Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 125 în total
Cuvinte : 54514
Mărime: 244.72KB (arhivat)
Publicat de: Andrei S.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Ioan

Cuprins

  1. INTRODUCERE.4
  2. PARTEA I: REPERE DE ORDIN TEORETIC
  3. CAPITOLUL I : RAZBOIUL, SITUATII DE CRIZA SI PACEA. ADMINISTRATIA MILITARA
  4. 1. Razboiul, situatii de criza si pacea. Notiune.6
  5. 2. Organizarea si functionarea administratiei militare. Sistemul de comanda si control.8
  6. 3. Raporturile care se stabilesc între administratia militara si administratia publica.14
  7. CAPITOLUL II : ISTORICUL, NOTIUNEA SI REGIMUL JURIDIC AL ACTELOR DE COMANDAMENT CU CARACTER MILITAR
  8. 1. Evolutia istorica a notiunii de act de comandament cu caracter militar.17
  9. 2. Introducere în teoria actelor de comandament cu caracter militar. Delimitari conceptuale.22
  10. 3. Delimitarea sferei actelor de comandament cu caracter militar.29
  11. 4. Regimul juridic al actelor de comandament cu caracter militar.35
  12. 4.1. Conditiile generale de valabilitate si trasaturile definitorii ale actelor de comandament cu caracter militar.35
  13. 4.2. Procedura prealabila de elaborare a actelor de comandament cu caracter militar aplicabile conflictelor armate.39
  14. 4.3. Modul de intrare în vigoare a actelor de comandament cu caracter militar.43
  15. 4.4. Efectele juridice ale actelor de comandament cu caracter militar.45
  16. 4.5. Modul de încetare a efectelor juridice ale actelor de comandament cu caracter militar.47
  17. CAPITOLUL III : CONTROLUL ACTELOR DE COMANDAMENT CU CARACTER MILITAR
  18. 1. Notiunea si rolul controlului administrativ.49
  19. 2. Controlul administrativ .51
  20. 2.1. Controlul administrativ intern.52
  21. 2.2. Controlul administrativ extern.56
  22. 3. Consiliile de judecata  organe jurisdictionale specializate. Organizare si functionare.58
  23. 4. Problema controlului din perspectiva stiintei militare. Jocul de razboi.62
  24. 5. Alte forme ale controlului asupra activitatii cu specific militar.65
  25. 6. Discutii privind controlul judiciar asupra actelor de comandament cu caracter militar.67
  26. 6.1. Notiunea si institutia contenciosului administrativ.67
  27. 6.2. Principalele etape în evolutia contenciosului administrativ român cu referire la actele de comandament cu caracter militar. Aspecte din practica instantelor de contencios administrativ.70
  28. 6.3. Exceptarea actelor de comandament cu caracter militar de la contenciosul administrativ potrivit reglementarilor dreptului pozitiv si a doctrinei dreptului administrativ.72
  29. PARTEA A II-A: REPERE DE ORDIN PRACTIC
  30. 1. Ordinele militare care au condus la evenimentele din 17-18 decembrie 1989. Sentinta publica de la 22 martie 2004.81
  31. CONCLUZII SI PROPUNERI.96
  32. ANEXE.100
  33. BIBLIOGRAFIE.116

Extras din proiect

Tulburata de activitate, alterata uneori de pasiuni sau deformata uneori de unele convingeri intuitive, gândirea umana nu s-a dovedit capabila sa duca pâna la capat coerent si obiectiv anuminte rationamente. S-a impus asadar necesitatea interventiei succesive si riguroase de rationament. Cu siguranta, planeta noastra divizata de considerente geografice, economice, religioase, politice, etnice se confrunta cu idei antagoniste care genereaza conflicte sau aliante. În aceasta lume, nu numai o data, logica a devenit nula în fata irationamentului, iar adevarul a fost guvernat de pasiuni. Societati ostile, în care pacea cedeaza crizei si uneori razboiului, exacerbeaza tensiuni si complica existenta umana. Lumea a devenit un mecanism complex, iar pentru a-l întelege si stapâni trebuie sa facem apel la cercetare stiintifica.

Parte componenta a acestei lumi, decurgând din laturile sale antagoniste, actiunea militara este complexa prin natura sa. Generalul Beautere aprecia ca ea se exprima prin socul a doua vointe mereu imprevizibile, uneori irationale. Rezolvarea conflictului impune protectia fortelor si mijloacelor de lupta ce poate varia considerabil în functie de parametrii resurselor morale, nivelului tehnologic si virtuozitatea tehnica.

