Determinarea legii aplicabile casatoriei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Determinarea legii aplicabile casatoriei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Noțiuni preliminare

În sens comun, căsătoria constituie pilonul de bază al întemeierii familiei, aceasta oglindind particularitățile sociale, politice ori religioase ale fiecărui stat în parte. Tocmai datorită acestei diversități umane și a creșterii mobilității la nivel global, întâlnim în practică o varietate de legislații care stârnesc din acest element natural al statutului individual al fiecărei persoane, un areal ideal în vederea nașterii conflictelor de legi. În acest sens menționăm că instituția căsătoriei este privită de majoritatea statelor ca un act juridic cu un caracter exclusiv civil, existând și state în care căsătoria este prezentată ca un caracter exclusiv religios, un exemplu sugestiv fiind întâlnit la nivel european în cazul Greciei, ori state în a căror legislații căsătoria înâlnește ambele forme, viitorii soți având dreptul de a hotorâ asupra cărora din ele statuează

Căsătoria este considerată ca fiind internațională în momentul în care în componența acesteia întâlnim un element de extraneitate, acesta fiind concretizat fie prin naționalitatea părților,a locului de încheiere a căsătoriei ori a agentului constatator.

I - Condițiile de fond de la momentul încheierii căsătoriei

Conform doctrinei, pentru stabilirea legii aplicabile a condițiilor de fond, în dreptul comparat întâlnim următoarele sisteme:

sistemul care prevede aplicarea legii naționale a viitorilor soți(lex patriae);

sistemul care prevede aplicarea legii domiciliului viitorilor soți(lex domicilii);

sistemul conform căruia se aplică legea locului încheierii căsătoriei(locus regit actum);

sistemul mixt în se aplică legea națională pentru proprii cetățeni care se căsătoresc în străinătate în timp ce străinilor care se căsătoresc în țară le este aplicată legea domiciliului

II - Condiții de formă de la momentul încheierii căsătoriei

Conform Codului Civil român, formă încheierii actului este supusă statului de pe teritoriul căruia se oficializează căsătoria, operând astfel principiului locus regit actum atât timp cât aceasta se încheie în față autorităților locale. Căsătoria unui cetățean român în străinătate poate fi încheiată și în fața agentului diplomatic sau funcționarului consular, fiind supusă condițiilor de formă prevăzute de legea română. Dacă viitorii soți sunt străini, căsătoria se va putea încheia în România în fața autorității locale competente, fie în fața organelor diplomatice sau consulare ale statelor de origine, luând în considerație prevederile art. 2587 alin. (2) din Codul civil.

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea legii aplicabile casatoriei.pptx