Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 6351
Mărime: 1.23MB (arhivat)
Publicat de: Angela Adam
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cepraga
Academia de Studii Economice Catedra Instruire Economică si Comunicare de Afaceri

Cuprins

  1. 1. Biografia lui Marian LUPU
  2. 2. Activitatea lui Marian Lupu în PDM
  3. 3. Aprecierea discursului lui Marian Lupu de către lingviști
  4. 4. Marian Lupu şi reîncarnarea politică
  5. 5. Referințe bibliografice
  6. 1. Biografia lui Marian LUPU

Extras din proiect

Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălţi, dar la numai şase ani familia lui s-a mutat la Chişinău. Părinţii lui sunt profesori: mama sa preda limba franceză, iar tatăl său, Ilie Ion Lupu preda matematică. Tatăl său a fost unul dintre autorii ideii revigorării partidului comunist, după lichidarea PCUS în anul 1991.

A absolvit cu medalie de aur Şcoala nr. 1 din Chişinău (actualmente Liceul “Gheorghe Asachi”) din Chişinău (1983). Membru ULCT între 1980- 1988. Studiază apoi la Facultatea de Economie şi Comerţ a Universităţii de Stat din Moldova, unde a obţinut diplomă cu menţiune (1987).

În perioada 1987-1991 urmează studii postuniversitare de aspirantură la Academia Economică "A. Plehanov" din Moscova şi la Universitatea de Stat din Moldova în urma cărora, în anul 1991, obţine titlul de doctor în economie.

Din anul 1991 a activat în cadrul Departamentului Relaţii Economice Externe al Ministerului Economiei, parcurgând calea de la specialist principal, apoi şef de secţie, şef de direcţie şi în cele din urmă în anul 1997 devine director al Departamentului Relaţii Economice Externe. Concomitent, în perioada anilor 1992-2000, a fost director executiv al Programului TACIS - Moldova.

În anul 1994 urmează cursuri de specializare în macroeconomie la Institutul Fondului Monetar Internaţional (FMI) din Washington, iar în anul 1996 - cursuri de comerţ internaţional la Institutul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) din Geneva.

La 24 mai 2001 este numit prin Hotărâre de Guvern în funcţia de viceministru al economiei, coordonator al activităţii departamentelor Relaţii Economice Externe şi Comerţ din cadrul Ministerului. La data de 5 august 2003 este numit, prin Decret al Preşedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin, în funcţia de Ministru al Economiei al Republicii Moldova.

Republicii Moldova cu 65 de voturi pentru, din cei 101 de deputaţi. ). Fiind preşedinte de Parlament şi bucurându-se de o înaltă îcredere se hotărăşte se intre în PCRM cu speran La 6 martie 2005 a fost ales în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova deşi nu era membru al formaţiunii. Din 24 martie 2005 deţine funcţia de preşedinte al Parlamentului ţa de a fi înaintat la funcţia de preşedinte al statului.

În urma refuzului Partidului Comuniştilor de a-l propune la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Lupu s-a supărat, iar în 2009 i-a părăsit pe comunişti şi a devenit la scurt timp preşedintele Partidului Democrat din Moldova. Ulterior a participat la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE).

Din iunie 2009 este liderul Partidului Democrat din Moldova iar la 19 iulie 2009 este ales, in cadrul Congresului al VI-a extraordinar al acestei formatiuni politice, Presedinte al Partidului Democrat din Republica Moldova

Marian Lupu cunoaşte limbile franceză, engleză şi rusă. Este căsătorit şi are doi copii.

2. Activitatea lui Marian Lupu în PDM

Pe 30 decembrie 2010, Partidul Democrat (PDM) din nou a dat prioritate Alianţei formând aşa numita AIE-2 cu PLM şi PLDM (AMN nu a trecut pragul de 4% la alegeri). Astfel Lupu a dat de înţeles că susţine reformele începute de prima alianţă şi că pledează pentru integrarea europenă a Republicii Moldova. În seara zilei de 30 decembrie Marian Lupu a fost ales de AIE în funcţia de preşedinte a Parlamentului şi preşedinte interimar a Republicii Moldova cu acelaşi număr de voturi 57 (din 101).

Spre deosebire de liderul Partidului Liberal din Republica Moldova (PLM), Mihai Ghimpu, care suţine necesitatea menţionării în constituţie că "limba oficială în Republica Moldova este limba română", poziţie aprobată şi de liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), premierul Vlad Filat, Marian Lupu s-a pronunţat pentru rămânerea în Constituţie a limbii moldoveneşti. El susţine că denumirea ştiinţifică a limbii vorbite în Republica Moldova este română însă luând în calcul că majoritatea vorbitorilor o numesc moldovenească şi pentru a nu diviza vorbitorii de aceeaşi limbă în două tabere a propus o soluţie de compromis, să rămână în constituţie limba moldovenească dar în paranteze să fie indicat că e română.

În timp ce era membru al Guvernului Tarlev, a declarat în faţa presei că în clipele libere preferă să se odihnească, ascultând piesele lui Elton John şi ale formaţiei “Zdob şi Zdub”.

Bibliografie

Fortuna Elena http://www.pdm.md

Fortuna Elena http://lupu.md/

Fortuna Elena http://ro-ro.facebook.com/people/Marian-Lupu/

Fortuna Elena http://marianlupumd.livejournal.com/

Fortuna Elena http://www.myspace.com/

Fortuna Elena http://ro.wikipedia.org/wiki/Marian_Lupu

Fortuna Elena http://www.lenta.ru/lib/14197354/

Preview document

Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 1
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 2
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 3
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 4
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 5
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 6
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 7
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 8
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 9
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 10
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 11
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 12
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 13
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 14
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 15
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 16
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 17
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 18
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 19
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 20
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 21
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 22
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 23
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 24
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 25
Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Contributia lui Marian Lupu la Retorica Actuala.doc

Ai nevoie de altceva?