Bugetul de stat

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 129 în total
Cuvinte : 35288
Mărime: 1.82MB (arhivat)
Publicat de: Camil Trandafir
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Susanu Monica
UNIVERSITATEA “Dunãrea de Jos”, GALAŢI FACULTATEA de Drept SPECIALIZAREA Administraţia Publicã

Extras din proiect

Introducere

Economia

Mondială

In contextul manifestării unor şocuri multiple, economia mondială a înregistrat o încetinire considerabilă în anul 2008, de la 5% în 2007 la doar 3%în 2008, estimându-se o creştere globală de doar 0,5%în 2009.

În concordantă cu această proiecţie, prognoza comerţului mondial prezintă o deteriorare semnificativă, de la 7 la sută în 2007 şi 5 Ia sută în 2008 la doar 2 la sută în 2009, accentuată de efectele crizei financiare globale şi de dificultatea obţinerii finanţării. Zona euro, SUA şi Japonia se află deja în recesiune, existând riscul ca situaţia să se agraveze suplimentar: reducerea continuă a consumului şi a investiţiilor poate genera o spirală a declinului cererii, reducerea bugetelor companiilor, a inovării şi angajării. Ultimele proiecţii economice ale Comisiei Europene indică o creştere economică apropiată de zero şi riscul unei contracţii a economiei europene în 2009; de asemenea se estimează creşterea cu 2,7 milioane a numărului şomerilor în următorii doi ani.

Zona EURO

În cel de-al treilea trimestru al anului 2008 zona euro a intrat deja în recesiune în condiţiile unei stagnări a consumului privat cauzată de o reducere a ocupării şi o majorare redusă a venitului disponibil real al familiilor. De asemenea, se consideră că situaţia economică se va înrăutăţi în 2009, estimându-se descreşteri pentru majoritatea ţărilor membre şi o contracţie a activităţii economice cu 1,9% din PIB în zona euro.

Principalii parteneri comerciali ai României îşi vor reduce produsul intern brut în anul 2009: Italia cu 2%, Germania cu 2,3%, Franţa cu 1,8%, în timp ce în prognoza de toamnă, toate aceste state erau creditate cu creşteri zero. Odată cu relansarea cererii în anul 2010, creşterile economice în aceste state vor înregistra niveluri pozitive, de 0,3%, 0,7% şi respectiv 0,4%.

Cadrul

Macroeconomic

Intern

În prima parte a anului 2009, tendinţa de contracţie a activităţii economice se va accentua. Pe măsură ce planul de redresare economică şi financiară îşi va face simţite efectele atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene, partenere comerciale ale noastre, se aşteaptă ca oferta naţională să-şi revină şi cererea să crească. Este posibil ca în primul trimestru din anul 2009 creşterea reală a produsului intern brut să se situeze chiar sub 1%, dar pentru anul 2009, cadrul macroeconomic previzionează un produs intern brut în creştere, în termeni reali, cu 2,5% faţă de 2008.

Deficit bugetar

Dublu in 2008

Fata de tinta

Anuntata

România a avut o politică fiscală prociclică, bazată pe estimări nerealiste ale veniturilor şi pe creşteri de cheltuieli publice care au condus la acumularea unor dezechilibre macroeconomice semnificative, manifestate printr-un deficit de cont curent şi o rată a inflaţiei ridicate.

Veniturile bugetare au fost supraestimate la nivelul de 37,2% din PIB, faţă de o execuţie de doar 32% din PIB.

Politica de cheltuieli a fost expansionistă, deficitul bugetar rezultat la sfârşitul anului fiind de 4,8% din PIB conform metodologiei cash, şi de 5,2% din PIB conform metodologiei ESA95, nivel inacceptabil pentru o economie care a crescut în 2008 cu aproape 8 procente.

Cheltuielile realizate peste nivelul resurselor disponibile nu au fost canalizate către activităţi productive, fiind orientate cu preponderenţă spre cheltuieli de personal şi cheltuieli cu bunuri şl servicii.

O noua

Abordare a

Politicii Bugetare

In 2009

Obiective:

Consolidare bugetară până la un deficit bugetar de 2% din PIB prin restructurarea cheltuielilor publice în sensul diminuării cheltuielilor curente de administrare.

Alocarea cu prioritate a resurselor către proiecte cu efect multiplicator în economie ca principal mijloc de limitare şi de compensare a reducerii activităţii din sectorul privat, prin care să se evite intrarea în recesiune economică.

Respectarea Regulii de Aur a finanţelor publice: deficitul nu finanţează decât investiţii publice, iar veniturile curente finanţează cheltuielile curente.

Asigurarea sustenabilităţii datoriei publice interne şi utilizarea datoriei publice externe ca sursă de creştere economică.

Un caracter multianual al bugetului în acord cu un cadru credibil de cheltuieli pe termen mediu care prevede ajustarea deficitului bugetului general consolidat către o ţintă de 1% din PIB până în anul 2012.

Prioritati 2009

Investiţii majore în infrastructura de transport, mediu, dezvoltare regională, educaţie şi sănătate.

