Contractele de Credit Bancar

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 10296
Mărime: 122.90KB (arhivat)
Publicat de: Violeta Morar
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexandru Popa
Universitatea de Vest din Timisoara

Cuprins

  1. 1. Aspecte generale privind contractele de credit 3
  2. 2. Tehnici juridice utilizate pentru creditare 3
  3. 3. Cererea de acordare a creditului 4
  4. 4. Documentaţia de credit 4
  5. 5. Clauze uzuale în contractele de credit 5
  6. 6. Costul creditului 7
  7. 7. Categorii de credite 8
  8. a. Clasificări ale creditelor bancare 8
  9. b. Forme speciale ale creditului bancar. Enumerare. 10
  10. c. Creditul prin scontul cambiei sau biletului la ordin. 10
  11. d. Credite acordate pe baza cecurilor remise spre încasare 11
  12. e. Credite de factoring 11
  13. f. Credite pentru activitatea de leasing 12
  14. g. Credite de forfetare 13
  15. h. Credite prin semnătură. Scrisoarea de garanţie bancară 13
  16. i. Credite prin semnătură.Avalul cambiei sau al biletului la ordin. 15
  17. 8. Riscul nerambursării creditelor 15
  18. 9. Garanţiile creditelor bancare 16
  19. 10. Produse si servicii bancare 18
  20. a. Card de debit 18
  21. b. Card de credit 19
  22. c. Mobile banking 20
  23. d. Internet banking 21
  24. 11. Bibliografie 23

Extras din proiect

1. Aspecte generale privind contractele de credit

Potrivit art. 3 lit. g din Legea nr. 58/1998, creditul bancar reprezintă orice angajament de plată a unei sume de bani în shimbul dreptului la rambursarea sumei plătite, precum şi la plata unei dobânzi sau a altor cheltuieli legate de această sumă sau orice prelungire a scadenţei unei datorii şi orice angajament de achiziţionare a unui titlu care încorporează o creanţă sau a altui drept la plata unei sume de bani.

Din definiţia legală a creditului bancar rezultă trei modalităţi ale creditului bancar:

- împrumutul de fonduri;

- prelungirea scadenţei unei datorii;

- scontul.

În cel de al doilea alineat al literei g) sunt enumerate trei categorii de credite bancare,din punct de vedere al scadenţei:

- credite pe termen scurt, cu durată de rambursare ce nu depaşeşte 12 luni;

- credite pe termen mediu, cu durată de rambursare cuprinsă între 1 şi 5 ani;

- credite pe termen lung, cu durată de rambursare peste 5 ani.

Nu există unitate de opinii în privința elementelor esențiale care definesc creditul bancar. Astfel, într-o opinie creditul bancar presupune existența cumulativă a următoarelor elemente:

- timpul, care separă punerea la dispoziție a fondurilor de restituirea acestora;

- încrederea băncii în rambursarea creditului;

- riscul asumat de către bancă prin acordarea creditului.

Creditul bancar nu trebuie confundat cu împrumutul civil, cu creditul comercial sau creditul obligatar. Astfel, în cazul împrumutului civil împrumutătorul pune la dispoziția împrumutatului proprii săi bani, iar împrumutul este unul de regulă gratuit, în timp ce băncile împrumută fondurile deponenţiilor sau, eventual, cele împrumutate de la Banca Națională a României, în schimbul unei remuneraţii.

În cazul creditului comercial, comerciantul pune la dispoziţia altui comerciant propriile fonduri, cu titlu de împrumut sau îi oferă beneficiul amânării plăţii, utilizând titlurile de credit (în acest din urmă caz, creditul comercial poate fi transformat în credit bancar, prin scontarea titlului). Creditul obligatar reprezintă o modalitate de finaţare externă pe termen lung a societăţii comerciale, prin emisiunea de obligaţiuni.

2. Tehnici juridice utilizate pentru creditare

Tehnicile de creditare au evoluat în ultima perioadă, în sensul că, după ce multă vreme scontul efectelor de comerţ a fost dominat, mai ales datorită posibilităţii de mobilizare a creditului prin rescont, în ultimul timp el şi-a diminuat importanţa, datorită postului prelucrării.

Efectul a fost dezvoltarea tehnicilor de avans de fonduri şi de descoperit de cont, care corespund mai bine creditelor pe termen mediu şi lung destinate retehnologizării şi a tehnicilor de leasing financiar pentru procurarea de echipament industrial. Alegerea tipului de credit adecvat depinde atât de necesităţile clientului, cât şi de interesele băncii.

Nevoia de lichidităţi pentru trezoreria clientului determina solicitarea unui credit pe termen scurt, în timp ce procurarea de echipament tehnologic presupune alegerea unui credit pe termen mediu sau lung. Dacă clientul băncii doreşte să obţină un credit, dar totodată și o selecţie a clientelei pe criteriul solvabilităţii, va utiliza tehnica de factoring.

La rândul său, banca își va determina opţiunea în funcţie de securitatea și mobilizarea creditului. Securitatea presupune evitarea riscului nerambursării, iar mobilizarea asigură refinanţarea băncii.

Dacă riscul nerambursării este evident sau dacă posibilităţile de mobilizare nu sunt satisfăcătoare, banca va refuza acordarea creditului, fără a fi obligată să-şi justifice refuzul. Tehnicile juridice prin care se acordă creditele sunt adaptate necesităţilor finanţării diferitelor acte de comerţ.

Astfel, creditul pe termen scurt poate fi acordat fie sub forma scontului efectelor de comerţ (cambie, bilet de ordin) fie sub forma leasingului financiar. Creditul pe termen mediu se poate acorda sub forma avansului de fonduri, a descoperitului de cont, a facilităţilor de caserie etc.

