Proiect Drept Comercial - Guvernarea Coorporatista

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiect Drept Comercial - Guvernarea Coorporatista.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, rtf de 13 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Cuprins

1.Ce este guvernarea corporatista 2
2.Guvernarea corporatista in Romania 2
3.Guvernarea corporatista in Uniunea Europeana 3
4.Principiile OEDC 3
5.Implementarea 4
6.Conflicte de interese 4
7.Structura Consiliului de Administratie 5
8.Statutul administratorilor 5
9.Modificari in privinta drepturilor actionarilor 6
10.Guvernarea corporatista si responsabilitatea sociala corporatista 6
11.Tendinte 7
12.Erori si riscuri 8
13.Importanta pentru Romania a promovarii standardelor guvernarii corporatiste si responsabilitatii sociale corporatiste 9
14.Concluzii 10
15.Bibliografie 12

Extras din document

Guvernarea corporatista

Succesul unei afaceri depinde foarte mult de relatiile dintre actionari si conducere. Normalizarea acestor relatii a dat nastere la guvernarea corporatista.

Ce este guvernarea corporatista?

Potrivit definitiei date de OECD in anul 2004, „guvernarea corporatista implica un set de relatii intre managementul unei companii, consiliul executiv, actionari si alti purtatori de interese. In plus, guvernarea corporatista furnizeaza structura prin care se stabilesc obiectivele companiei si mijloacele de atingere a acestor obiective“. Potrivit lui Leo Gherghina, partener la Societe Generale Asset Management Alternative Investments, in Romania reglarea problemelor dintre actionarii unei firme si echipa de manageri este Consiliul de Administratie. Acesta fixeaza strategia de dezvoltare a societatii, iar aceasta trebuie la rindul ei executata de manageri. „Pentru o buna desfasurare a activitatii firmei este nevoie ca in Consiliul de Administratie sa existe si administratori nonexecutivi. Adica persoane care nu au legaturi cu managerii societatii si nici cu actionarul majoritar“, zice Gherghina.

Problema-cheie in ceea ce priveste guvernarea corporatista este problema agentului - adica managerii au control asupra banilor altora. Cu cit concentrarea proprietatii este mai mica, cu atit mai mare este separatia intre proprietate si control si cu atit mai mare este problema. In Coreea, Bernard Black, Hasung Jang si Woocham Kim au dezvoltat un index al guvernarii corporatiste (CGI) pentru 525 de companii listate la bursa de marfuri. Firmele guvernate din Coreea sint tranzactionate cu 160% mai bine decit cele care nu sint guvernate corespunzator. Firmele care au majoritatea directorilor straini au un pret pe actiune cu 40% mai mare.

Guvernarea corporatista in Romania

La ora actuala, la majoritatea societatilor comerciale din tara noastra actionarul unic este si manager unic. La firmele mai mari apar in CA si persoane care au legaturi cu actionarul majoritar de genul nepoti, unchi sau matusi. Potrivit lui Chris Pierce, directorul Programului de Conducere a Guvernarii Globale pentru Banca Mondiala, in Romania este nevoie ca prin „Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa fie protejate drepturile actionarilor minoritari, sa se creeze un Institut de Guvernare Corporatista, sa se instruiasca membrii consiliului si sa se dezvolte un Cod de Guvernare Corporatista“.

Guvernarea corporatista reflecta modul in care o societate este condusa si controlata. In definirea acestui concept se merge pe ideea ca performanta globala a companiei are la baza teoria detinatorilor de interese. Valoarea firmei se maximizeaza in masura in care managerii reusesc sa identifice si sa armonizeze conflictele de interese care apar între partenerii sociali ai firmei, în special între actionari si manageri. Armonizarea acestor interese se asigura prin intermediul sistemului de guvernare corporatista.

Guvernarea corporatista in Uniunea Europeana

In Uniunea Europeana, conceptul de guvernare corporatista a inceput sa se contureze mai clar dupa 1997, cand majoritatea tarilor au adoptat coduri de guvernare corporatista, care aveau insa caracter optional. Impulsul adoptarii acestor coduri au fost scandalurile financiare legate de falimentul unor companii britanice cotate pe piata de capital. Pe de alta parte, criza economica asiatica din 1978 si retragerea investitorilor din Asia si Rusia au pus comunitatii de afaceri internationale probleme legate de consecintele pe care le are neincrederea investitorilor in managementul companiilor.

Diferite scandaluri care au avut loc in legatura cu mari companii, precum Enron, WorldCom, Parmalat, Ahold, Adeco si multe altele au dus la criza de incredere a investitorilor. Acestea au avut ca efect si mobilizarea atentiei guvernelor, a autoritatilor de control, a societatilor, a investitorilor si chiar a marelui public asupra fragilitatii regimului de guvernare a societatilor si a necesitatii regandirii acestui sistem.

Principiile guvernarii corporatiste elaborate de OECD aduc indicatii specifice, de natura sa amelioreze reglementarile juridice. Acestea formuleaza propuneri practice in atentia autoritatilor bursiere, a investitorilor si a altor pioni care intervin in guvernarea companiei.

Adaptarea principiilor guvernarii corporatiste in sensul asigurarii transparentei, al raspunderii si al tratamentului echitabil al actionarilor s-a concretizat în elaborarea Principiilor OECD de Guvernare Corporatista. In elaborarea acestor principii s-a pornit de la identificarea elementelor comune din coduri, a celor mai eficiente modele practice de guvernare.

Regulile si practicile care reglementeaza relatiile dintre conducerea si actionarii societatilor comerciale, salariati si creditori sunt o garantie a cresterii economice si stabilitatii financiare. Aceasta permite intarirea increderii si integritatii pietei de capital si a eficientei economice.

Principiile guvernarii corporatiste au fost publicate pentru prima oara in 1999, devenind referinta internationala in materie de guvernare corporatista. Pentru a tine cont de evolutia intervenita dupa 1999, principiile au fost revizuite in 2003, in cadrul unui vast proces de consultari regionale. Noile principii au fost aprobate de guvernele tarilor OECD in aprilie 2004.

Fisiere in arhiva (2):

  • Proiect Drept Comercial - Guvernarea Coorporatista.rtf
  • Proiect Drept Comercial - Guvernarea Coorporatista.doc