Garantarea Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului in Conventia Europeana a Drepturilor Omului

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Garantarea Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in Conventia Europeana a Drepturilor Omului

Conventia Europeana a Drepturilor Omului – scurt istoric

Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor sale fundamentale a fost elaborata de catre Consiliul Europei transpunand din plan ideatic principiile enuntate, in cel al realitatii imediate. Deschisa semnarii la Roma la 4 noiembrie 1950, ea a intrat in vigoare in septembrie 1953.

Locul drepturilor omului in constructia europeana si importanta mecanismului Conventiei sunt factori extrem de importanti. ,,Conventia europeana nu se multumeste sa enumere un ansmblu de drepturi, ea le garanteaza imediat fiecarei persoane tinand de jurisdictia partilor contractante. Ea stabileste un sistem international de protectie colectiva a acestor drepturi – procedura unica in felul ei – care poate sa functioneze la initiativa statelor, ca si a particularilor… Individul, pana atunci izolat si ignorat in raporturile dintre state, devine o persoana, un cetatean in comunitatea natiunilor europene.”

Recunoasterea si consacrarea drepturilor omului prin documente internationale a avut o influenta benefica asupra legislatiei interne a statelor in sensul contributiei la afirmarea respectului fata de drepturile omului si perfectionarii legislatiilor nationale. ,, Indivizii pot beneficia de drepturi si libertati pe plan intern numai prin mijlocirea statelor de care apartin si care, in virtutea suveranitatii lor, asigura totodata caile concrete de realizare a drepturilor si libertatilor respective. Fara inscrierea drepturilor omului in normele constitutionale si fara adoptarea masurilor necesare pentru garantarea lor de catre fiecare stat, drepturile si libetatile cetatenesti sunt lipsite de orice eficienta” . Conventia europeana a drepturilor omului a trecut printr-o perioada de tranzitie anticipata, modalitatile in care se va realiza aceasta fiind fixate in art 5 si 6 ale Protocolului nr 11.

Necesitatea reformarii mecanismului de control stabilit de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor sale fundamentale, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950, a fost reiterata cu diverse prilejuri de catre statele membre ale Consiliului Europei.

In acest scop au fost formulate rezolutii, recomandari si au fost emise decizii, documente ce au servit ca preambul, temei de drept al protocolului mentionat.

Reforma a vizat mentinerea si intarirea eficacitatii apararii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale prevazute in Conventie . Datorita cresterii numarului de plangeri si de state membre ale Consiliului Europei au fost intreprinse demersuri asa-numita perioada de tranzitie catre noua Curte Europeana a Drepturilor Omului.

Aceste demersuri s-au concretizat prin semnarea Protocolului nr 11 de catre toate statele membre ale Consiliului Europei si ratificarea acestuia. Acesta este conceput ca un protocol de amendament, intrarea in vigoare fiind conditionata de obligatia tuturor statelor parti de a-si exprima consimtamantul de a fi legate prin acest Protocol. Din aceasta cauza Protocolul nr 11 a intrat in vigoare la 1 noiembrie 1998, la 4 ani dupa semnarea sa de catre statele membre.

In cazul Romaniei, Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale a fost ratificata prin Legea nr 30 din 18 mai 1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr 135 din 31 mai 1994, intrand astfel in dreptul intern al acesteia.

Indivizii pot beneficia de drepturi si libertati pe plan intern numai prin mijlocirea statelor de care apartin. Acest principiu este consacrat in doctrina ca principiu al subsidiaritatii dreptului international fata de dreptul intern.

O trasatura aparte in privinta Romaniei este principiul ,,self executing”, consacrat in art 20 din Constitutie, in sensul ca drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si celelalte tratate la care Romania este parte, in caz de neconcordanta cu legislatia interna, primele avand prioritate.

Romania a devenit membra cu drepturi depline a Consiliului Europei si in anul urmator (20.06.1994) a ratificat Conventia si cele 11 protocoale aditionale.

,,Semnand Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale la 7 oct 1993, chiar in ziua aderarii sale la Consiliul Europei, Romania a intors pagina totalitarismului si si-a facut intrarea in clubul democratiilor europene. Ratificand respectiva conventie…, Romania a recunoscut oricarei persoane apartinand jurisdictiei sale drepturile si libertatile definite in acest instrument si, acceptand

Fisiere in arhiva (1):

  • Garantarea Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.doc