Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 8984
Mărime: 46.81KB (arhivat)
Publicat de: Andreea L.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vieriu Ion
Prezentat in cadrul cursului de drept comercial.

Extras din proiect

INTRODUCERE

Lucrarea de faţă îşi propune să se concentreze asupra importanţei contractului de franciză într-o reţea care leagă titularul afacerii de success de comercianţii interesaţi în dezvoltarea propriei afaceri. În acest sens contractul de franciză reprezintă atât o metodă relativă sigură şi ieftină de a obţine profit, cât şi instrumentul cel mai agreat al globalizării, atribut al actualei societăţi de consum.

Astăzi franciza este cel mai adaptat mijloc de investire pentru pieţele în expansiune având capacitatea de a introduce tehnici, servicii şi produse noi, mobilizând în acelaşi timp capitalurile locale şi răspunzând tendinţei de globalizare şi concentrare a economiei mondiale, deţinând avantajul distribuirii riscului, fapt care duce la înlăturarea pericolului unor crize economice generale cu efecte devastatoare.

Referatul este structurat pe trei capitole plus un studiu de caz care vizează contractul de franciză al agenţiei de turism SC CARAVELLE SRL.

În primul capitol am vorbit despre evoluţia istorică a contractului de franciză, în cel de al doilea despre tipurile de franciză cunoscute, iar cel de-al treilea capitol este dedicat în întregime contractului de franciză şi surprinde elementele juridice ale acestuia, clauzele obligatorii, etc.

În studiul de caz am încercat să comentez contractul unei agenţii de turism.

Cele mai riscante domenii de activitate în franciză sunt publicaţii, educaţie şi perfecţionare, produse şi servicii pentru computer, comercializarea deserturilor, recrutare personal, domeniul auto, construcţie, brutărie-patiserie.

La încheierea oricărui contract trebuiesc stabilite clar şi ferm responsabilităţile şi limitele acestor responsabilităţi pentru fiecare dintre părţi.

1.Evoluţia istorica a contractului de franciză

Franciza poate fi definită pe scurt ca o reţetă legală care permite copierea unei afaceri de success în schimbul unei redevenţe.

,,Franciza” se foloseşte încă din Evul Mediu odată cu apariţia primelor relaţii navale, bancare şi comerciale cu sensul de ocrotire a unei libertăţi. Deşi, la început, privilegiul acordat de lege se referea la colectarea de taxe locale, organizarea târgurilor, producerea băuturilor alcoolice, adică la monopol într-un anumit domeniu, termenul de franciză se regăseşte în anul 1840 cu înţelesul de concesioare a unui drept exclusiv de vânzare a unor produse.

Tot la acea dată se cunoşte că producătorii de bere din Germania au acordat unor băcani, în baza unui franchising – un drept exlusiv de a le vinde marfa. Ulterior, operaţiunea de franciză în Europa dispare, fiind înlocuită cu instituţia concesiunii; însă această noţiune revine pe continentul European, după ce, în Statele Unite ale Americii devine o afacere de succes.

Contractul de franciză a apărut în SUA odată cu legislaţia antitrust prin care s-a interzis desfacerea produselor de către producător. Datorită dinamismului şi rentabilităţii sale a devenit o formă de cooperare comercială, fiind o varietate recentă şi răspândită a contractului de concesiune, franciza constituie o metodă modernă de afaceri bazată pe colaborarea permanentă între parteneri.

Prima firmă care a utilizat franciza în SUA a fost compania Singer Sewing Machine în anii 1860. Exemplul căruia a fost urmat apoi de General Motors, care a început să folosească franciza în 1898 şi în sfârşit, Rexall Drugs în 1902. După prima etapă de lansare, au urmat alte companii din diferite domenii ca industria auto, industria petrolului, îmbutelierea băuturilor răcoritoare, accesorii auto, fast-food.

Sistemul de francizare care s-au dovedit atât de reuşit şi de util în industriile auto şi petrolului au început să se răspândească curând şi în alte sectoare de afaceri. Western Auto a dezvoltat sistemul de franciză in anul 1909 permiţând celor interesaţi să îşi deschidă propriile magazine, dacă aveau bani şi ambiţie, chiar şi fără să aivă experienţă anterioară în activiăţi de comerţ. În anul 1925, când au început să se extindă prin franciză, restaurantele Howard Johnson ofereau trei arome de ingheţată "superioară". În 1940 a fost deschis primul restaurant Howard Johnson lângă o autostradă, iar în 1954, s-a deschis primul motel. În anii '50 a avut loc o adevarată explozie a dezvoltării francizei, odată cu inaugurarea în 1955 a restaurantelor McDonald's, de către Ray Kroc, care a pus accentul pe "calitate, servicii, curăţenie şi valoare." În acelaşi an , Harland Sanders a găsit o nişă în industria fast food-ului cu Kentucky Fried Chicken.

În zilele noastre în orice oraş al lumii recunoaştem afaceri tip francizing. Fornetti, Mc Donalds, Pizza Hut sunt prezenţe familiare şi în România.

Preview document

Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 1
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 2
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 3
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 4
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 5
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 6
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 7
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 8
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 9
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 10
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 11
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 12
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 13
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 14
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 15
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 16
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 17
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 18
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 19
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 20
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 21
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 22
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 23
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 24
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 25
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 26
Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Contractul de Franciza - Studiu de Caz - Agentia Caravelle.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de franciză

Contractul de franciza Definitie:Contractul de franciza este acel contract prin care o parte, denumita francizor, acorda unei alte parti, denumite...

Contractul de franciză studiu de caz - contractul de franciză al agenției de turism SC Caravelle SRL cu francizorii săi

Introducere Termenul de societate are mai multe ințelesuri. Din punct de vedere juridic, acestui cuvânt i se atribuie, de regulă, două sensuri:...

Contractul de franciză

1.Definirea conceptului de franciza Franciza trebuie mai intai inteleasa si definita din perspectiva sa economica, cea main masura sa ofere o...

Norma juridică

Norma juridica si norma juridica si „regula juridica” în doctrina juridica are acelasi înteles. Literatura franceza, fara sa înlature cuvîntul...

Întreprinderile

Notiuni generale Potrivit art. 3 din Codul comercial sunt considerate fapte de comert urmatoarele intreprinderi: - intreprinderi de furnituri...

Fondul de comerț

FONDUL DE COMERT = reprezinta ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale, utilizate de un comerciant in desfasurarea...

SRL-ul

Constituire URBAN PAVEL, cetatean roman, cu domiciliul in Bacau str. Stadionului nr.19, sc.A, ap.16, judetul Bacau identificat prin B.I. seria GT...

Te-ar putea interesa și

Contractul de franciză studiu de caz - contractul de franciză al agenției de turism SC Caravelle SRL cu francizorii săi

Introducere Termenul de societate are mai multe ințelesuri. Din punct de vedere juridic, acestui cuvânt i se atribuie, de regulă, două sensuri:...

Ai nevoie de altceva?