Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 95 în total
Cuvinte : 37713
Mărime: 131.05KB (arhivat)
Publicat de: Dacian Moraru
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Badila Mircea
Criminalistica

Extras din proiect

„Problema drogurilor nu poate fi soluţionată într-o zi sau într-un an, dar, prin participarea activă a popoarelor, organizaţiilor şi naţiunilor, ea poate fi în cele din urmă rezolvată”.

Traficul de droguri constituie un pericol grav la adresa umanităţii, cu repercursiuni dramatice în plan economic şi social. Milioane de oameni se adaugă anual celor căzuţi pradă „morţii albe”, un procent intrand în tristul cortegiu al celor iremediabil pierduţi pentru societate.

Volens – nolens drogurile au fost, sunt şi vor fi o componentă a socioculturii umane generale. Aceasta datorită caştigurilor fabuloase ce îi fac pe traficanţii de droguri să-şi asume orice risc pentru a introduce drogurile pe piaţa ilicită.

Din nefericire tenatculele acestui monstruos flagel s-au extins şi în Romania. Dacă înainte de anul 1989, cu cateva cazuri descoperite anual, ţara noastră avea doar statutul de ţară de tranzit, în ultima perioadă, pe langa amplificarea tranzitului, ea a devenit atat bază de depozitare, cat şi o consumatoare de droguri.. Mai mult, reţelele de traficanţi au cunoscut o mare diversificare atrăgand în activităţi ilicite, tot mai mult şi elemente autohtone; datorită poziţionării Romaniei între Europa şi Orient.

Statisticile oficiale şi mass-media demonstrează că Romania se confruntă tot mai mult cu această problemă. Flagelul stupefiantelor prezintă un grav pericol ce ameninţă tot mai mult umanitatea, printr-o diversitate de forme specifice, pornind de la influienţa nocivă pe care o are asupra tinerei generaţii, alterarea relaţiilor sociale dintre oameni şi continuand cu distrugerea sănătăţii, îmbogăţirea unora, apariţia de organizaţii criminale, care de multe ori concurează cu puterea unor guverne, provocand „adevărate războaie locale”, soldate cu mari pierderi de vieţi omeneşti.

Problema drogurilor este o problemă raportată la realitatea imediată. Tinerii din ziua de azi trebuie să înţeleagă că nu trebuie să cadă pradă unei astfel de tentaţii, deoarece viaţa e bunul cel mai de preţ, iar viitorul e mai încrezător fără droguri.

La început cei ce se dedau consum ului de droguri au certitudinea că vor putea oricand renunţa la ele, se înşeală, deoarece drogurile pun stăpanire pe întreg sistemul nervos central.

Drogurile anesteteziază simţurile pe care doar viaţa ţi le dă. Chiar dacă la început dau o senzaţie puternică de bine, mărind doza nu se mai poate ajunge la acea senzaţie şi organismul este afectat şi devine dependent, iar voinţa individului de a se abţine de la consumul de stupefiante este anulată.

Drogurile sunt o moarte lentă dar sigură! ALEXANDRE DE MARENCHES, fostul şef al Serviciului Secret Francez, afirma profetic: „În ziua de azi nu se mai cuceresc sufletele ci se cucereşte psihicul. Odată ce ai psihicul, ai omul. Iar cand ai omul, teritoriul vine de la sine!”

CAPITOLUL I

DROGURILE ŞI SUBSTANŢELE TOXICE.

CONCEPT, CARACTERIZARE

Drogurile, sub felurite înfăţişări, întotdeauna bivalente, prin conotaţiile lor benefice şi malefice, îngemănate, constituie un însoţitor permanent al spiritualităţii umane, un fenomen transcendental a cărui origine se pierde în negura timpului, apariţia lor fiind de altfel învăluită, pana azi, într-un nimb de legende şi superstiţii.

De mii de ani o serie de plante au fost folosite în ceremonii religioase, cu ocazia unor ritualuri magice, în scop terapeutic sau pur şi simplu pentru a introduce o stare de plăcere datorită virtuţilor excitante pe care le au.