În contextul actual comandantul are nevoie de cât mai multe informatii pentru ca deciziile luate sa nu implice o serie de urmari nedorite. El trebuie sa aiba în vedere nu numai rezultatul dorit al actiunilor de lupta, dar si implicatiile juridice care decurg în urma acestora.

Procesul decizional la nivelul administratiei militare incumba responsabilitatea comandantilor de a asimilia o insemnata cantitate de informatii, de a procesa aceste informatii si de a lua decizii pe aceste considerente în situatii de pace sau de criza/razboi care sa vizeze activitatea strict militara a oamenilor din subordine. Acest proces se finalizeaza prin emiterea de acte de comandament cu careacter militar.

Complexitatea activitatilor militare si importanta savârsirii misiunii armatei, în general, a proiectat de-a lungul timpului o anumita pozitie a legiuitorului fata de notiunea de act de comandament cu caracter militar si mai ales fata de interventia puterii judecatoresti în procesul militar decizional.

Lucrarea de fata îsi propune sa analizeze aaceste aspecte cu implicatii directe în dreptul pozitiv românesc.

Studiul de fata se bazeaza pe o vasta bibliografie, care mi-a oferit sprijinul stiintific necesar elaborarii lui. Multe lucrari sunt depasite din punct de vedere al relatiei cu evolutia si dinamica legislatiei actuale sau determinarilor de ordin milirar care au suportat transformari substantiale, fapt ce a necesitat documentarea din surse având uz restrâns  propriu Armatei României  fiind inevitabil la un moment dat aportul personal.

Lucrarea se axseaza pe câteva idei principale care capata contur în capitolele prezentate. Astfel, CAPITOLUL I este unul introductiv care prezinta clarificari asupra particularitatilor celor trei stari  pace, criza, razboi  în care se poate afla la un moment dat statul român sau o subunitate militara si, implicit, comandantii, emitenti ai actelor de comandament cu caracter militar, având în vedere si elementele de comanda si control caracteristice, dar si raportul administratiei militare cu administratia publica.

Capitolele II si III trateaza problematica actelor de comandament cu caracter militar si respectiv controlului acestei categorii de acte. Asadar, în CAPITOLUL II se arata istoricul, se delimiteaza sfera si se prezinta regimul juridic al actelor de comandament militar, iar CAPITOLUL III prezinta într-o maniera inedita controlul administrativ, neadministrativ, si exceptarea de la controlul judecatoresc a actelor de comandament cu caracter militar.

Demersul personal pentru realizarea lucrarii nu ar fi fost posibil fara ajutorul conducatorului stiintific MIHAELA POPA, careia îi adresez multumiri.

PARTEA I: REPERE DE ORDIN TEORETIC

CAPITOLUL I : RAZBOIUL, SITUATII DE CRIZA SI PACEA. ADMINISTRATIA MILITARA

1. Razboiul, situatii de criza si pacea. Notiune.

Pentru a întelege problematica actelor de comandament cu caracter militar este necesar sa deosebim foarte clar între cele trei situatii în care se pot gasi la un moment dat militarii, sa vedem cine întocmeste si ce documente trebuie întocmite în fiecare dintre aceste situatii si ce anume confera aceste drepturi celor însarcinati cu astfel de misiuni.

În Vechiul Testament, uci¬derea lui Abel de catre Cain se produce la câtiva ani dupa creatie. În ultimii 3400 de ani umanitatea nu a cunoscut decât putin peste 250 de ani de pace; peste 8.000 de tratate de pace au fost încalcate sau denuntate: poate trai, oare, fiinta umana fara razboi si fara a ucide? De-a lungul timpului, din diverse motive, omenirea a trecut prin numeroase razboaie, ceea ce a facut ca cei implicati sa noteze la lectii învatate modalitatile si procedeele prin care cei victoriosi au câstigat, iar cei învinsi nu. Toate acestea au facut ca astazi sa putem sa vorbim despre arta razboiului, despre arta militara. Pornind de la aceasta idee trebuie sa constientizam importanta studierii problemei pacii, crizelor si a razboaielor.

