Filiația față de tatăl din afara căsătoriei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 20711
Mărime: 65.48KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Capitol I: Stabilirea filiaţiei faţă de tată 9
  2. Secţiunea I: Aspecte privind paternitatea din căsătorie 9
  3. - Prezumţia de paternitate 9
  4. - Ce înseamnă copil din căsătorie 11
  5. Secţiunea II: Aspecte privind paternitatea din afara căsătoriei 14
  6. Capitolul II: Recunoaşterea voluntară a paternităţii 19
  7. Secţiunea I: Condiţiile în care poate fi efectuată recunoaşterea de
  8. paternitate 19
  9. Secţiunea II: Formele recunoaşterii voluntare 20
  10. - Declaraţia la serviciul de stare civilă 20
  11. - Recunoaşterea prin înscris autentic 21
  12. - Recunoaşterea făcută prin testament 24
  13. Secţiunea III: Copii care pot fi recunoscuţi 25
  14. - Copii recunoscuţi înainte de a se naşte... 25
  15. - Copii recunoscuţi după ce au murit 26
  16. - Copii care au fost deja recunoscuţi 26
  17. - Copii majori 27
  18. Secţiunea IV: Natura juridică şi caracterele recunoaşterii voluntare de
  19. paternitate 27
  20. Secţiunea V: Contestarea recunoaşterii de paternitate 29
  21. Secţiunea VI: Nulitatea recunoaşterii de paternitate 33
  22. - Cazuri de nulitate absolută 34
  23. - Cazuri de nulitate relativă 37
  24. - Efectele viciilor de consimţământ şi incapacitate asupra
  25. recunoaşterii de paternitate 38
  26. Secţiunea VII:Efectele recunoaşterii asupra modificării numelui de familie 42
  27. Secţiunea VII : Dubla paternitate 44
  28. Capitolul III: Stabilirea paternităţii prin hotărâre judecătorească 49
  29. Secţiunea I:Exercitarea dreptului la acţiune 49
  30. - Cine poate porni acţiunea în stabilirea paternităţii 49
  31. - Împotriva cui se îndreaptă acţiunea 54
  32. - İnstanţa competentă 57
  33. Secţiunea II: Prescripţia dreptului la acţiune în stabilirea paternităţii 57
  34. - Data începerii cursului prescripţiei 57
  35. - Întreruperea prescripţiei, suspendarea şi repunerea în
  36. termen
  37. - Stingerea prin prescripţie a dreptului la acţiune
  38. Secţiunea III: Sistemul probator în acţiunea de stabilire a paternităţii
  39. - Mijloace materiale de probă prevăzute de dreptul civil
  40. - Expertiza medico – judiciară
  41. Secţiunea IV: Efectele hotărârii judecătoreşti de stabilire a paternităţii
  42. - Situaţia legală a copilului din afara căsătoriei
  43. Secţiunea V: Stabilirea pensiei de întreţinere
  44. Secţiunea VI: Obligaţia la plata cheltuielilor de judecată în cazul acţiunii
  45. având ca obiect paternitatea

Extras din proiect

NOŢİUNİ İNTRODUCTİVE

Reproducerea populaţiei este una dintre cele mai importante condiţii ale existenţei şi dezvoltării societăţii. Dar procesul de reproducere al societăţii nu se reduce la naşterea copiilor, ci implică şi educaţia prin muncă şi cea spirituală a noilor generaţii de oameni, pregătirea acestora a ca membrii activi ai societăţii.

Rezultă deci, că în cadrul căsătoriei, a relaţiilor dintre bărbat şi femeie, ca şi în relaţiile dintre părinţi şi copii, adică acest ansamblu de legături sociale care leagă pe membrii familiei, constituie unul dintre cele mai complexe domenii ale vieţii sociale.

Întrucât căsătoria este legată de creşterea copiilor, educaţia lor, societatea a intervenit întotdeauna activ în relaţiile dintre sexe şi le-a reglementat conform intereselor sale.

