Contrabanda

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Contrabanda.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 168 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: George Turcanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

CAPITOLUL I . CONCEPTUL SI CARACTERIZAREA INFRACTIUNII DE CONTRABANDA ….8
SECTIUNEA I. CONSIDERATII INTRODUCTIVE…8
SECTIUNEA II. INCRIMINARI ÎN VECHIUL DREPT ROMANESC. 13
SECTIUNEA III. CONTRABANDA ÎN CADRUL LEGISLATIEI STATULUI ROMÂN MODERN (1856-1949) … 17
1.PROIECTUL PENTRU ADMINISTRAREA VAMILOR PRINCIPATELOR UNITE, MOLDOVA SI TARA ROMÂNEASCA…. .17
2.LEGEA GENERALA A VAMILOR DIN 15 IUN 1874… .19
3. LEGEA GENERALA A VAMILOR DIN 1 IUL 1905….30
4.ALTE LEGI CONTINÂND TEXTE DE INCRIMINARE A INFRACTIUNII DE CONTRABANDA42
5. LEGEA PENTRU ADMINISTRAREA GENERALA A VAMILOR DIN 13 APRILIE 1933 ….46
SECTIUNEA IV. CONTRABANDA ÎN REGLEMENTARILE VAMALE DIN PERIOADA 1949-1989 ….54
1 LEGEA NR. 9 DIN 1 IANUARIE 1949 ASUPRA VAMILOR….54
2 LEGEA NR. 6 DIN 28 DECEMBRIE 1961, PRIVIND REGLEMENTAREA REGIMULUI VAMAL AL REPUBLICII POPULARE ROMÂNE ….60
3 CODUL VAMAL AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMÂNIA –CU REFERIRE LA LEGEA NR. 30 DIN 22 DECEMBRIE 1978…. 66
CAPITOLUL II . INCRIMINAREA CONTRABANDEI ÎN LEGEA NR. 141 DIN 24 IUNIE 1997, PRIVIND CODUL VAMAL AL ROMÂNIEI . 76
SECTIUNEA I. DEFINITII . 76
SECTIUNEA II. REGIMUL VAMAL- PREMISA A INFRACTIUNII DE CONTRABANDA . 80
SECTIUNEA III. OPORTUNITATEA INCRIMINARII SI COMBATERII INFRACTIUNII DE CONTRABANDA …. 83
1.LOCUL SI TIMPUL SAVÂRSIRII INFRACTIUNII …. 85
2. CAUZELE, CONDITIILE SI ÎMPREJURARILE CARE AU DETERMINAT, FAVORIZAT SAU ÎNLESNIT SAVÂRSIREA INFRACTIUNII …87
SECTIUNEA IV. CONDITIILE PREEXISTENTE A INFRACTIUNII DE CONTRABANDA …. 89
1. OBIECTUL INFRACTIUNII DE CONTRABANDA. 89
2. SUBIECTII INFRACTIUNII DE CONTRABANDA 95
2. 1. SUBIECTUL ACTIV … 95
2. 2. SUBIECTUL PASIV …. 102
SECTIUNEA V. CONTINUTUL CONSTITUTIV A INFRACTIUNII DE CONTRABANDA103

Extras din document

CAPITOLUL I.

CONCEPTUL SI CARACTERIZAREA

INFRACTIUNII DE CONTRABANDA

SECTIUNEA I. :

CONSIDERATII INTRODUCTIVE

Acceptând ca prin contrabanda se întelege o încalcare cu vinovatie a legii în scopul eludarii taxelor vamale impuse la trecerea marfurilor peste frontiere, a prohibitiilor si cotelor comerciale de import - export, observam ca existenta acesteia presupune ca premisa un regim juridic vamal. Cu alte cuvinte, dupa expresia unor autori , regimul juridic vamal "constituie un dat pentru interventia dreptului penal" în vederea sanctionarii contrabandei. Inexistenta unui asemenea regim juridic ar face inutila orice discutie în legatura cu infractiunea de care ne ocupam. Fara instituirea unor reguli la trecerea marfurilor peste frontiere, contrabanda, ca actiune de înfrângere a legii (infractio, onis) nu ar fi existat niciodata.

În esenta ea este o frauda care afecteaza grav raporturile sociale din domeniul regimului vamal sau care intereseaza acest regim. Este o fapta de rea-credinta si de inducere în eroare a autoritatilor vamale în legatura cu situatia unor bunuri, generând nesiguranta si dezordine în sfera trecerii marfurilor peste frontiera, într-un cuvânt creeaza pericol social .

Prin regim juridic vamal întelegem ansamblul dispozitiilor cuprinse în Codul vamal, în Regulamentul de aplicare a acestuia, precum si în alte acte normative interne si internationale ratificate de statul nostru si care cuprind prevederi referitoare la domeniul vamal. Aceste dispozitii reglementeaza controlul vamal al marfurilor si mijloacelor de transport, impunerea vamala prin aplicarea tarifului vamal si alte operatiuni specifice activitatii de vamuire.

În activitatea vamala precum si în reglementarile vamale se utilizeaza si notiunea de regim vamal. Potrivit art. 47 alin. 2 din L nr.141/1997 privind Codul vamal al României , regimul vamal cuprinde totalitatea normelor ce se aplica în cadrul procedurilor de vamuire, în functie de scopul operatiunii comerciale si destinatia marfii. În conformitate cu art. 48 din aceeasi lege, regimurile vamale sunt definitive sau suspensive.

Regimul juridic vamal nu se confunda cu regimul vamal, între cele doua notiuni existând raporturi ca de la gen la specie, primul constituind notiunea generala, iar al doilea, notiunea speciala.

Regimurile juridice vamale au avut o evolutie istorica strâns legata de evolutia principalelor institutii ale statului si a sistemelor juridice. Cu siguranta ca aparitia lor a fost determinata de interesul statului de a impune taxe si restrictii la frontiere. Primele reglementari în acest domeniu, cunoscute în antichitate se caracterizau printr-o diversitate a autoritatilor care le instituiau, dar si a formelor de aducere la îndeplinire. Aceasta situatie s-a perpetuat de-a lungul întregului ev mediu în ciuda tendintelor de centralizare a puterii statale manifestate in anumite perioade. Explicatia se gaseste în aceea ca interesul statului se considera satisfacut prin încasarea unor sume de pe urma vamilor, indiferent daca aceasta încasare se realiza în nume propriu ori prin intermediari, iar pe de alta parte - prin inexistenta unui personal calificat în acest domeniu.

Fiind vorba de un interes financiar se întelege ca orice încalcare a normelor vamale era sanctionata cu fermitate. Cu toate acestea, reglementari riguroase si sistematizate în aceasta directie nu au aparut decât în epoca moderna. Tot de atunci dateaza si conceptul (notiunea) de contrabanda.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contrabanda.doc

Alte informatii

Lucrarea este o lucrare de diploma aparata la Galati sub conducerea profesorului George Turcanu. Este o lucrare extraordinara bazata pe exemple reale din practica organelor vamale ale Romaniei.