Contractul de credit poate reprezenta temeiul şi pemisa emiterii unor efecte de comerţ (cambie, bilet de ordin) care permit mobilizarea creanţei prin scont şi refinanţarea băncii pentru reîntregirea fondurilor de creditare.

Noţiunea de creditare este una economică, fiind acoperită de diferite tehnici juridice: împrumut, descoperit de cont, scont, acceptare, aval, garanţie autonomă, cauţiune etc. În fiecare caz, este fundamentală operaţiunea economic, mecanismul juridic adecvându-se realizării acesteia.

Ca operaţiune economică, potrivit literaturii de specialitate, creditul reuneşte trei elemente, care se regăsesc, în prezent, şi în definiţia legală a creditului: avansul de monedă fiduciară sau scripturală; remuneraţia băncii; rambursarea.

3. Cererea de acordare a creditului

Creditul se acordă la iniţiativa clientului, iniţiativa constând într-o manifestare de voinţă încorporată în cererea de acordare a creditului.

Aceasta se adresează băncii şi cuprinde datele informative ale solicitantului (numele şi prenumele, data şi locul naşterii, actul de identitate, codul numeric personal, domiciliul, declaraţia pe proprie răspundere privind eventuala încadrare în categoria persoanelor aflate în relaţii speciale cu banca sau cea a personalului propriu al băncii), date privind creditul solicitat (tipul creditului, cuantumul, destinaţia şi perioada de acordare, modalitatea de acoperire a eventualelor diferenţe între valoarea obiectului decreditat şi suma creditului, modalitatea de rambursare a creditului şi cea de garantare a acestuia) declaraţia pe proprie răspundere privind eventualele credite contractate de la data depunerii cererii şi semnătura solicitantului.

Preview document

Contractele de Credit Bancar - Pagina 1
Contractele de Credit Bancar - Pagina 2
Contractele de Credit Bancar - Pagina 3
Contractele de Credit Bancar - Pagina 4
Contractele de Credit Bancar - Pagina 5
Contractele de Credit Bancar - Pagina 6
Contractele de Credit Bancar - Pagina 7
Contractele de Credit Bancar - Pagina 8
Contractele de Credit Bancar - Pagina 9
Contractele de Credit Bancar - Pagina 10
Contractele de Credit Bancar - Pagina 11
Contractele de Credit Bancar - Pagina 12
Contractele de Credit Bancar - Pagina 13
Contractele de Credit Bancar - Pagina 14
Contractele de Credit Bancar - Pagina 15
Contractele de Credit Bancar - Pagina 16
Contractele de Credit Bancar - Pagina 17
Contractele de Credit Bancar - Pagina 18
Contractele de Credit Bancar - Pagina 19
Contractele de Credit Bancar - Pagina 20
Contractele de Credit Bancar - Pagina 21
Contractele de Credit Bancar - Pagina 22
Contractele de Credit Bancar - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Contractele de Credit Bancar.doc

Alții au mai descărcat și

Adunarea Generală a Acționarilor

Cap 1. Adunarea generală a acţionarilor (AGA ) Noţiuni generale Societăţile comerciale pe acţiuni au drept organ suprem de deliberare Adunarea...

Norma juridică

Norma juridica si norma juridica si „regula juridica” în doctrina juridica are acelasi înteles. Literatura franceza, fara sa înlature cuvîntul...

Întreprinderile

Notiuni generale Potrivit art. 3 din Codul comercial sunt considerate fapte de comert urmatoarele intreprinderi: - intreprinderi de furnituri...

Procedura Insolvenței

PROCEDURA INSOLVENŢEI I.Noţiuni introductive. In cadrul procedurii insolvenţei, Legea nr. 85/2006, lege-cadru în acest domeniu, stabileşte...

Fondul de comerț

FONDUL DE COMERT = reprezinta ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale, utilizate de un comerciant in desfasurarea...

SRL-ul

Constituire URBAN PAVEL, cetatean roman, cu domiciliul in Bacau str. Stadionului nr.19, sc.A, ap.16, judetul Bacau identificat prin B.I. seria GT...

Te-ar putea interesa și

Garantarea Creditului Bancar

CAPITOL I INSTITUTIILE DE CREDIT 1.BANCILE I.1.A.Caracterizare generală Integrarea în Sistemul Bancar European şi operarea pe Piaţa Bancară...

Creditul Bancar

INTRODUCERE Aparitia creditului este strâns legata de dezvoltarea productiei si circulatiei marfurilor; evolutia acestor fenomene a impus...

Monedă și creditul. Creația monetară a băncilor

1.1 Concept Banii reprezintă bunuri ca oricare altele, indiferent că se prezintă sub forma variată de la început, sau sub forma lor proprie. Cu...

Drept fiscal

Introducere În toate orânduirile social-economice în care au existat relații financiare, statul, ca instituție suprastructurală, a reglementat...

Garanțiile de Executare ale Contractului de Credit Bancar

TITLUL I - REPERE ISTORICE PRIVIND ACTIVITATEA BANCARA Capitolul 1- Activitatea bancara. Primele milenii Sectiunea 1- Perioada antica Comertul...

Monedă și credit

3.4 Instrumentele politicii monetare Obiectivele politicii monetare se suprapun în mare parte cu cele ale politicii fiscale în masura în care...

Regimul Juridic al Contractului de Credit Bancar

CAPITOLUL I CONSIDERENTE PRELIMINARII I.1 Noţiunea creditului. I.1.1 Istoric. Noţiunea de credit vine de la latinescul “creditum”care înseamna...

Politici de Creditare a Persoanelor Fizice la BCR

INTRODUCERE Creditarea este un concept fundamental frecvent folosit în prezent ,atât în învătământul universitar ,cât şi în practica economică din...

Ai nevoie de altceva?