Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 110 în total
Cuvinte : 36529
Mărime: 137.44KB (arhivat)
Publicat de: Dumitrana Murariu
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Zaharia Oana
in cadrul facultatii de drept din Iasi.

Cuprins

  1. Capitolul 1 – Motivatia subiectului pag. 1
  2. Capitolul 2 – Istoricul drogurilor pag. 2
  3. Capitolul 3 – Clasificarea drogurilor sub diferite aspecte pag. 8
  4. a) Sensul termenilor pag. 8
  5. b) Criteriile de clasificare si clasificarea drogurilor pag.10
  6. Capitolul 4 – Tabloul clinic al drogurilor pag. 14
  7. a) Opiacee pag. 14
  8. b) Droguri stimulante ale SNC pag. 22
  9. c) Droguri inhalante pag. 40
  10. d) Droguri deprimante ale SNC pag. 45
  11. e) Droguri halucinogene pag. 53
  12. f) Alcoolul pag. 64
  13. g)Politoxicomaniile pag. 71
  14. Capitolul 5 – Tratamentul dependentei pag. 73
  15. a)Factori preventivi si factori de risc in prevenire pag. 73
  16. b)Terapia de familie in contextul romanesc actual pag. 77
  17. Capitolul 6 – Incadrare juridica pag.78
  18. a) Drogurile in contextul international si intern pag.78
  19. b) Legea 522/2004 pentru modificarea si completarea Legii 143/2000 si art 312 Cod Penal pag. 83
  20. c) Sanctionarea traficului si a altor operatiuni ilicite cu substante aflate sub control national pag. 93
  21. Concluzii pag.102

Extras din proiect

Capitolul 1

MOTIVATIA SUBIECTULUI

La prima vedere, notiunea pare sa fie simpla, lipsita de orice complicatii. Cand un nestiutor foloseste termenul de “toxicomanie” este convins ca ii cunoaste perfect sensul exact, fara sa isi dea seama ca nu orice drog poate provoca toxicomania propriu-zisa.

In spirala ascensiunii sale pe treptele istoriei, omenirea a avut de intampinat obstacole nenumarate, primejdii, inamici. Omul a infruntat calamitatile naturale, a supravietuit epidemiilor, care au secerat, milioane de vieti, a rezistat foametei, a cunoscut tragedia cotropirilor straine, distrugerile navalitorilor populatiilor migratoare, chinurile sclaviei, ororile colonianismului, crimele genocidului, nenorocirile razboaielor mondiale. Toate aceste tragedii care s-au abatut asupra tarilor si popoarelor au avut insa intotdeauna un inceput si un sfarsit, chiar daca unele dintre ele au putut sa dureze decenii si secole, chiar daca altele, ca razboaiele de exemplu, au revenit din nou si din nou, la diferite intervale ca sa indolieze caminele oamenilor in diferite regiuni ale globului.

Spre deosebire de alte calamitati pe care omenirea le-a avut de infruntat de-a lungul existentei sale framantate, flagelul drogurilor s-a inscris in traiectoria timpului nu numai printr-o virulenta deosebita, dar si prin persistenta sa, devenind un insotitor perfid si tenace al generatiilor. De la epoca de piatra si pana in zilele noastre, nici un flagel nu a numarat atatea victime ca patima straveche a acestor substante euforice, narcotice, halucinogene, hipnotice, afrodisiace.

Este paradoxal ce se intampla in lumea contemporana care cunoaste electronica si masinile de calcul, energia atomica, in timp ce multi tineri se refugiaza, pe calea consumului de substante toxice, intr-o lume derealizata, halucinanta, si, intr-o realitate onirica din care certitudinea intoarcerii nu le-o poate nimeni oferi inaintea intreprinderii unei asemenea “calatorii” absurde in esenta sa .

In zilele noastre ritmul de viata al anumitor oameni este incompatibil cu posibilitatile normale ale organismului lor. In aceste conditii consumul de droguri este tocmai incercarea iluzorie a acestora de a recupera energii iremediabil pierdute, de a invinge legile firii pe cai artificiale.