Principiile active ale acestor plante se obţin astăzi nu numai prin prelucrarea tradiţională a plantelor, ci şi prin sinteză chimică, efectele lor fiind mult mai puternice decat ale plantelor din care au fost extrase, sau pe baza cărora s-a realizat o anumită combinaţie chimică.

Evoluţiile sociale şi economice ale epocilor au determinat reducerea timpului în care pot fi parcurse distanţele dintre Asia – Africa – Europa şi cele două Americi, astfel mîncat ceea ce denumim astăzi droguri, care aveau alta decat o utilizare locală, au început să fie bine cunoscute în toate zonele planetei, mai ales în cele zise civilizate, traficul de droguri, ca şi consumul, devenind astăzi un flagel al întregii lumi.

Nu mai poate fi ignorată trista realitate reprezentată de faptul că, în toată lumea se constată o perfecţionare deosebită a mediilor criminale implicate în traficul de droguri, pe fondul unei permanente consolidări a structurilor de tip mafiot. Prin amploarea şi dimensiunile lui, acest gen de trafic se manifestă ca un fenomen la scară planetară şi, la ora actuală, îmbracă fără dubiu haina crimei organizate transnaţionale.

Prin periculozitatea socială şi implicarea mafiei în traficul de stupefiante, comunitatea internaţională a fost obligată să găsească soluţii şi strategii de luptă în vederea combaterii, sau cel puţin al restrangerii traficului.

Autorităţile publice competente sunt tot mai preocupate de perfecţionarea cadrului juridic de sancţionare a acestor fapte dar, mai ales de iniţierea unor măsuri eficiente de descoperire, combatere şi prevenire a traficului de substanţe toxice şi stupefiante, a narcomaniei.

Amploarea geografică a Romaniei, la intersecţia principalelor căi de comunicaţie care leagă Orientul de ţările Europei occidentale, combinată cu problemele din zona balcanică, au transformat-o într-o verigă importantă a traficului ilicit de droguri pe ruta balcanică Turcia – Bulgaria – Romania – Vestul Europei.

Rutei balcanice i se asociază şi ruta baltică a drogurilor chimice, care are ca destinaţie finală tot ţările occidentale, tranzitarea Romaniei.

Marile transporturi de amfetamine produse în laboratoarele clandestine din Letonia, Estonia şi Lituania, sunt traficate sub formă de acoperire prin România şi Polonia, în Germania.

Intensitatea schimburilor comerciale, turistice, culturale, numărul mare de cetăţeni străini aflaţi la studii, în scop de afaceri, care tranzitează ţara şi cei care se află în mod ilegal şi nejustificat pe teritoriul românesc, constituie condiţii favorizatoare ale traficului şi consumului de stupefiante în România.

Se poate afirma, fără ezitare, că România este o ţară de tranzit şi de depozitare, placă turnantă şi potenţială consumatoare de droguri.

Activitatea de prevenire şi combatere a traficului de droguri, implicit a consumului acestora, se realizează atât prin măsurile de ordin economic, legislativ, social, medical, administrativ, cât şi printr-o paletă largă de măsuri educaţionale, acest fapt reieşind din crelterea numărului de persoane condamnate pentru consumul şi traficul de droguri şi substanţe toxice.

Preview document

Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 1
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 2
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 3
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 4
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 5
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 6
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 7
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 8
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 9
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 10
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 11
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 12
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 13
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 14
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 15
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 16
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 17
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 18
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 19
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 20
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 21
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 22
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 23
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 24
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 25
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 26
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 27
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 28
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 29
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 30
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 31
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 32
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 33
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 34
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 35
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 36
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 37
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 38
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 39
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 40
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 41
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 42
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 43
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 44
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 45
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 46
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 47
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 48
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 49
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 50
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 51
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 52
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 53
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 54
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 55
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 56
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 57
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 58
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 59
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 60
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 61
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 62
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 63
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 64
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 65
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 66
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 67
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 68
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 69
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 70
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 71
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 72
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 73
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 74
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 75
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 76
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 77
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 78
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 79
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 80
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 81
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 82
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 83
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 84
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 85
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 86
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 87
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 88
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 89
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 90
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 91
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 92
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 93
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 94
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 95
Cercetarea infracțiunilor de trafic de stupefiante - Pagina 96

Conținut arhivă zip

  • Cercetarea Infractiunilor de Trafic de Stupefiante.doc

Alții au mai descărcat și

Combaterea Drogurilor pe Legea 143 din 2000

Introducere Lupta contra morţii albe este astăzi, mai mult ca niciodată, o exigenţă fundamentală a societăţii noastre. Drogurile reprezintă sursa...

