Contractul de Societate

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Contractul de Societate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nicolae Tanasoiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Cuprins

1. Notiunea, teorii si formele societatilor comerciale
1.1. Notiunea de societate comerciala
1.2. Conceptii referitoare la natura juridica a societatii comerciale
1.3. Formele societatii comerciale
2. Contractul de societate
2.1. Caracterele juridice ale contractului de societate
2.2. Elementele specifice ale contractului de societate
2.2.1. Aporturile asociatilor
2.2.2. Affectio societatis
2.2.3. Impartirea profitului
2.3. Conditii de fond si forma ale contractului de societate
2.3.1.Conditii de fond ale contractului de societate
2.3.1.1. Consimtamantul partilor
2.3.1.2. Capacitatea partilor
2.3.1.3. Obiectul contractului
2.3.1.4. Cauza contractului
2.3.1.5. Consecintele nerespectarii conditiilor de fond
2.3.2.Conditiile de forma ale contractului de societate
2.3.2.1. Forma scrisa a contractului
2.3.2.2. Consecintele nerespectarii conditiilor de forma
2.4. Cuprinsul contractului de societate
2.4.1. Clauzele de identificare a partilor
2.4.2. Clauzele privind identificarea viitoarei societati comerciale
2.4.3. Clauzele privind caracteristicile societatii
2.4.4. Clauzele privind conducerea si gestiunea societatii
2.4.5. Clauzele privind drepturile si obligatiile asociatilor
2.4.6. Clauzele privind sediile secundare ale societatii
2.4.7. Clauzele privind dizolvarea si lichidarea societatii
2.5. Modificarea actului constitutiv al societatilor comerciale
2.6. Contractul de societate al formelor de societate comerciala
2.6.1. Contractul de societate al societatii in nume colectiv
2.6.2. Contractul de societate al societatii in comandita simpla
2.6.3. Contractul de societate al societatii pe actiuni
2.6.4. Contractul de societate al societatii in comandita pe actiuni
2.6.5. Contractul de societate al societatii cu raspundere limitata

Extras din document

Societatea comerciala a aparut datorita unor cauze economice si sociale si a fost conceputa ca un organism autonom, cu personalitate juridica, ce a contribuit la extinderea pietelor si dezvoltarea masinismului, avand consecinte benefice asupra civilizatiei moderne. Societatile comerciale sunt cele mai importante instrumente juridice care utilizeaza energia umana si cea financiara pentru realizarea unor scopuri sociale.

1. Notiunea, teorii si formele societatilor comerciale

Reglementarea generala a societatilor comerciale este cuprinsa in Legea nr 31/1990 privind societatile comerciale, aceasta lege cuprinzand reguli generale aplicabile oricarei societati comerciale si reguli speciale privind fiecare forma juridica de societate comerciala.

1.1. Notiunea de societate comerciala

Deoarece Legea nr 31/1990 nu cuprinde o definitie a societatii comerciale, se recurge la dispozitiile Codului Civil, care reglementeaza contractul de societate. Astfel, Codul Civil dispune ca “Societatea este un contract prin care doua sau mai multe persoane se invoiesc sa puna ceva in comun, cu scop de a imparti foloasele ce ar putea deriva” ( art. 1491 C civ.) si ca “orice societate trebuie sa aiba ca obiect un ce licit si sa fie contractata spre folosul comun al partilor.Fiecare membru al societatii trebuie sa puna ceva in comun sau bani, sau alte lucruri, sau industria sa” (art 1492 C civ.).

Rezulta astfel din dispozitiile acestor doua articole ca societatea comerciala poate fi definita ca o grupare de persoane constituita pe baza unui contract de societate si beneficiind de personalitate juridical, in care asociatii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, pentru exercitarea unor fapte de comert, in scopul realizarii si impartirii profitului realizat.

1.2. Conceptii referitoare la natura juridica a societatii comerciale:

a) Teoria contractuala – porneste de la conceptia clasica a dreptului roman si considera ca societatea este un contract. Aceasta conceptia a fost multa vreme unanim acceptata, deoarece constituia expresia autonomiei de vointa.

b) Teoria actului colectiv – unii autori au sustinut ca actul juridic care sta la baza societatii nu este un contract, ci un act complex sau colectiv, care nu este reglementat de Codul civil. Asadar, acest act nu este un contract deoarece un contract sinalagmatic urmareste scopurile divergente ale partilor contractante, in schimb contractul de constituire a societatilor exprima vointele convergente ale asociatilor, care urmaresc acelasi scop, de realizare si impartire a profitului rezultat.

c) Teoria institutiei – in concepia altor autori, societatea se naste dintr-un act juridic voluntar, dar indoielnic ca acesta ar fi un contract. Societatea este o reunire de persoane organizate stabil pe baza unor interese comune, o institutie, astfel ca partile sunt indreptatite sa adopte sau sa respinga un ansamblu de reguli, fara a putea sa le modifice. Aceasta teorie nu a fost acceptata de practica judiciara, datorita impreciziei acesteia.

1.3. Formele societatii comerciale

In conformitate cu Legea nr 31/1990, art 2, societatile comerciale se divid in mai multe forme juridice, acestea asemanandu-se cu cele existente in alte tari.

Astfel, formele juridice ale societatilor comerciale sunt :

- Societatea in nume colectiv – societate ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimonial social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor;

- Societatea in comandita simpla - societate ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimonial social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati; asociatii comanditari raspund numai pana la concurenta aportului lor;

- Societatea pe actiuni – societatea al carei capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimonial social si actionarii raspund numai in limita aportului lor;

- Societatea in comandita pe actiuni – societatea al carei capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimonial social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati; asociatii comanditari raspund numai pana la concurenta aportului lor;

- Societatea cu raspundere limitata – societate ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimonial social si asociatii raspund numai in limita aportului lor;

Atributele de identificare ale societatii sunt firma societatii, sediul si nationalitatea societatii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Societate.doc

Alte informatii

Facultatea de Management Turistic si Comert