Exista oameni dezechilibrati din nastere, cu inclinatii pentru acest viciu, dar si medii periculoase, perioade favorabile, victime numeroase ale imprejurarilor nefaste si care, in alte conditii, ar fi putut evita prabusirea in lumea cruda si extrem de reversibila a consumului de droguri.

Capitolul 2

ISTORICUL DROGURILOR

Inca din antichitate oamenii au constatat ca unele plante au proprietati ce pot inlatura diferite dureri, pot vindeca anumite afectiuni, creand totodata unele senzatii placute sau pot provoca senzatii stranii, deformand trecerea timpului, perceptia culorilor si sunetelor.De cand oamenii au devenit constienti de acese efecte,drogurile au fost utilizate atat in activitatile cu caracter terapeutic cat si in practicile mistico religioase.Se considera ca nu exista pe pamant,exceptand alimentele, alte substante care sa fie atat de intim asociate vietii popoarelor, in toate tarile si in orice timp, ca drogurile .

Termenul “drog” este provenit fie din cuvantul persan “droa”, care inseamna “miros aromatic”, fie din evreiescul “rahab” care inseamna “parfum”, fie din cuvantul olandez “droog” care desemna, in urma cu circa 200 de ani, “substantele vegetale comercializate in farmacii”. In limba engleza, termenul “drug”desemneaza orice produs medicamentos . In sens stiintific,”drog” inseamna orice substanta care are capacitatea de a determina o stare de dependenta .

Omul preistoric a aflat, cu mirare si teama proprietatile extraordinare ale drogului asupra organismului sau, descoperindu-le accidental, cand culegea plante si radacini din lumea ciudata si agresiva care il inconjura . Prin repetitie, aceste noi trairi s-au fixat in memoria colectiva, efectele curative ori excitante ale diferitelor plante capatand o aura magica, exploatata in timp, de cei interesati de acest lucru .

Obarsia drogului este contemporana cu cea a nasterii practicilor mistico-religioase, cu aparitia primelor altare de cult din temple, ele constituind o parte intrinseca a culturii religioase la multe popoare, inspirand uneori , ritualuri exotice, la care s-a facut apel vreme indelungata .

Acordand drogurilor esenta divina, omul credea ca, prin consumarea lor poate accede in lumea zeitatilor responsabile de viata si sanatatea sa.

Maurice Privat in lucrarea sa “La loi des etoiles” arata ca magia nu apartine nimanui, aceasta fiind arta de a produce efecte fara cauze . Acest lucru e dovedit printr-o sumara trecere in revista a unor practici, obiceiuri si bauturi miraculoase, investite din negura vremurilor cu puteri supranaturale, deoarece nu li se putea da o alta explicatie . Se presupune ca biblicul Moise, arhiveneratul Budha, stralucitul Pitagora, ca de altfel toti oamenii de cultura ai antichitatii, cunosteau puterile secrete ale drogurilor .

Contemporanii faraonului Amenophis І cunosteau multe remedii pentru diferite suferinte, preparate din opiu, iar vechii afgani, inca cu trei milenii in urma se foloseau de proprietatile sedative ale aceleiasi substante .

Tendinta medicala a poporului nostru indica folosirea semintelor de mac in infuzie, pentru linistirea copiilor agitati in perioada aparitiei dentitiei . Tot traditia ne previne asupra faptului ca e periculos sa dormi in lanurile de canepa ori in apropierea canepei proaspat recoltate .

Dintre bauturile magice sunt cunoscute “amirta” si “soma ”, apreciate si des pomenite, preparate in India . In Persia era folosita “haama”care facea concurenta ambroziei olimpiene . Soma, initial o bautura cu proprietati imbatatoare era oferita de preoti zeilor hindusi, insa, de-a lungul anilor s-a transformat, devenind ea insasi o divinitate careia i se dedicau imnuri si i se aduceau ofrande, considerandu-se ca prin consumul ei se obtine nemurirea . Soma va deveni astfel zeul bauturii, dar si tatal lui Budha, in mitilogia budhista .

