Balistica Judiciara

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Balistica Judiciara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Balistica (gr. Ballo – a arunca) reprezinta o disciplina tehnico – militara ce studiaza legitatile miscarii proiectilelor trase din arma de foc, precum si efectele produse de acestea, având ca scop desavârsirea armamentului militar de lupta, sporirea eficientei aplicarii lui.

Balistica judiciara constituie o ramura a criminalisticii destinata investigarii armelor de foc, munitiilor si a urmelor împuscaturii, în vederea elaborarii metodelor si mijloacelor tehnico-stiintifice de cercetare a actelor penale privind fabricarea, pastrarea si aplicarea armelor de foc.

Spre deosebire de alte compartimente ale criminalisticii, balistica judiciara s-a conturat relativ recent, devenirea ei fiind impusa de necesitatea consolidarii unui sistem mai efectiv de cercetare criminalistica a diferitelor infractiuni, la a caror savârsire s-au aplicat arme de foc.

În balistica judiciara în mare masura se aplica realizarile balisticii militare, si dupa cum este feresc, mijloacele si metodele de cercetare proprii altor domenii ale criminalisticii.

Astfel identificarea armei de foc dupa urmele create pe munitii în urma împuscarii se realizeaza conform principiilor generale ale identificarii, apelându-se la date tehnice din balistica militara, privind constructia si functionarea armelor de foc, precum si la metodele si mijloacele specifice cercetarilor traseologice, în special la metoda microscopiei de comparare si cea stereoscopica.

Utilizarea datelor a procedeelor tehnicii proprii altor discipline si activitati practice nu influenteaza asupra caracterului individual al balisticii juridice, ea detasându-se prin obiectivele pe care si le asuma, principalele fiind:

- elaborarea metodelor si a mijloacelor tehnice necesare descoperirii, fixarii si ridicarii armelor de foc, a munitiilor si a urmelor împuscaturii.

- Argumentarea procedeelor de cercetare la fata locului, în vederea determinarii împrejurarilor tragerii din arma de foc, în special, a directiei, distantei, locului de unde s-a tras, numarul si succesiunea împuscaturilor.

- Aplicarea realizarilor stiintifico-tehnice si argumentarea în baza lor a metodelor de examinare a diverselor categorii de arme de foc, stabilirea conditiilor tehnice în care s-a executat o împuscatura.

- Formularea principiilor metodice privind identificarea armelor de foc dupa urmele acestora pe tuburile si proiectilele trase.

Fisiere in arhiva (1):

  • Balistica Judiciara.doc