Guvernul ca organizare și structură

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 17624
Mărime: 70.20KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ORGANIZAREA GUVERNULUI; ISTORIC SI DREPT COMPARAT
  2. II. ROLUL SI FUNCTIILE GUVERNULUI
  3. III. INVESTIREA GUVERNULUI
  4. IV. COMPONENTA SI STRUCTURA GUVERNULUI
  5. V. DURATA MANDATULUI SI STATUTUL MEMBRILOR GUVERNULUI
  6. VI. PRIMUL-MINISTRU
  7. VII. ATRIBUTIILE GUVERNULUI
  8. VIII. DELIMITAREA SFEREI SI DREPT COMPARAT

Extras din proiect

Izvoarele istorice ale uneia dintre cele 3 puteri ale statului – puterea executivã sau guvernul -, ca autoritate publicã se regăsesc încă din perioada absolutismului, în aşa-numitele „curia regis”, întâlnite în aproape toată Europa, iar pentru ţara noastră în „Sfatul Domnesc”. În timp, rolul şi semnificaţiile mai aproape de ceea ce înseamnă Guvernul din epoca modernă , s-au intensificat pe măsură ce, la nivelul administraţiei centrale, au început să apară anumite departamente, ca forme organizatorice ale statului şi responsabile pentru „administrarea” unor domenii de activitate pe întreg teritoriul ţării.

Deci, Guvernul – ca autoritate reprezentativă a statului – cu importanţa, rolul şi atribuţiile pe care o are astăzi, s-a conturat ca atare mult mai târziu decât administraţia realizată de ministere şi de celelalte organe departamentale (miniştrii, în principal) erau subordonaţi nemijlocit şefului statului, între ei si acesta din urmă neînterpunându-se nici o altă autoritate publică.

De exemplu, în Ţările Române primele ministere fuseseră create între 1831-1832, odată cu apariţia Regulamentelor Organice (1831 în Muntenia; 1832 în Moldova), dar Guvernul - ca organ distinct - a apărut mult mai târziu.

Chiar şi în Constituţia adoptată în 1866 de către Adunarea Constituantă şi pe care Carol I o promulga la 1/13 iulie 1866, deci după Unirea Principatelor realizată de Alexandru Ioan Cuza (1859), era consacrat un capitol special, capitolul II, despre „Domn şi miniştri”, în care se prevedea că aceştia erau „numiţi şi revocaţi de către Domn” . De asemenea, miniştrii contrasemnau actele Domnului, devenind răspunzători de aceste acte; miniştrii puteau fi trimişi în judecată de Curtea de Casaţie şi de Justiţie de către Domn.

Potrivit acestei legi fundamentele din 1866, România (pentru prima dată numită astfel)era un regat constituţional ereditar care are ca domn pe capul statului, acesta având prerogative foarte largi. Cu această constituţie începe perioada modernă a administraţiei publice în ţara noastră, ea definind totodată şi puterea executivă şi stabileşte atât prerogativele domnului, cât şi pe cele ale miniştrilor săi.

Se observă că în această perioadă a secolului XIX puterea centrală era în mâinile Domnului Ţării, acesta decizând soarta miniştrilor funcţia de Prim-ministru nefiind explicit menţionată în Constituţia din 1866.

La nivelul instituţional este de subliniat faptul că în această Constituţie se vorbeşte despre Guvern, ci nu despre Consiliul de Miniştri – dualitate de termeni ce exista şi în vremea lui Cuza.

Cu toate că în această lege fundamentală nu se vorbeşte despre funcţia de Prim-ministru (instituită de Cuza care desemnează sub acest nume pe şeful guvernului din timpul său – Mihai Kogălniceanu, acesta fiind totodată şi primul premier al României moderne), aceasta s-a menţinut. Ei i se aplica regimul juridic era cel al miniştrilor.

Conform Constituţiei din 1866 „puterea executivă era încredinţată Domnului care o exercită în mod regulat prin Constituţie” , adică prin intermediul miniştrilor săi, respectiv a guvernului.

Se întăreşte, totodată, prin această Constituţie, principiul descentralizării administrative şi al autonomiei locale. La nivelul central, departamentele se organizează în 8 ministere.

După încetarea războiului mondial din 1919-1918 şi după realizarea Unirii de la 1 decembrie 1918 s-a pus problema armonizării unitare a provinciilor c are cunoscuseră regimuri politice diferite, în vederea realizării unei organizări administrative care să asigure o unitate politică şi administrativă.

Abia în Constituţia din 1923 se face referire la Guvern, prevăzându-se că „Guvernul exercită puterea executivă în numele Regelui...” , iar „miniştrii, reuniţi, alcătuiesc Consiliul de miniştrii, care este prezidat, cu titlu de preşedinte al acestuia, de către acela care a fost însărcinat de Rege cu formarea Guvernului” .

După unii autori, noţiunea de „Consiliu de miniştrii” nu este similară cu cea de „Guvern” prima fiind mai restrânsă, în Guvern, putând intra şi alte persoane care nu au calitatea de miniştrii .

Deci, Constituţia din 1923 venea cu un plus de precizări pe linia conturării instituţiilor administraţiei centrale.

Şase ani mai târziu, în august 1923 era adoptată şi prima lege de organizare şi funcţionare a ministerelor ca organe ale administraţiei centrale de stat, lege ce stabilea un număr de 10 ministere (cuprinzând diverse domenii cum ar fi: interne, externe, armată instrucţie publică şi culte, agricultură, industrie şi comerţ, muncă, sănătate şi ocrotiri sociale, lucrări publice şi comunicaţii).

