Excluderea asociaților din societățile comerciale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 151 în total
Cuvinte : 58905
Mărime: 155.06KB (arhivat)
Publicat de: Vlaicu Șandor
Puncte necesare: 11

Extras din proiect

Dezbaterea in jurul regimului juridic al excluderii din societate constituie izvorul unei jurisprudente oscilante si locul de intalnire a celor mai diferite si indraznete opinii doctrinare.

La o privire sintetica si dupa o analiza stiintifica a dezbaterii, se poate afirma ca o parte a doctrinei, la care s-a raliat in principiu si instanta suprema, sustine o abordare pur conceptualista a excluderii, privita in mod esential ca fiind o sanctiune. Din caracterul sanctionator rezulta interdictia de operare a excluderii in lipsa unui text legal expres, de unde decurge si interpretarea restrictiva si limitativa a cazurilor de excludere prevazute la art. 217 al Legii nr. 31/1990. O alta parte - tot mai numeroasa - a doctrinei (care insa cauta sprijin intr-o jurisprudenta mult prea izolata si caracterizata prin solutii ale caror considerente sunt adesea lacunare) sustine, am putea spune, caracterul functional al excluderii din societate, privita indeosebi ca un remediu sau o alternativa la dizolvarea anticipata a societatii. Aceasta abordare se fundamenteaza pe caracterul institutional al societatii, al carei interes primeaza in fata celui personal, cu consecinta necesitatii indepartarii asociatului aflat la originea neintelegerilor sau culpabil de neindeplinirea unor obligatii derivand din contractul de societate, in vederea salvgardarii existentei si prosperitatii intreprinderii.

1. Temeiurile de excludere din societate in lipsa unor clauze statutare

1.1. Cauze legale de excludere-sanctiune

Art. 217 din legea societatilor comerciale prevede trei situatii de excludere a asociatilor din societatea in nume colectiv, in comandita simpla, cu raspundere limitata si a comanditatilor din societatea in comandita pe actiuni, motivata de nerespectarea de catre asociatul culpabil a unei obligatii legale ce intra in continutul juridic al calitatii de asociat. Mentionam de la inceput ca situatiile de excludere constand in falimentul sau incapacitatea asociatului cu raspundere nelimitata (art.217 lit.b) nu au in vedere sanctionarea asociatului vizat, ci confera excluderii un veritabil caracter de remediu fata de pericolul la care sunt expusi tertii, coasociatii si societatea, datorita situatiei speciale a unuia dintre asociati.

1.2. Necesitatea unei interpretari flexibile a prevederilor art. 217 din Legea nr.31/1990

a) Temeiul de excludere prevazut la art.217 lit.a

Asociatul care, pus in intarziere, nu efectueaza varsamantul aportului subscris prin actul constitutiv, poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla si cu raspundere limitata. Aportul fiind expresia fidela a obligatiei de capitalizare a societatii, nevarsarea acestuia este sanctionata cu excluderea si in cazul societatii pe actiuni (este, de altfel, singurul motiv legal de excludere din societatea pe actiuni). In acest scop, art. 100 al legii stabileste o procedura speciala si costisitoare, in urma careia consiliul de administratie are optiunea de a-i urmari silit pe actionarii vizati sau de a-i exclude prin anularea actiunilor subscrise.

Aplicarea acestui temei de excludere pare sa ridice doua categorii de probleme. Cea dintai consta in justificarea acestei sanctiuni in cazul in care asociatul nu a varsat decat partial aportul subscris. Fata de imposibilitatea excluderii pro parte, solutia retinuta in doctrina a fost aceea de excludere (totala) din societate prin restituirea catre asociat a aportului partial varsat

Cea de-a doua consta in obligativitatea punerii in intarziere a asociatului debitor al aportului subscris. Desi instituita textual de catre lege, aceasta obligatie a fost uneori interpretata prin prisma art. 43 C.com., considerandu-se ca, o data implinit termenul de varsare a aportului, asociatul debitor este de drept in intarziere, cererea de excludere fiind pe deplin admisibila fara indeplinirea altor formalitati prealabile Solutia este criticata de autorii care evidentiaza ca, daca legiuitorul a facut apel la notiunea punerii in intarziere intr-un text special cum este art. 217 din legea societatilor comerciale, inseamna ca a inteles sa deroge de la principiul exigibilitatii de drept a obligatiilor comerciale si sa conformeze conditiile excluderii dispozitiilor art. 1079 Cod civil

b) Cazurile de excludere prevazute de art.217 lit.c) referitoare la asociatii cu raspundere nelimitata.

Cea dintai teza il sanctioneaza pe asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administrarea societatii.

In societatile in nume colectiv si in comandita, asociatii care nu detin calitatea de administratori se pot implica in administrare numai in trei situatii: in caz de divergenta intre administratorii care, potrivit actului constitutiv, sunt obligati sa lucreze impreuna; pentru autorizarea administratorilor in vederea intreprinderii unor operatiuni ce depasesc limitele activitatilor comerciale obisnuite pe care le practica societatea; precum si in cazul detinerii unui mandat special pentru o operatiune determinata.

O interpretare excesiv de riguroasa ar conduce la concluzia ca textul legal ii priveste numai pe asociatii care savarsesc acte concrete de gestiune in lipsa unui mandat general de administrare sau a unui mandat special avand ca obiect operatiuni determinate, provenite din actul constitutiv sau din partea adunarii asociatilor. In doctrina s-a promovat, pe buna dreptate, o interpretare extensiva, in sensul ca amestecul neavenit in administrare cuprinde si efectuarea acelor specifice de catre administratori, dar prin depasirea mandatului

Se pot incadra in acest temei de excludere situatii cum sunt: redactarea si trimiterea de oferte din partea societatii; negocierea si incheierea de contracte cu clientii sau furnizorii; acceptarea de facturi ori semnarea ordinelor de plata, a cecurilor sau biletelor la ordin; efectuarea de plati peste limita sumei stabilite in mandat; ordonarea platii cu prioritate a anumitor creditori sociali; implicarea societatii in orice activitati straine obiectului social, astfel cum este determinat in actul constitutiv etc.