Contrabanda

Introducere Moldova este o ţara nouă pe harta Europei, apărută numai cu 10 ani în urmă. Ca şi orice altă ţară, Moldova are frontiere care joacă un...

Metodologia cercetării traficului și consumului de droguri

Aflarea adevărului este cel mai anevoios proces într-o societate, mai ales cum este societatea de astăzi, în care oamenii amestecă în proporţii:...

Crima Organizată

CAPITOLUL I CRIMA ORGANIZATĂ INTERNAŢIONALĂ I. CRIMA ORGANIZATĂ SAU ORGANIZAREA CRIMEI I.1. NOŢIUNILE DE CRIMĂ ORGANIZATĂ ŞI ORGANIZAŢII...

Organizarea și funcționarea direcției de invesrigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism

Violența, teroarea și frica sunt tot mai des și mai profund desiminate în conștientul oamenilor. În prezent, societatea în care trăim deși se...

Cadrul Legislativ și Măsurile Adoptate de România pentru Combaterea Infracțiunilor Internaționale

Ultimul deceniu al secolului al XX-lea s-a caracterizat printr-o veritabilă schimbare în toate domeniile economico-sociale, a gândirii şi a modului...

Investigatorii sub Acoperire

1 Consideraţii generale privind instituţia investigatorilor sub acoperire 1.1 Necesitatea introducerii instituţiei investigatorilor sub acoperire...

Cooperarea internațională a statelor în vederea combaterii criminalității transfrontaliere

1. Introducere Evoluţia societăţilor contemporane evidenţiază faptul că, în pofida intensificării intervenţiilor statului, justiţiei,...

Te-ar putea interesa și

Cooperarea Polițienească Internațională

INTRODUCERE Dezvoltarea societăţii umane în ansamblul ei, a statelor şi naţiunilor lumii a fost posibilă ca urmare a relaţiilor internaţionale...

Crima Organizată

CAPITOLUL I CRIMA ORGANIZATĂ INTERNAŢIONALĂ I. CRIMA ORGANIZATĂ SAU ORGANIZAREA CRIMEI I.1. NOŢIUNILE DE CRIMĂ ORGANIZATĂ ŞI ORGANIZAŢII...

Investigatorii sub Acoperire

1 Consideraţii generale privind instituţia investigatorilor sub acoperire 1.1 Necesitatea introducerii instituţiei investigatorilor sub acoperire...

Combaterea infracționalității informatice în România

INTRODUCERE Reţelele de comunicaţii electronice şi sistemele informatice au devenit o parte esenţiala din viaţa de zi cu zi a oamenilor, tinzând...

Prevenirea și Combaterea Consumului de Droguri

INTRODUCERE Trăim într-o societate care se schimbă din ce în ce mai repede. Nu mai avem timp să ne cunoaştem pe noi înşine pentru că trebuie să...

Regimul juridic al medicamentelor

SECŢIUNEA I MEDICAMENTELE ŞI INDUSTRIA FARMACEUTICĂ 1.1. Scurtă prezentare pe categorii de medicamente Medicamentele ocupă un loc important în...

Evoluția Drogurilor și a Utilizării Lor

MOTTO : „Sa începem o lupta foarte dura în ceea ce priveste traficul si consumul de droguri ! Este vorba de un risc pe care nu trebuie sa-l...

Riscul Bancar de Spălare a Banilor

1. Condiţii care favorizează spălarea banilor 1.1 Economia subterană În anul 1977, Peter Gutman publică în „Financial Analyst Journal” un studiu...

Ai nevoie de altceva?