Constituţia din 1938 marchează instaurarea dictaturii regale şi este cel mai reuşit text, sub aspectul redactării, cu privire la reglementarea Consiliului de Miniştrii, respectiv a Guvernului. Acest organ era practic inexistent, regele fiind totul în stat. Astfel, potrivit articolului 65, Guvernul se compune din miniştrii şi subsecretari de stat (prima menţiune de acest fel din toate constituţiile anterioare); miniştrii exercită, în numele regelui, puterea executivă. Ei răspund politic numai în faţa acestuia. Articolul 66 prevede că miniştrii întruniţi alcătuiesc Consiliul de Miniştrii, prezidat de cel însărcinat de rege cu formarea guvernului şi care poartă numele de preşedinte al Consiliului de Miniştri. Există, în continuare, ambiguitatea semantică Consiliul de Miniştrii – Guvern.

Deci, prin Constituţia din anul 1938 rolul guvernului s-a diminuat mult, puterea executivă exercitându-se de către miniştrii, în numele Regelui (nu de guvern, aşa cum se prevedea în Constituţia din 1923).

Practic, Guvernul a devenit o instituţie pur formală, lucru ce explică înlăturarea de la preşedinţia Consiliului de Miniştrii al oamenilor politici (cazul Octavian Goga) şi numite în aceste funcţii personalităţi din afara partidului politic.

În perioada celui de-al doilea război mondial – 1940-1944 – Constituţia a fost suspendată, regele investind cu puteri legislative şi executive depline pe mareşalul Ion Antonescu. Astfel, se instituia în România un regim politico-militar de război şi în această perioadă caracterul fictiv al Guvernului ajunge la apogeu.

Preview document

Guvernul ca organizare și structură - Pagina 1
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 2
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 3
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 4
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 5
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 6
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 7
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 8
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 9
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 10
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 11
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 12
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 13
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 14
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 15
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 16
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 17
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 18
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 19
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 20
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 21
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 22
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 23
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 24
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 25
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 26
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 27
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 28
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 29
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 30
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 31
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 32
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 33
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 34
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 35
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 36
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 37
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 38
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 39
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 40
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 41
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 42
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 43
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 44
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 45
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 46
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 47
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 48
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 49
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 50
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 51
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 52
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 53
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 54
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 55
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 56
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 57
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 58
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 59
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 60
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 61
Guvernul ca organizare și structură - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Alții au mai descărcat și

Guvernul României și atribuțiile sale

Guvernul şi atribuţiile sale 1. Introducere 1.1. Istoricul reglementării instituţiei Regulamentele Organice nu au reprezentat prima consti¬tuţie...

Răspunderea Politică a Guvernului și Membrilor săi în Dreptul Românesc și Comparat

CAPITOLUL I. Consideratii introductive Sectiunea 1.: A. Notiunea de raspundere politica; B. Originea institutiei A. Notiunea de raspundere...

Guvernul României

REZUMAT Cuvinte cheie: Guvern, Hotărâre de Guvern, Ordonanţă de Guvern, ministru, ministere, vot de încredere, aparatul de lucru al Guvernului....

Rolul Guvernului în procesul legislativ

INTRODUCERE Actualitatea temei. Tranziţia la economia de piaţă, destrămarea fostului sistem administrativ şi alte fenomene care au derulat o dată...

Atribuțiile președintelui României în raporturile cu guvernul

CAPITOLUL I Rolul şi clasificarea atribuţiilor Preşedintelui României Secţiunea I Rolul Preşedintelui României In conformitate cu art.1,...

Consiliul Local

INTRODUCERE Potrivit art. 3 alin. (3) din Constituţia României „Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe....

Avocatul poporului - rolul, organizarea, funcționarea și atribuțiile îndeplinite

Introducere În anul 2007, an marcat istoric de către aderarea României la Uniunea Europeană, instituţia Avocatul Poporului împlineşte un deceniu...

Noțiunea de infracțiune internațională

CAPITOLUL 1.Noţiunea, obiectul şi sistemul dreptului internaţional penal Orice normă de drept exprimă o voinţă. Dacă exprimă voinţa unui stat,...

Te-ar putea interesa și

Guvernul României și atribuțiile sale

Guvernul şi atribuţiile sale 1. Introducere 1.1. Istoricul reglementării instituţiei Regulamentele Organice nu au reprezentat prima consti¬tuţie...

Statul, formă complexă de organizare politică și socială

INTRODUCERE Cunoasterea si întelegerea acestui fenomen complex, care este statul, necesita o punere în lumina a contextului istoric, politic si...

Guvernul României

REZUMAT Cuvinte cheie: Guvern, Hotărâre de Guvern, Ordonanţă de Guvern, ministru, ministere, vot de încredere, aparatul de lucru al Guvernului....

Rolul Societății Civile în Procesul de Guvernare

Introducere Prin prezenta lucrare am urmărit să identific o analiză a rolului societăţii civile în procesul de guvernare din România. Societatea...

Grilă de analiză a nivelului de dezvoltare al Societății Naționale de Cruce Roșie din România

I. Scurta prezentare a organizatiei I.1. Misiune Crucea Rosie Romana asista persoanele vulnerabile in situatii de dezastre si de criza. Prin...

Guvernul României și cabinetul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Am ales ca temă, pentru lucrarea de licenţă “Guvernul României şi Cabinetul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord” fiind abordată în...

Apărarea Națională

1. Prezentarea bunului public - aparearea nationala Apararea nationala este un bun public pur, adica un bun aflat in proprietate publica,...

Studiu comparativ state unitare AP Centrală

„Statul este o totalitate de cetăţeni, necesară pentru o existenţă autosuficientă”. (Aristotel) Capitolul I. Noţiuni introductive privind statele...

Ai nevoie de altceva?