Control Financiar de Stat

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 17759
Mărime: 60.19KB (arhivat)
Cost: 6 puncte

Extras din document

Etimologia cuvântului control provine din expresia “contra rolus”, prin care se întelege “verificarea unui act dupa original” .

Controlul în acceptiunea lui semantica este o “analiza permanenta sau periodica a unei activitati, a unei situatii pentru a urmari mersul ei si pentru a lua masuri de îmbunatatire” . În acelasi timp el semnifica o supraveghere continua, morala si materiala, ca si stapânirea unei activitati, unei situatii.

În literatura de specialitate mai avem si alte acceptiuni astfel:

- În acceptiunea francofona ”controlul este o verificare, o inspectie atenta a corectitudinii unui act” .

- În acceptiunea anglo-saxona “controlul este actiunea de supraveghere a cuiva, a ceva, o examinare minutioasa sau puterea de a conduce ca un instrument de reglementare a unui mecanism” .

Controlul este un “proces de comparare a situatiei de fapt cu cea impusa sau planificata si de întreprindere a demersurilor colective, astfel încât realizarile sa fie în concordanta cu telurile prestabilite” .

Pornind de la notiunea de control si în functie de evolutiile înregistrate de domeniul economic caruia îi apartine, controlul se defineste “ca fiind actiunea de determinare a starii unor activitati economice reprezentate în documente financiare si contabile, prin raportarea acestor reprezentari la prevederile legale prin care au fost definite” .

Din analiza definitiei rezulta ca aceasta importanta activitate, controlul financiar, reprezinta mai mult decât o actiune de verificare determinata de necesitatea cunoasterii starii unui anumit fenomen economic si exercitata în scopul remedierii efectelor unor abateri de la anumite prevederi legale.

Tot din definitie mai rezulta ca, prin rezultatele sale, activitatea de control financiar serveste unui triplu sistem de interese, si anume:

1. Controlul financiar este instrumentul care, prin efectele de prevenire si de reglare a disfunctionalitatilor ce pot interveni la un moment dat în activitatile desfasurate în cadrul unitatii economice, serveste intereselor statului în realizarea politicii acestuia, pe termen lung, în domeniul fiscalitatii.

2. Controlul financiar serveste intereselor agentilor economici care îl organizeaza si exercita, atât prin actiunea de prevenire a situatiilor de disfunctionalitate în procesul de gestionare a patrimoniului, cât si, mai ales prin cea de remediere a unor abateri de la prevederile legale, cu efecte perturbatorii în activitatea acestora.

Controlul financiar serveste intereselor entitatilor economice partenere de piata, carora le ofera informatii exacte asupra starii patrimoniului unitatii economice de ale carei rezultate sunt interesate, prin mediatizarea aspectelor pozitive sau negative, dupa caz, ale acesteia.

Rolul, obiectul si functiile controlului

Rolul controlului reiese din faptul ca acesta serveste interesul mai multor entitati si ajuta conducerea entitatilor prin informatiile furnizate sa ia cele mai bune decizii privind îndeplinirea obiectivelor si, mai apoi, pentru dezvoltarea viitoare. Totodata, activitatea de control ofera informatii diferitelor organisme internationale despre modul în care se utilizeaza fondurile puse la dispozitie pentru finantarea unor activitati economice si sociale si vine în sprijinul statului în realizarea politicii sale economice si în realizarea politicii de integrare în Uniunea Europeana.

În cadrul economiei de piata controlul are o sfera de actiune aproape nelimitata, fiind implicat, în toate activitatile economice. El se manifesta ca functie a managementului, contribuind logic la îmbinarea si reglarea intereselor individuale si sociale într-un ansamblu unitar.

Controlul financiar este o activitate de larg interes social, deosebit de utila si necesara pentru practica economica si sociala, care presupune nenumarate probleme teoretice, organizatorice si metodologice.

