Contract de vânzare-cumpărare comercială

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8219
Mărime: 39.83KB (arhivat)
Publicat de: Cantemir Dascalu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tutuianu Ion, Niminet Liviana
AM PREYENTAT ACEST PROIECT IN CADRUL UNIVERSITATII DIN BACAU FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE,

Cuprins

  1. CAP 1. Notiunea contractului de vanzare-cumparare comerciala
  2. CAP 2. Conditiile de validitate a contractului de vanzare-cumparare comerciala
  3. CAP 3. Efectele contractului de vanzare-cumparare comerciala
  4. CAP 4. Consecintele nerespectarii obligatiilor contractuale
  5. CAP 5. Reguli speciale privind anumite vanzari
  6. CAP 6. Caz de incalcare a contractului de vanzare-cumparare comerciala
  7. CAP 7. Bibliografie

Extras din proiect

CAP 1. NOTIUNEA CONTRACTULUI DE VANZARE CUMPARARE COMERCIALA

IMPORTANTA CONTRACTULUI DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA

CARACTERIZARE GENERALA:

Operatiunile de vanzare cumparare sunt cele mai frecvente in activitatea comerciala.

Contractul de vanzare-cumparare comericala este strans legat de productia de marfuri; el constituie intrumentul juridic prin care se realizeaza circulatia marfurilor.Prin mijlocirea contractului de vanzare cumparare, marfurile ajung de la producator la consummator.

Dar, contactul de vanzare-cumparare comerciala prezinta interes si pentru activitatea de producere a marfurilor.El este folosit pentru aprovizionarea cu materiile prime, materiale etc, necesare productiei si, totodata, pentru desfacerea marfurilor realizate.

Cum activitatea comerciala se realizeaza nu numai direct ci si prin intermediari, contractul de vanzare-cumparare comerciala reprezinta actul juridic cel mai des intalnit ca obiect al contractelor de intermediere: contractul de mandat, contractul de comision si contractul de consignatie.

Datorita importantei sale pentru activitatea comerciala, contractul vanzare-cumparare comercial face obiectul unei reglementari legale speciale.

De remarcat ca in codul comercial sunt cuprinse numai anumite norme juridice prin care se reglementeaza aspectele specifice vanzarii-cumpararii comerciale (art.60-73).

Ele privesc pretul vanzarii, transferul dreptului de proprietate si al riscurilor, consecintele nerespectarii obligatiilor etc.Regulile generale ale vanzarii-cumpararii comerciale sunt aceleasi ca si ale vanzarii-cumpararii civile si sunt reglementate in Codul civil (art.1294-1404)

COMERCIALITATEA CONTRACTULUI DE VANZARE CUMPARARE

Vanzare-cumpararea comerciala este asemanatoare vanzarii cumpararii civile. Intr-adevar si intr-un caz si in altul este vorba de un contract prin intermediul caruia se transmite proprietatea unui lucru in schimbul unui pret. Ceea ce deosebeste vanzarea-cumpararea comercaiala de cea civila este functia economica a contractului si anume, interpunerea in schimbul bunurilor. Aceasta functie confera vanzarii-cumpararii caracter comercial.

CONDITII LEGALE ALE VANZARII-CUMPARARII COMERCIALE:

Cum se poate observa, potrivit Codului comercial, cumpararea si vanzarea comerciala pot avea ca obiect numai bunurile mobile: productele, marfurile, obligatiunile statului si alte titiluri de credit.

Asa cum rezulta din dispozitiile art.3. pct.1 si 2. C. comercial, cumpararea este facuta in scop de revanzare sau inchiriere, iar vanzarea este precedata de o cumparare facuta in scop de revanzare.

Legea nu crede ca bunul cumparat poate sa fie vandut in forma in care a fost cumparat; bunul poate fi revandut si dupa ce a suferit unele transformari.

Potrivit art.5 C com. , actele de vanzarea a produselor pe care proprietarul sau cultivator le realizeaza de pe pamantul sau ori cultivat de acesta sunt acte juridice civile, iar nu comerciale.

TRASATURILE COMERCIALE ALE VANZARII-CUMPARARII COMERCIALE:

Trasatura caracteristica a vanzarii si cumpararii comerciale o constituie intentia de revanzare.

In cazul in care cumpararea nu a urmarit scopul revanzarii, actul este civil si nu commercial. In acest sens art.5 C com. prevede ca “nu se poate considera fapta de comert cumpararea de productie sau marfuri ce s-ar face pentru uzul sau consumatiunea cumparatorului sau a familiei sale”. Totodata, nu se considera fapte de comert nici actele de revanzare a acestor bunuri. Intentia de revanzare sau inchiriere trebuie sa indeplineasca 3 conditii: sa existe la data cumpararii; sa fie cunoscuta cocontractantului; sa priveasca in principal, bunul cumparat.

DEFINITIA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA:

Definitie: Contractul de vanzare cumparare-comerciala poate fi definit pe baza dispozitiilor art. 1294 C civ.

Deci contractul de vanzare cumparare comerciala este acel contract prin care o parte (vanzatorul) se obliga sa transmita dreptul de proprietate asupra unui bun catre cealalta parte (cumparatorul), care se oblige sa plateasca o suma de bani drept pret.