Asigurarea fondurilor pentru cheltuieli de tip structural: pensii, asistenţă socială, contribuţia la bugetul U.E. şi cofinantarea programelor şi proiectelor finanţate din fonduri comunitare.

Asigurarea condiţiilor pentru absorbţia integrală şi eficientă a fondurilor structurale, de coeziune şi a celor din cadrul Politicii Agricole Comune ca principală sursă de finanţare externă a creşterii economice.

Ţin sã multumesc pe aceastã cale Conf. Drd Susanu Monica care a formulat observaţii şi propuneri privind redacatarea acestei lucrãri.

CAPITOLUL 1

DREPT FINANCIAR şi FISCAL

1.1. Noţiunea de finanţe

Apariţia finanţelor este rezultatul unui proces complex şi îndelungat determinat de evoluţia vieţii sociale prin apariţia şi dezvoltarea comunităţii umane, apariţia proprietăţii, dezvoltarea forţelor de producţie, a relaţiilor marfă-bani, dar şi ca urmare a necesităţii statului pentru realizarea sarcinilor şi funcţiilor sale.

Etimologic, cuvântul „finanţe" provine din limba latină unde au fost utilizate mai multe expresii „finanţio", „fînancias", „finis", formându-se mai târziu expresia „financia pecuniaria" care însemna a încheia o tranzacţie prin plata unei sume de bani.

Noţiunea de finanţe s-a răspândit în Franţa în secolul al XV lea prin cuvintele „fînance", prin care era desemnată o sumă de bani sau un venit aparţinând organelor de stat respectiv, „finances", folosite pentru a-i denumi pe arendaşii de impozite sau persoanele însărcinate cu strângerea veniturilor pentru rege1

Cu timpul, cuvântul „finanţe" a căpătat un sens foarte larg, incluzând bugetul statului, creditul, operaţiunile bancare şi de bursă etc, adică resursele, relaţiile şi operaţiile băneşti.

1.1.1. Definiţia finanţelor publice

Finanţele publice au fost definite de autori diferiţi, după caz:

- ca fiind instrumentul prin intermediul căruia statul nostru participă la repartiţia venitului naţional, asigură fondurile băneşti necesare dezvoltării economiei naţionale, realizării acţiunilor social- culturale, funcţionării organelor de stat şi apărării suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării;

- ca fiind raporturile social-economice de formare şi repartizare în formă bănească, care apar în legătură cu constituirea şi utilizarea resurselor necesare funcţionării şi dezvoltării generale a societăţii;

- ca ansamblul sau cvasitotalitatea proceselor şi relaţiilor economice în formă bănească ce se produc în toate sferele reproducţiei (consum, producţie, repartiţie, circulaţie).

1 A. Wagner, Ştiinţa finanţelor, Leipzig, 1983, p. 15.

In concluzie, putem defini finanţele publice în sens larg, ca fiind acele relaţii care au ca obiect regulile fundamentale, organele şi procedurile care permit colectivităţilor publice îndeplinirea tuturor atribuţiilor lor cu ajutorul mijloacelor financiare condiţia esenţială fiind ca aceste reguli şi procedee să se aplice într-un regim de drept public; iar în sens restrâns reprezintă încasările şi plăţile băneşti de interes public necesare în relaţiile cu statul şi alte instituţii publice.