În sens larg, putem defini căsătoria ca un grup de persoane unite prin căsătorie, rudenie de sânge, civilă şi prin alianţă, precum persoane care, deşi nu au legături de căsătorie sau de rudenie , între ele s-au stabilit relaţii asemănătoare cu cele care se nasc din căsătorie sau rudenie

Aşadar, putem privi căsătoria ca fiind acel grup de persoane legate prin căsătorie, sânge sau adopţiune, care trăiesc împreună, au o gospodărie casnică comună.

Putem spune că rudenia firească este o legătură juridică dintre două sau mai multe persoane, care coboară unele din altele, în cadrul rudeniei în linie dreaptă sau care fără a descinde unele din altele, au un caracter comun, în cadrul rudeniei în linie colaterală.

După cum am văzut, rudenia se bazează pe faptul filiaţiei, din care izvorăsc numeroase efecte juridice.Noţiunea de filiaţie însă, prezintă două inţelesuri:

- în sens larg, prin filiaţie se desemnează tot şirul de naşteri care leagă pe o persoană de un strămoş al ei.

- în sens restrâns, filiaţia se referă la legătura, raportul dintre copil şi părinţii săi, raport întemeiat pe legătura de sânge care rezultă între ei din faptul procreaţiei şi al naşterii.

Familia, în sensul restrâns al noţiunii, desemnează unitatea socială pe care o constituie tatăl, mama şi copii lor, iar în sens juridic, filiaţia înseamnă maternitate sau paternitate după cum este considerată în raport de mamă su tată. Şirul de persoane între care există rudenia, poartă denumirea de linie de rudenie care poate fi dreaptă sau colaterală.Rudenia poate fi din căsătorie sau din afara căsătoriei Când naşterea unei persoane ca temei al rudeniei se plasează în cadrul căsătoriei părinţilor săi, atunci vorbim de filiaţia din căsătorie. Naşterea unei persoane din părinţi între care nu au existat legături de căsătorie este privită juridic ca o filiaţie din afara căsătoriei , pe care se clădeşte o rudenie din afara căsătoriei.

Prin filiaţie, în sens juridic, se înţelege legătura de descendenţă dintre copil şi părinţii săi, legătură de sânge care rezultă din naştere sau din faptul concepţiei şi se stabileşte în mod diferit după cum este vorba de filiaţie faţă de mamă – maternitate sau faţă de tată – paternitate.

În toate cazurile filiaţia produce efecte juridice doar în măsura în care este stabilită în condiţiile determinate de lege.Este necesar ca în prealabil să se stabilească maternitatea şi apoi paternitatea, deoarece numai în raport de data naşterii copilului se poate determina data concepţiei.Filiaţia paternă rezultă din faptul concepţiei, pe când filiaţia faţă de mamă rezultă din faptul naşterii, cu consecinţe din acest punct de vedere asupra stabilirii lor în mod deosebit.

Faptul naşterii, cert şi uşor de dovedit, implică mai puţine dificultăţi în stabilirea maternităţii, pe când faptul concepţiei nesusceptibil de a fi dovedit în mod direct şi nemijlocit, decât indirect prrin prezumţii pe baza cărora se va determina probabilitatea paternităţii, implică mari dificultăţi.

Filiaţia faţă de tată este legătura juridică dintre copil şi tatăl sau.Această filiaţie se numeşte paternitate şi poate fi din căsătorie sau din afara ei. În cadrul lucrării de faţă vom analiza stabilirea paternităţii atât din căsătorie cât şi din afara ei. În stabilirea paternităţii din căsătorie vom explica ce înţelegem prin prezumţie de paternitate, necesitatea prezumţiei şi mărginirea ei doar la copiii din căsătorie, temeiurile prezumţiei.Întrucât aplicabilitatea prezumţiei se rezumă doar la copii din căsătorie, vom explica notţiunea de '' copil din căsătorie ''. Dar un copil beneficiază de prezumţia de paternitate numai dacă se stabileşte că a fost conceput sau născut în timpul căsătoriei. De aceea este necesar a se lămuri şi pentru noţiunea de timp legal al concepţiei, modul de calcul şi aprecierea puterii prezumţiei care stabileşte timpul legal al concepţiei. În stabilirea paternităţii din afara căsătoriei vom cerceta în primul rând recunoaşterea voluntară de paternitate sub aspectul condiţiilor în care poate fi făcută, a capacităţii cerute pentru a o face, a noţiunii juridice şi irevocabilităţii ei.

