Societatea pe Actiuni

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Societatea pe Actiuni.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Cuprins

1. Notiunea societatii pe actiuni
1.1 Precizari prealabile
1.2 Definitia societatii pe actiuni
1.3 Caracterele societatii pe actiuni
2. Constituirea societatii pe actiuni
2.1 Notiuni generale
2.2 Actele constitutive ale asocietatii
2.3 Modalitati de constituire a societatii
2.4 Formalitatile necesare constituirii societatii
3. Functionarea societatii pe actiuni
3.1 Actiunile emise de societate
3.2 Adunarea generala a actionarilor
3.3 Administrarea societatii
3.4 Controlul gestiunii societatii
3.5 Obligatiunile emise de societate
3.6 Registrele societatii
3.7 Situatiile financiare
3.7.1 Situatia financiara anuala
3.7.2 Profitul si dividendele
3.7.3 Fondul de rezerva al societatii
4. Dizolvarea si lichidarea societaii pe actiuni
Bibliogafie

Extras din document

1. Notiunea societatii pe actiuni

1.1 Precizari prealabile

Societatea pe actiuni este forma cea mai complexa, si totodata, cea mai evoluata dintre societatile comerciale.

In aceasta forma de societate, conteaza mai mult aporturile asociatilor decat calitatile personale ale acestora. In general, asociatii contribuie cu aporturile lor la formarea capitalului social, fara a desfasura o activitate in societate. Aceste aporturi prezinta interes si pentru terti, deoarece raspunderea asociatilor pentru obligatiile sociale se limiteaza la aceste aporturi.

Datorita importantei aporturilor la formarea capitalului social si a estomparii calitatilor personale ale asociatilor, societatea pe actiuni mai este denumita si societate anonima.

Aceasta forma de societate este destinata realizarii marilor afaceri care necesita capitaluri insemnate. Societatea este astfel conceputa ca sa dreneze contributiile banesti modeste pentru formarea unor capitaluri mari, necesare realizarii unor investitii de anvergura.

Societatea pe actiuni esteorganizata si functioneaza pe principii democratice. Ea are anumite organe cu competente bine delimitate, bazate pe principiul separatiei puterilor: organe de deliberare si decizie, organe de administrare si reprezentare, organe de supraveghere si control.

Datorita rolului important pe care societatea pe actiuni il are in viata economica, Legea 31/1990 asigura o reglementare cuprinzatoare a acestei forme de societate.

1.2 Definitia societatii pe actiuni

Fara a da o definitie concreta a societatii pe actiuni, Legea 31/1990 precizeaza elementele esentiale ale acestei forme de societate. Potrivit art.3 din lege, societatea pe actiuni este societatea ale carei obligatii sunt garantate cu patrimoniul social; actionarii sunt obligati numai pana la concurenta capitalului social subscris.

Actiunile sunt fractiuni ale capitalului social si, totodata, titluri reprezentative ale contributiilor asociatilor la formarea capitalului social.

Pe baza definitiei generale a societatii comerciale si a dispozitiilor legale mentionate, societatea pe actiuni poate fi definita ca acea societate constituita prin asocierea mai multor persoane, care contribuie la formarea capitalului social prin anumite cote de participare reprezentate prin titluri – numite actiuni, pentru desfasurarea unei activitati comerciale, in scopul impartirii beneficiilor, si care raspund pentru obigatiile sociale numai in limita aporturilor lor.

1.3 Caracterele societatii pe actiuni

a) societatea se constituie dintr-un numar minim de asociati, denumiti si actionari;

b) capitalul social este divizat in actiuni, care sunt titlui negociabile si transmisibile;

c) raspunderea asociatilor pentru obligatiile sociale este limitata; ei raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris

2. Constituirea societatii pe actiuni

2.1 Notiuni generale

Constituirea societatii pe actiunieste reglementata de dispozitiile Legii 31/1990, care privesc constituirea oricarei societati comerciale, precum si anumite dispozitii speciale privind aceasta forma de societate.

Societatea pe actiuni se constituie prin vointa asociatilor exprimata in actul constitutiv. Pemtru formarea capitalului social, legea reglementeaza doua modalitati de constituire a societatii: constituirea obisnuita, prin aporturile asociatilor si constituirea prin subbscriptie publica. Indiferent de modalitatea folosita, pentru constituirea societatii pe actiuni trebuie indeplinite formalitatile prevazute de lege.

Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea pe Actiuni.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “Transilvania” BRAȘOV Facultatea de ALIMENTAȚIE și TURISM Specializarea: INGINERIE ȘI MANAGEMENT ÎN INDUSTRIA TURISMULUI