Preview document

Bugetul de stat - Pagina 1
Bugetul de stat - Pagina 2
Bugetul de stat - Pagina 3
Bugetul de stat - Pagina 4
Bugetul de stat - Pagina 5
Bugetul de stat - Pagina 6
Bugetul de stat - Pagina 7
Bugetul de stat - Pagina 8
Bugetul de stat - Pagina 9
Bugetul de stat - Pagina 10
Bugetul de stat - Pagina 11
Bugetul de stat - Pagina 12
Bugetul de stat - Pagina 13
Bugetul de stat - Pagina 14
Bugetul de stat - Pagina 15
Bugetul de stat - Pagina 16
Bugetul de stat - Pagina 17
Bugetul de stat - Pagina 18
Bugetul de stat - Pagina 19
Bugetul de stat - Pagina 20
Bugetul de stat - Pagina 21
Bugetul de stat - Pagina 22
Bugetul de stat - Pagina 23
Bugetul de stat - Pagina 24
Bugetul de stat - Pagina 25
Bugetul de stat - Pagina 26
Bugetul de stat - Pagina 27
Bugetul de stat - Pagina 28
Bugetul de stat - Pagina 29
Bugetul de stat - Pagina 30
Bugetul de stat - Pagina 31
Bugetul de stat - Pagina 32
Bugetul de stat - Pagina 33
Bugetul de stat - Pagina 34
Bugetul de stat - Pagina 35
Bugetul de stat - Pagina 36
Bugetul de stat - Pagina 37
Bugetul de stat - Pagina 38
Bugetul de stat - Pagina 39
Bugetul de stat - Pagina 40
Bugetul de stat - Pagina 41
Bugetul de stat - Pagina 42
Bugetul de stat - Pagina 43
Bugetul de stat - Pagina 44
Bugetul de stat - Pagina 45
Bugetul de stat - Pagina 46
Bugetul de stat - Pagina 47
Bugetul de stat - Pagina 48
Bugetul de stat - Pagina 49
Bugetul de stat - Pagina 50
Bugetul de stat - Pagina 51
Bugetul de stat - Pagina 52
Bugetul de stat - Pagina 53
Bugetul de stat - Pagina 54
Bugetul de stat - Pagina 55
Bugetul de stat - Pagina 56
Bugetul de stat - Pagina 57
Bugetul de stat - Pagina 58
Bugetul de stat - Pagina 59
Bugetul de stat - Pagina 60
Bugetul de stat - Pagina 61
Bugetul de stat - Pagina 62
Bugetul de stat - Pagina 63
Bugetul de stat - Pagina 64
Bugetul de stat - Pagina 65
Bugetul de stat - Pagina 66
Bugetul de stat - Pagina 67
Bugetul de stat - Pagina 68
Bugetul de stat - Pagina 69
Bugetul de stat - Pagina 70
Bugetul de stat - Pagina 71
Bugetul de stat - Pagina 72
Bugetul de stat - Pagina 73
Bugetul de stat - Pagina 74
Bugetul de stat - Pagina 75
Bugetul de stat - Pagina 76
Bugetul de stat - Pagina 77
Bugetul de stat - Pagina 78
Bugetul de stat - Pagina 79
Bugetul de stat - Pagina 80
Bugetul de stat - Pagina 81
Bugetul de stat - Pagina 82
Bugetul de stat - Pagina 83
Bugetul de stat - Pagina 84
Bugetul de stat - Pagina 85
Bugetul de stat - Pagina 86
Bugetul de stat - Pagina 87
Bugetul de stat - Pagina 88
Bugetul de stat - Pagina 89
Bugetul de stat - Pagina 90
Bugetul de stat - Pagina 91
Bugetul de stat - Pagina 92
Bugetul de stat - Pagina 93
Bugetul de stat - Pagina 94
Bugetul de stat - Pagina 95
Bugetul de stat - Pagina 96
Bugetul de stat - Pagina 97
Bugetul de stat - Pagina 98
Bugetul de stat - Pagina 99
Bugetul de stat - Pagina 100
Bugetul de stat - Pagina 101
Bugetul de stat - Pagina 102
Bugetul de stat - Pagina 103
Bugetul de stat - Pagina 104
Bugetul de stat - Pagina 105
Bugetul de stat - Pagina 106
Bugetul de stat - Pagina 107
Bugetul de stat - Pagina 108
Bugetul de stat - Pagina 109
Bugetul de stat - Pagina 110
Bugetul de stat - Pagina 111
Bugetul de stat - Pagina 112
Bugetul de stat - Pagina 113
Bugetul de stat - Pagina 114
Bugetul de stat - Pagina 115
Bugetul de stat - Pagina 116
Bugetul de stat - Pagina 117
Bugetul de stat - Pagina 118
Bugetul de stat - Pagina 119
Bugetul de stat - Pagina 120
Bugetul de stat - Pagina 121
Bugetul de stat - Pagina 122
Bugetul de stat - Pagina 123
Bugetul de stat - Pagina 124
Bugetul de stat - Pagina 125
Bugetul de stat - Pagina 126
Bugetul de stat - Pagina 127
Bugetul de stat - Pagina 128
Bugetul de stat - Pagina 129

Conținut arhivă zip

  • Bugetul Public National.doc

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Asigurările Sociale

Introducere Necesitatea asigurărilor sociale a fost recunoscută încă din etapa dezvoltării manufacturilor cu un număr de salariaţi sporit, în...

Evoluția și Structura Cheltuielilor Bugetului de Stat în Perioada 2003-2008

CAP. 1. CHELTUIELILE BUGETARE – PARTE INTEGRANTĂ A CHELTUIELILOR PUBLICE 1.1. Conţinutul cheltuielilor publice Cheltuielile publice exprimă...

Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat

CAPITOLUL I IMPOZITELE ÎN ECONOMIA CONTEMPORANĂ 1.1. DEFINIREA ŞI CARACTERIZAREA IMPOZITELOR 1.1.1. CONTRIBUŢIA ŞI ROLUL IMPOZITELOR ÎN ECONOMIA...

Bugetul de stat

Introducere Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii sociale, prin...

Controlul financiar ulterior al curții de conturi privind execuția bugetului de stat

Introducere Societatea contemporană se confruntă cu o serie de probleme majore cu repercusiuni în spaţiul economic - social şi care ar putea fi...

Procedura de elaborare a proiectului bugetului de stat

1.1. Noţiuni introductive Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii...

Evoluția asigurărilor sociale de stat

A. Aspecte teoretice privind bugetul asigurărilor sociale de stat 1.Conţinutul economic al bugetului asigurărilor sociale de stat Bugetul...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei I.Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat In...

Ai nevoie de altceva?