De asemenea, vom vedea care sunt formele legale în care trebuie să se facă recunoaşterea : declaraţia la starea civilă, înscris autentic, făcând referire la discuţiile care au avut loc în literatura şi practica judiciară cu privire la valoarea consemnării de către instanţă a actelor procedurale folosite în activitatea judiciară a unei recunoaşteri voluntare de paternitate, şi, în sfârşit modalitatea recunoaşterii prin testament, oprindu-ne bineînţeles şi asupra problemei efectului recunoaşterii asupra modificării numelui de familie al copilului.

Vom analiza şi problema dublei paternităţi şi a cazurilor aparente de dublă paternitate. Prezintă un interes examinarea cazurilor de nulitate absolută şi relativă a recunoaşterii şi efectul viciilor de consimţământ şi incapacităţii asupra recunoaşterii de paternitate, făcând o prive şi asupra discuţiilor purtate în literatura şi practica judiciară pe această temă.

Având în vedere că filiaţia paternă se stabileşte şi prin hotărâre judecătorească când presupusul tată nu recurge la recunoaşterea voluntară de paternitate, vom vedea cine poate porni acţiunea în stabilirea paternităţii , împotriva cui se îndreaptă acţiunea şi instanţa competentă a o primi.

Vom expune pe larg procedeul prescripţiei dreptului la acţiune: data începerii cursului ei, întreruperea, suspendarea prescripţiei şi repunerea în termen, arătând şi aici discuţiile purtate în literatura juridică referitoare la efectele întreţinerii asupra prescripţiei acţiunii.

Preview document

Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 1
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 2
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 3
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 4
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 5
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 6
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 7
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 8
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 9
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 10
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 11
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 12
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 13
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 14
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 15
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 16
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 17
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 18
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 19
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 20
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 21
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 22
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 23
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 24
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 25
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 26
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 27
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 28
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 29
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 30
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 31
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 32
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 33
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 34
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 35
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 36
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 37
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 38
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 39
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 40
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 41
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 42
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 43
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 44
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 45
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 46
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 47
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 48
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 49
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 50
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 51
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 52
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 53
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 54
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 55
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 56
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 57
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 58
Filiația față de tatăl din afara căsătoriei - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Dreptul Familiei

Stabilirea paternităţii din afara căsătoriei prin recunoaştere 69 Stabilirea paternităţii copilului din afara casătoriei prin acţiune în justiţie...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Filiația Față de Tată

INTRODUCERE Dintr-un anumit moment al contemporanităţii, exista o linie ascendentă a preocupărilor în domeniul filiaţiei faţă de tată. Stabilirea...

Nulitatea contractului de căsătorie

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND INSTITUŢIA CĂSĂTORIEI 1.1. Noţiunea de căsătorie şi caracterele juridice ale acesteia Familia, ca...

Filiația față de tatăl din afara căsătoriei

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND INSTITUŢIA FILIAŢIEI 1.1. Definiţia şi felurile filiaţiei Filiaţia poate fi privită în ansamblu, ca o...

Filiația față de mamă și tată

INTRODUCERE Dintr-un anumit moment al contemporaneitatii, exista o linie ascendenta a preocuparilor în domeniul filiatiei fata de mama, paralela...

Filiația Fată de Tată din Afara Căsătoriei

Capitolul I Filiaţia Secţiunea I Noţiuni introductive În sens larg, filiaţia desemnează un şir neîntrerupt de naşteri care leagă o persoană de...

Paternitatea Copilului din Căsătorie

INTRODUCERE Până la adoptarea Codului familiei filiaţia a fost reglementată de Codul civil, în Titlul VII "Paternitatea şi filiaţiunea" (art....

Paternitatea Copilului din Căsătorie

INTRODUCERE Constituind legătura dintre un copil şi părinţii săi, bazată pe procreare şi naştere, filiaţia este un fapt natural pe care legea l-a...

Paternitatea

ARGUMENT In aceasta lucrare mi-am propus să analizez filiaţia firească, adică filiaţia bazată pe legătura de sânge, care izvorăşte din procreare...

Ai nevoie de altceva?