Contract de Leasing

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3868
Mărime: 16.72KB (arhivat)
Publicat de: Panagachie Dragomir
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana-Maria Bercu
UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din proiect

CONTRACTUL DE LEASING

I. REGLEMENTAREA ŞI IMPORTANŢA CONTRACTULUI DE LEASING

Potrivit noii legislaţii adoptate în România dupa 1989,economia de piaţă a fost instituită atât prin dispoziţii declarative,cât şi prin măsuri concrete,în vederea atingerii acestui obiectiv.

Necesitatea reconstrucţiei economiei de piaţă a fost şi este urgentă şi,în acest sens,au fost făcute eforturi pentru mărirea investiţiilor de capital romanesc şi străin şi stimularea agenţilor economici.De asemenea,s-a avut în vedere şi scopul prioritar al României de asociere la organismele comunităţilor economice europene,ceea ce impune o economie performanta,de natură a diminua şocul intrării într-o piata comună unde indicatorii de calitate sunt de nivel ridicat.

Leasing-ul este un pas înainte in finanţarea intreprinderilor care doresc să-şi achiziţioneze utilaje si echipamente,dar care nu au posibilităţi financiare.

Această tehnică de finanţare care presupune un risc ridicat,vine să dea satisfacţia agenţilor economici care nu pot să obţină credite de la bănci,ori nu vor să-şi greveze bunurile mobile şi immobile prin instituirea unei ipoteci sau a unui gaj,sarcini de natură a efectua dinamismul specific domeniului comercial.

Interesul practic al leasing-ului este de a asigura finanţarea integrală prin fonduri împrumutate,a unei investiţii fără ca beneficiarul să constituie măsuri asiguratorii,prin aceasta leasing-ul se distinge de tradiţionala creditare a investiţiilor,unde întreprinderea beneficiară suportă o parte din valoarea investiţiei.

De aceea leasing-ul-ca tehnică de finanţare-vizează,în primul rând,întreprinderile care urmăresc lărgirea activităţii şi ridicarea performanţelor,iar pe plan mai general,asigură procesul tehnic.

Leasing-ul a apărut pentru prima dată in Statele Unite ale Americii,ca mai apoi,treptat,să pătrundă şi în alte ţări,îndeosebi în Europa.

În S.U.A.,leasing-ul a fost reglementat prin United States Uniform Consumer Credit Code şi prin Uniform Commercial Code.În Marea Britanie,Franta si Belgia s-au elaborat reglementări,care definesc relaţiile contractuale pe bază de leasing şi precizeaza operaţiunile pe care le include.

Leasing-ul a fost determinat,în apariţia sa de cauze obiective.Astfel,în S.U.A.,în Marea Britanie şi în alte ţări erau întâmpinate greutăţi în finanţarea afacerilor,ca urmare a rigiditaţii formelor şi procedeelor existente.Oamenii de afaceri simţeau nevoia dotării societaţilor lor comerciale cu echipamente moderne,în condiţiile în care utilajele din dotare se învecheau,mai ales ca efect al uzurii lor morale.Formula cumpărării unor bunuri de la vânzător în scopul încheierii lor acelor clienţi care aveau nevoie de ele a apărut ca o formulă salvatoare şi eficientă.

Lesing-ul este o foarte bună metodă de finanţare în principal datorită operativităţii cu care poate satisface necesităţile financiare ale agenţilor economici şi persoanelor fizice deopotrivă.Printr-o operaţiune de leasing pot fi evitate procedurile complicate ale contractării unor credite bancare,proceduri ce uneori presupun imobilizarea unor elemente ale patrimoniului societăţii sau celui privat,pentru constituirea de garanţii.

Leasing-ul presupune existenţa unui furnizor,a societăţii finanţatoare(societatea de leasing)şi a unui utilizator.În esenţă operaţiunea de finanţare prin leasing presupune că societatea de leasing cumpără de la furnizor bunul solicitat de către utilizator şi cedează folosinţa acestuia din urmă pentru o anumită perioadă de timp şi în schimbul unei redevente lunare.

II. Incheierea contractului de leasing

Contractul de leasing este un act juridic bilateral,nenumit,cu titlu oneros,având conţinut patrimonial,cu executare succesivă,institu-personal şi consensual.

Sediul materiei îl constituie prevederile Ordonanţei Guvernului nr.5/1997,cu modificările şi completările ulterioare.

In mecanismul leasing-ului,ca operaţiune comercială,structurată în mai multe raporturi juridice distincte intervin următoarele persoane:

-locatorul bunului sau finanţatorul operaţiunii care este o entitate juridică specializată,persoană juridică română sau străină;în raport de natura operaţiunii de leasing ce constituie obiectul lor de activitate,societăţile de leasing sunt societăţi de leasing generale,societăţi de leasing integrate sau societăţi de leasing imobiliare pentru comerţ şi industrie,care trebuie să aibă un capital social minim de 500.000.000 lei.

-utilizatorul,locatarul sau beneficiarul bunului

-terţul sau furnizorul,care poate fi constrctorul,producătorul sau fabricantul lucrului ori intermediar.

Preview document

Contract de Leasing - Pagina 1
Contract de Leasing - Pagina 2
Contract de Leasing - Pagina 3
Contract de Leasing - Pagina 4
Contract de Leasing - Pagina 5
Contract de Leasing - Pagina 6
Contract de Leasing - Pagina 7
Contract de Leasing - Pagina 8
Contract de Leasing - Pagina 9
Contract de Leasing - Pagina 10
Contract de Leasing - Pagina 11
Contract de Leasing - Pagina 12
Contract de Leasing - Pagina 13
Contract de Leasing - Pagina 14
Contract de Leasing - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Contract de Leasing.doc

Te-ar putea interesa și

Leasingul - Formă Modernă de Creditare

INTRODUCERE Leasingul, prin istoria sa relativ scurtă, este un produs al economiei de piaţă, rezultat ca urmare a procesului evolutiv de...

Contractul de Leasing

Analistii comertului international au scos în evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare în acest...

Contractul de leasing

INTRODUCERE Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituita prin dispoziţii declarative...

Contractul de Leasing

Introducere Viaţa economică a secolului nostru se caracterizează prin dinamism şi complexitate. Pe lângă caracterul complex al activităţilor ce se...

Leasingul - Operațiune Modernă de Finanțare a Activității Economice

INTRODUCERE Progresul tehnic, în principal, dar şi dezvoltarea rapidă a comerţului şi deci a raportului dintre cerere şi ofertă, a determinat...

Contractul de Leasing, Report și Factoring

CAPITOLUL I Introducere în studiul dreptului 1.1.Organizarea ştiinţelor juridice în sistemul ştiinţelor Relaţiile în care intră oamenii sunt...

Contractul de leasing

CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND LEASINGUL 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing În orice societate, economiile şi...

Contractul de leasing - Speță privind contractul de leasing

I. Noțiuni introductive privind contractul de leasing 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing Contractul de leasing nu este...

Ai nevoie de altceva?