Graalul, mult ravnitul si mult cautatul potir de catre cavalerii ratacitori din vremea regelui Arthur si a Mesei Rotunde, nu era initial, decat o simpla credinta a celtilor, vesnic tanjitori dupa regasirea unei miraculoase bauturi a stramosilor lor . Eterna cautare a Graalului nu este astfel, decat un simulacru de identitate a bauturii, al carei secret s-a pierdut in negura secolelor, considerata bautura zamislitoare de viziuni, inainte ca dogma crestina sa o transforme in potirul Sfantului Graal .

Se spune ca inaintea rastignirii pe cruce, lui Iisus Hristos i se administrase, pentru a rezista chinurilor, o bautura numita paska . Aceasta se obtinea de catre evrei din otet si absint .

Faimosii samani siberieni cunosteau si preparau o alta bautura magica numita braga, prin infuzarea unor ciuperci cu proprietati puternic halucinogene, ale caror efect era resimtit de indata si pentru mult timp .

S. Tokarev, in lucrarea “Religia in istoria popoarelor lumii”, arata ca locuitorii Americii de Nord foloseau inca din negura vremurilor, la ceremoniile lor mistico-religioase, bauturi obtinute din plante cu insusiri halucinogene, ce deformau in mod net perceperea realitatii, dand nastere la vedenii, care ulterior deveneau ele insele un obiect de veneratie pentru cei carora le aparusera .

Preview document

Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 1
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 2
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 3
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 4
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 5
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 6
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 7
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 8
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 9
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 10
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 11
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 12
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 13
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 14
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 15
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 16
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 17
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 18
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 19
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 20
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 21
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 22
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 23
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 24
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 25
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 26
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 27
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 28
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 29
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 30
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 31
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 32
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 33
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 34
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 35
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 36
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 37
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 38
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 39
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 40
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 41
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 42
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 43
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 44
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 45
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 46
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 47
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 48
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 49
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 50
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 51
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 52
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 53
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 54
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 55
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 56
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 57
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 58
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 59
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 60
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 61
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 62
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 63
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 64
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 65
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 66
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 67
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 68
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 69
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 70
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 71
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 72
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 73
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 74
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 75
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 76
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 77
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 78
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 79
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 80
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 81
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 82
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 83
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 84
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 85
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 86
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 87
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 88
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 89
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 90
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 91
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 92
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 93
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 94
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 95
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 96
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 97
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 98
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 99
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 100
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 101
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 102
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 103
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 104
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 105
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 106
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 107
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 108
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 109
Drogurile - expertiză medico-legală și încadrare juridică - Pagina 110

Conținut arhivă zip

  • Drogurile - Expertiza Medico-Legala si Incadrare Juridica.doc

Alții au mai descărcat și

Crima Organizată

CAPITOLUL I CRIMA ORGANIZATĂ INTERNAŢIONALĂ I. CRIMA ORGANIZATĂ SAU ORGANIZAREA CRIMEI I.1. NOŢIUNILE DE CRIMĂ ORGANIZATĂ ŞI ORGANIZAŢII...

Traficul și Consumul Ilicit de Droguri

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare este determinată de faptul că, în ultimii ani, flagelul drogurilor reprezintă fenomenul cel mai...

Criminalitatea Transfrontalieră

CONSIDERAŢII GENERALE Amplificarea şi diversificarea fenomenului infracţional transfrontalier, dobândirea unui caracter tot mai bine organizat,...

Cooperarea internațională în lupta împotriva criminalității

Necesitatea si formele cooperarii internationale in lupta impotriva criminalitatii 1.Necesitatea cooperarii internationale in lupta cu...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Crima Organizată

Peste tot în aceste teritorii, inclusiv România, ordinea civila s-a degradat, inflatia a înregistrat un salt extraordinar, criminalitatea a crescut...

Infracțiunile de trafic de persoane

Capitolul 1 1. Noţiuni şi terminologii folosite pentru înţelegerea conceptului de trafic de persoane 1.1 Consideraţii generale privind corupţia...

Ai nevoie de altceva?