CARACTERELE JURIDICE:

a) Contractul este bilateral (sinalagmatic) adica da nastere la obligatii in sarcina ambelor parti contractante;

b) Contractul este cu titlu oneros, ceea ce inseamna ca ambele parti urmaresc obtinerea unor foloase patrimoniale;

c) Contractul este comulativ existenta si intinderea obligatiilor asumate de catre parti sunt certe si deci cunoscute chiar de la momentul incheierii contractului;

d) Contractul este consensual el se incheie prin simplul acord de vointa al partilor contractancte.

e) Contractul este translativ de proprietate prin contract se transmite dreptul de proprietate asupra lucrului vandut de la vanzator la comparator.

CAP 2. CONDITIILE DE VALIDITATE A CONTRACTULUI DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA

Ca orice contract, contractul vanzare-cumparare comerciala, pentru a fi valabil incheiat, trebuie sa indeplineasca anumite conditii: consimtamantul, capacitatea, obiectul si cauza (art, 948 C civ.)

Intrucat problemele generale privind conditiile de validitate a contractului de vanzare cumparare comerciala sunt ca si cele ale contractului de vanzare cumparare civila.

CONSIMTAMANTUL PARTILOR. PROMISIUNEA DE VANZARE:

Uneori, datorita unor imprejurari, incheierea contractului de vanzarea-cumparare comerciala, una sau ambele parti pot sa-si assume obligatii in cadrul unei promisiuni de vanzare: promisiune unilaterala de vanzare si promisiune bilaterala de vanzare.

PROMISIUNEA UNILATERALA DE VANZARE:

Prevede un interes pentru dobandirea bunului, dar neavand clare toate consecintele incheierii contractului beneficiarul poate primi promissiunea promitentului de a-i vinde bunul rezervandu-si insa facultatea de a-si manifesta ulterior (de obicei intr-un anumit termen) consimtamantul de al cumpara sau, dimpotriva, de a nu-l cumpara.Aceste manifestari de voinata ale promitentului si beneficiarului constituie continutul unei promisiuni de vanzare.

Promisiunea de vanzare nu este un contract de vanzare cumparare, deoarece beneficiarul nu si-a manifestat vointa de a cumpara. Aceasta se va manifesta ulterior daca beneficiarul se va decide sa cumpere bunul oferit. Nefiind un contract de vanzare cumparare, promisiunea de vanzare nu are ca effect transmiterea dreptului de proprietatea asupra bunului de la promitent la beneficiar.

Preview document

Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 1
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 2
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 3
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 4
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 5
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 6
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 7
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 8
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 9
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 10
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 11
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 12
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 13
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 14
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 15
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 16
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 17
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 18
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 19
Contract de vânzare-cumpărare comercială - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Contract de Vanzare-Cumparare Comerciala.doc

Alții au mai descărcat și

Procedura falimentului

Cap. I. Noţiunea procedurii insolvenţei şi a falimentului Art. 2 din legea 85/2006 prevede că scopul prezentei legi este instituirea unei...

Noul Management Public

Noul Management Public. Aplicarea acestuia în administraţia publică din România 7. Prezentare generală a conţinutului Noului Management Public...

Executarea silită a creanțelor fiscale

I CONSIDERAŢII GENERALE Executarea silită reprezinta procedura prin mijlocirea căreia cre¬ditorul, titular al dreptului recunoscut printr o...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea și analiza creanțelor și datoriilor comerciale - SC Trans Europa SA Galați

CAPITOLUL I CONTRACTE COMERCIALE 1.1. Notiuni generale Etimologic, termenul „contract” provine din latinescul contrahere (a trage împreuna)....

Obligațiile Părților la Contractul de Vanzare

CAPITOLUL 1 1.1. Obligaţiile contractuale ale contractului de vânzare Potrivit art. 1294 Cod civil, „vinderea este o convenţie prin care două...

Contractul de vânzare-cumpărare Comercial - Regimul Juridic

INTRODUCERE Scopul şi obiectivele tezei. Prezenta lucrare cuprinde rezultatele unei cercetări aprofundate a aspectelor de ordin teoretic...

Contractul de vânzare cumpărare comercială

Trecerea la economia de piaţă, după revoluţia din 1989, a dus la redescoperirea Codului comercial, care s-a trezit la o nouă viaţă, devenind...

Contracte Comerciale

1. Consideraţii generale privind contractele comerciale Etimologic, termenul „contract” provine din latinescul contrahere, care inseamna „a trage...

Aspecte teoretice și practice privind contractul de vânzare - cumpărare comercială

Capitolul I NOTIUNEA CONTRACTULUI DE VANZARE – CUMPARARE COMERCIALA 1. Importanta contractului de vanzarea-cumpararea comerciala Contractul de...

Contractul de vânzare cumpărare comercială - noțiune, condiții de validitate și efecte

CAPITOLUL 1. Noțiunea contractului de vânzare-cumpărare comercială 1.1. Noțiunea și definiția contractului de vânzare – cumpărare comercială...

Contracte Comerciale

1. Consideraţii generale privind contractele comerciale Etimologic, termenul „contract” provine din latinescul contrahere, care inseamna „a trage...

Ai nevoie de altceva?