Preview document

Control Financiar de Stat - Pagina 1
Control Financiar de Stat - Pagina 2
Control Financiar de Stat - Pagina 3
Control Financiar de Stat - Pagina 4
Control Financiar de Stat - Pagina 5
Control Financiar de Stat - Pagina 6
Control Financiar de Stat - Pagina 7
Control Financiar de Stat - Pagina 8
Control Financiar de Stat - Pagina 9
Control Financiar de Stat - Pagina 10
Control Financiar de Stat - Pagina 11
Control Financiar de Stat - Pagina 12
Control Financiar de Stat - Pagina 13
Control Financiar de Stat - Pagina 14
Control Financiar de Stat - Pagina 15
Control Financiar de Stat - Pagina 16
Control Financiar de Stat - Pagina 17
Control Financiar de Stat - Pagina 18
Control Financiar de Stat - Pagina 19
Control Financiar de Stat - Pagina 20
Control Financiar de Stat - Pagina 21
Control Financiar de Stat - Pagina 22
Control Financiar de Stat - Pagina 23
Control Financiar de Stat - Pagina 24
Control Financiar de Stat - Pagina 25
Control Financiar de Stat - Pagina 26
Control Financiar de Stat - Pagina 27
Control Financiar de Stat - Pagina 28
Control Financiar de Stat - Pagina 29
Control Financiar de Stat - Pagina 30
Control Financiar de Stat - Pagina 31
Control Financiar de Stat - Pagina 32
Control Financiar de Stat - Pagina 33
Control Financiar de Stat - Pagina 34
Control Financiar de Stat - Pagina 35
Control Financiar de Stat - Pagina 36
Control Financiar de Stat - Pagina 37
Control Financiar de Stat - Pagina 38
Control Financiar de Stat - Pagina 39
Control Financiar de Stat - Pagina 40
Control Financiar de Stat - Pagina 41
Control Financiar de Stat - Pagina 42
Control Financiar de Stat - Pagina 43
Control Financiar de Stat - Pagina 44
Control Financiar de Stat - Pagina 45
Control Financiar de Stat - Pagina 46
Control Financiar de Stat - Pagina 47
Control Financiar de Stat - Pagina 48
Control Financiar de Stat - Pagina 49
Control Financiar de Stat - Pagina 50
Control Financiar de Stat - Pagina 51
Control Financiar de Stat - Pagina 52
Control Financiar de Stat - Pagina 53
Control Financiar de Stat - Pagina 54
Control Financiar de Stat - Pagina 55
Control Financiar de Stat - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Control Financiar de Stat.doc

Alții au mai descărcat și

Viciile și Efectele Posesiei

Conceptul de posesiune s-a format în antichitate în cadrul unui proces de evolutie , în legatura cu exploatarea pamânturilor statului. În epoca...

Statul, Forma Complexa de Organizare Politica si Sociala

INTRODUCERE Cunoasterea si întelegerea acestui fenomen complex, care este statul, necesita o punere în lumina a contextului istoric, politic si...

Regimul Juridic al Proprietatii

Introducere Proprietatea l-a însotit pe om din zorile civilizatiei. El este singura fiinta care, dotata cu ratiune, a pus stapânire nu numai pe...

Aspecte de Procedura Fiscala - Creante si Obligatii Fiscale - Inspectia Fiscala

Introducere În lucrarea de licență ”Aspecte de procedură fiscală. Creanțe și obligații fiscale. Inspecția fiscală” mi-am propus să analizez unul...

Partajarea Bunurilor Comune

LISTA DE ABREVIERI alin. - alineat art.  articolul Cap. - Capitol C. civ.  Codul civil C.D.  Culegere de decizii C. fam.  Codul familiei...

Dezmembramintele Dreptului de Proprietate

Sectiunea I Consideratii generale privind dezmembramintele dreptului de proprietate 1.1. Notiune Dreptul de proprietate este dreptul cel mai...

Aspecte Teoretice si Practice Privind Stabilirea Maternitatii

1.1. Definirea conceptului de filiaţie Problema apariţiei omului pe Terra poate fi abordata din cel puţin doua perspective complet diferite. Cea...

Conținutul Raportului Juridic

RAPORTUL JURIDIC – consideratii introductive Sistemul juridic constituie un ansamblu compus din elemente variate, dar care prin specificul, prin...

Ai nevoie de altceva?