
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 25
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 26
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 27
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 28
Reprezentarea și rezerva succesorală - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Reprezentarea si rezerva succesorala.docx

Alții au mai descărcat și

Clasele de Moștenitori

INTRODUCERE „Nu se cade să semeni numai pentru tine din grădina sădită de străbuni, roadele le-au strâns urmaşii. Dacă a fost ceva semănat pentru...

Devoluțiunea succesorală legală în viziunea actualului și noului cod civil și elemente de drept comparat

CAPITOLUL I NOŢIUNEA DE SUCCESIUNE Rolul pe care dreptul succesoral este chemat să-l joace în viaţa juridică română reclamă o bună cunoaştere a...

Moștenirea legală

INTRODUCERE Un rol important in materia succesiunilor il ocupa mostenirea legala, pentru ca principiile acesteia opereaza ori de cate ori de cujus...

Mostenitorii Rezervatari și Intinderea Rezervelor ce li se Cuvin

CAP.I. Rezerva si cotitatea disponibila I.1 Precizari prealabile. In principiu oricine poate dispune dupa propria vointa de bunurile ce le are in...

Felurile moștenirii

I.Noțiune. Potrivit art. 953 Cod Civil, moștenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane...

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Clasa a doua de moștenitori

Moștenirea legală este reglementată în Noul Cod Civil la Titlul II, începând cu Art 963. Clasele de moștenitori sunt categoriile de persoane aflate...

Drept civil - definiții

Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea...

Te-ar putea interesa și

Nedemnitatea Succesorală

INTRODUCERE Motivarea alegerii temei Rolul pe care dreptul succesoral este chemat să-l joace în viaţa juridică română reclamă o bună cunoaştere...

Clasele de Moștenitori

INTRODUCERE „Nu se cade să semeni numai pentru tine din grădina sădită de străbuni, roadele le-au strâns urmaşii. Dacă a fost ceva semănat pentru...

Moștenirea în Dreptul Internațional Privat

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INSTITUŢIA MOŞTENIRII 1.1.NOŢIUNEA DE MOŞTENIRE (SUCCESIUNE) În limbajul comun, prin succesiune se...

Devoluțiunea succesorală legală în viziunea actualului și noului cod civil și elemente de drept comparat

CAPITOLUL I NOŢIUNEA DE SUCCESIUNE Rolul pe care dreptul succesoral este chemat să-l joace în viaţa juridică română reclamă o bună cunoaştere a...

Reducțiunea liberalităților

INTRODUCERE Tema acestei lucrări este constituită de reducțiunea liberalităților excesive așa cum sunt reglementate de noul Cod Civil al României....

Rezerva Succesorală și Cotitatea Disponibilă

1. Notiuni generale. În principiu, orice persoana fizica poate sa dispuna liber de bunurile care alcatuiesc patrimoniul sau, prin acte juridice...

Reprezentarea Succesorală și Dezmoștenirea în Accepțiunea Noului Cod Civil

Capitolul 1. Reprezentarea succesorală în accepţiunea Noului Cod Civil 1.1. Noţiune, reglementare şi natură juridică Prin reprezentare...

Rezerva Succesorală în Noul Cod Civil

Capitolul I Consideraţii generale privitoare la moştenire în NCC 1.1 Prezentarea noţiunii Prin moştenire sau succesiune se întelege transmisiunea...

Ai nevoie de altceva?