Precizam ca, spre deosebire de cauza legala de excludere prevazuta la art.217 lit.d), nu trebuie facuta dovada relei-credinte ori a intentiei frauduloase a asociatului care se amesteca fara drept in administrare.

Legiuitorul ii dezavantajeaza in mod arbitrar pe comanditatii din societatile in comandita, in cadrul carora comanditarii, ca asociati cu raspundere limitata, s-ar amesteca fara drept in administrare. Situatia este foarte plauzibila, intrucat comanditarii, desi le este interzisa participarea la administrare in lipsa unei procuri speciale, sunt interesati in bunul mers al societatii si au tendinta de a se implica in gestiune Or, desi astfel de imprejurari sunt de natura a prejudicia interesele asociatilor comanditati, potrivit textului art.217 lit.c, teza intai, acestia nu pot obtine excluderea comanditarilor, acestia din urma fiind asociati cu raspundere limitata. Prin urmare, pentru a asigura protejarea comanditatilor, se impune interventia legiuitorului in sensul includerii printre asociatii vizati si a comanditarilor, in caz contrar fiind absoluta nevoie de implicarea puterii judecatoresti printr-o interpretare extensiva, contrara literei legii, dar devotata spiritului ei.

Preview document

Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 1
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 2
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 3
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 4
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 5
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 6
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 7
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 8
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 9
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 10
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 11
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 12
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 13
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 14
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 15
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 16
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 17
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 18
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 19
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 20
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 21
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 22
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 23
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 24
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 25
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 26
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 27
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 28
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 29
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 30
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 31
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 32
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 33
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 34
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 35
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 36
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 37
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 38
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 39
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 40
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 41
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 42
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 43
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 44
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 45
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 46
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 47
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 48
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 49
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 50
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 51
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 52
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 53
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 54
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 55
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 56
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 57
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 58
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 59
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 60
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 61
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 62
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 63
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 64
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 65
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 66
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 67
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 68
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 69
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 70
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 71
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 72
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 73
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 74
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 75
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 76
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 77
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 78
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 79
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 80
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 81
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 82
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 83
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 84
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 85
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 86
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 87
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 88
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 89
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 90
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 91
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 92
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 93
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 94
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 95
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 96
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 97
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 98
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 99
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 100
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 101
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 102
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 103
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 104
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 105
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 106
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 107
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 108
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 109
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 110
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 111
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 112
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 113
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 114
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 115
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 116
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 117
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 118
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 119
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 120
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 121
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 122
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 123
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 124
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 125
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 126
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 127
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 128
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 129
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 130
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 131
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 132
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 133
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 134
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 135
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 136
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 137
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 138
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 139
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 140
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 141
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 142
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 143
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 144
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 145
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 146
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 147
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 148
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 149
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 150
Excluderea asociaților din societățile comerciale - Pagina 151

Conținut arhivă zip

  • Excluderea Asociatilor din Societatile Comerciale.doc

Alții au mai descărcat și

Norma juridică

Norma juridica si norma juridica si „regula juridica” în doctrina juridica are acelasi înteles. Literatura franceza, fara sa înlature cuvîntul...

Întreprinderile

Notiuni generale Potrivit art. 3 din Codul comercial sunt considerate fapte de comert urmatoarele intreprinderi: - intreprinderi de furnituri...

Fondul de comerț

FONDUL DE COMERT = reprezinta ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale, utilizate de un comerciant in desfasurarea...

SRL-ul

Constituire URBAN PAVEL, cetatean roman, cu domiciliul in Bacau str. Stadionului nr.19, sc.A, ap.16, judetul Bacau identificat prin B.I. seria GT...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Constituirii Societăților Comerciale

INTRODUCERE Societăţile comerciale sunt cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane şi financiare pentru realizarea unor...

Lichidarea unei societăți comerciale

LICHIDAREA UNEI SOCIETATI COMERCIALE I. INTRODUCERE Disparitia unei societati comerciale ca entitate economica, sociala si juridica se produce...

Retragerea și Excluderea Asociatului din SRL

Cap. I Consideratii generale . Etimologia conceptelor de baza I Originea si evolutia societatii cu raspundere limitata Societatea comercială cu...

Contabilitatea lichidării și fuziunii societăților comerciale

FUZIUNEA SOCIETATILOR COMERIALE 1) CONCEPT – DELIMITARI SI REFERINTE Fuziunea este operatia prin care patrimoniul unei societati este transmis...

Societatea cu Răspundere Limitată

Capitolul I Societăţile comerciale - Prezentarea generală a societăţilor comerciale Noţiunea şi formele societăţii comerciale Reglementarea...

Societatea cu răspundere limitată

INTRODUCERE În elaborarea acestei lucrari am pornit de la ideea ca societatea cu raspundere limitata este o societate constituita, pe baza...

Societatea în Nume Colectiv

Capitolul I Noţiunea societăţii în nume colectiv 1.1. Noţiunea societăţii în nume colectiv Societatea în nume colectiv este cea mai veche formă...

Excluderea și Retragerea Asociaților

Excluderea apare ca o sancţiune specifică în dreptul societăţilor comerciale pentru acei asociaţi care nu au respectat prevederile legii şi ale...

Ai nevoie de altceva?