Maiestria prin care un comandant isi conduce fortele armate aflate în subordine a devenit stiinta, iar modul în care sistemul militar functioneaza a devenit model pentru administratia militara. Complexitatea actiunilor desfasurate în cadrul acestui sistem o regasim adaptata în mediul civil, prin ceea ce numim management, adica aceea stiinta care la început se numea administratie.

Însa, înainte de a ajunge sa discutam despre starea de razboi, trebuie sa avem întelegere asupra notiunii de pace. Daca vom consulta un dictionar vom vedea ca pacea este definita ca stare a unui stat care nu este în razboi. Gaston Bouthoul este de parere ca pacea este starea normala a societatilor. O reflectie a lui J. Jaurès ilustreaza asimetria dintre starea de razboi si pace: Pentru a face pace, trebuie ca toti sa fie de acord; pentru declansarea razboiului, este suficient unul singur.

Preview document

Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 1
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 2
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 3
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 4
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 5
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 6
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 7
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 8
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 9
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 10
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 11
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 12
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 13
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 14
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 15
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 16
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 17
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 18
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 19
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 20
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 21
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 22
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 23
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 24
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 25
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 26
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 27
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 28
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 29
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 30
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 31
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 32
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 33
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 34
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 35
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 36
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 37
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 38
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 39
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 40
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 41
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 42
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 43
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 44
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 45
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 46
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 47
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 48
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 49
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 50
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 51
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 52
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 53
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 54
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 55
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 56
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 57
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 58
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 59
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 60
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 61
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 62
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 63
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 64
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 65
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 66
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 67
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 68
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 69
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 70
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 71
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 72
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 73
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 74
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 75
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 76
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 77
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 78
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 79
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 80
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 81
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 82
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 83
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 84
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 85
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 86
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 87
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 88
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 89
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 90
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 91
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 92
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 93
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 94
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 95
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 96
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 97
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 98
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 99
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 100
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 101
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 102
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 103
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 104
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 105
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 106
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 107
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 108
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 109
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 110
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 111
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 112
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 113
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 114
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 115
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 116
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 117
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 118
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 119
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 120
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 121
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 122
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 123
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 124
Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar - Pagina 125

Conținut arhivă zip

  • Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar.doc

Alții au mai descărcat și

Răspunderea Disciplinară a Militarilor

Capitolul I CONSIDERAŢII GENERALE CU PRIVIRE LA NOŢIUNEA ŞI TRĂSĂTURILE DISCIPLINEI MILITARE 1. Noţiune. Disciplina militară este o condiţie...

Răspunderea administrativ disciplinară a funcționarilor publici și a cadrelor militare

Notiune si trasaturi caracteristice Raspunderea administrativ-disciplinara este „situatia juridica care consta in complexul de drepturi si...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Actele Administrative de Autoritate

INTRODUCERE Societatea româneasca, statul si mai ales administratia publica sunt în fata unor provocari dificile, esentiale generate de evolutia...

Autoritatea militară - rolul acesteia în realizarea apărării naționale

INTRODUCERE Am ales aceasta tema întrucât utilitatea unei astfel de abordari a fenomenului militar din perspectiva stiintelor juridice este...

Actul administrativ în Republica Moldova

INTRODUCERE Activitatea organelor administraţiei publice este realizată prin acte administrative, a căror calitate determină eficienţa întregului...

Aplicarea în Contencios Administrativ a Prevederilor Articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului Privind Dreptul la un Proces Echitabil

CAPITOLUL I CONTENCIOS ADMINISTRATIV 1.1. Noţiuni introductive Etimologic, cuvântul contencios provine prin filieră franceză (contentieux =...

Acte Normative

CAPITOLUL I 1.1. Noţiunea, definiţia, evoluţia şi formele contenciosului administrativ român 1.1.1. Etimologic cuvântul „contencios” provine din...

Contenciosul administrativ și jurisdicția administrativă

CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV ŞI JURISDICŢIA ADMINISTRATIVĂ 1. Noţiune Termenul de „contencios” provine din latină, de la verbul „contendre”, care...

Contencios Administrativ

Introducere Dreptul în general se grupeaza pe ramuri distincte în functie de obiectul de reglementare. Studiul administratiei publice ca si...

Actele Guvernului Republicii Moldova

CAPITOLUL I CARACTERISTICA GENERALĂ A ACTELOR GUVERNULUI 1. Definiţia şi condiţiile actelor administrative Actul administrativ constituie o...

Ai nevoie de altceva?