Infractiuni Privitoare la Regimul Armelor, Munitiilor, Materiilor Radioactive si Materiilor Explozive - Particularitati in Domeniul Militar

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Infractiuni Privitoare la Regimul Armelor, Munitiilor, Materiilor Radioactive si Materiilor Explozive - Particularitati in Domeniul Militar.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 84 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

INTRODUCERE 6
CAPITOLUL 1 CONSIDERATII GENERALE 8
1.1. NOTIUNEA DE INFRACTIUNE ÎN DREPT PENAL 8
1.1.1. Aspecte generale ale infractiunii 8
1.1.2. Definitia si trasaturile esentiale ale infractiunii 10
1.1.3. Conditiile preexistente ale infractiunii 16
1.1.4. Continutul infractiunii 18
1.2. ASPECTE COMUNE INFRACTIUNILOR PRIVITOARE LA REGIMUL STABILIT PENTRU UNELE ACTIVITATI REGLEMENTATE DE LEGE. 22
1.2.1. Obiectul juridic comun si material 22
1.2.2. Subiectul 23
1.2.3. Latura obiectiva 23
1.2.4. Latura subiectiva 24
1.2.5. Desfasurarea activitatii infractionale 24
1.2.6. Santionarea 24
1.2.7. Forma agravata 25
CAPITOLUL 2 REGIMUL ARMELOR SI MUNITIILOR 26
2.1. UZUL DE ARMA 26
2.1.1. Conditiile în care este permis uzul de arma 27
2.1.2. Situatiile în care se face uz de arma 36
2.2. NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR SI MUNITIILOR 44
2.2.1. Notiune si definitii 44
2.2.2. Obiectul juridic special 44
2.2.3. Obiectul material 44
2.2.4. Subiectii infractiunii 46
2.2.5. Latura obiectiva 47
2.2.6. Latura subiectiva 52
2.2.7. Forme. Modalitati. Sanctiuni. 52
CAPITOLUL 3 NERESPECTAREA REGIMULUI MATERIALELOR NUCLEARE SAU AL ALTOR MATERII RADIOACTIVE 54
3.1. NOTIUNI SI DEFINITIE 54
3.2. OBIECTUL INFRACTIUNII 56
3.3. SUBIECTII INFRACTIUNII 57
3.4. LATURA OBIECTIVA 58
3.5. LATURA SUBIECTIVA 62
3.6. FORME. MODALITATI. SANCTIUNI 62
CAPITOLUL 4 NERESPECTAREA REGIMULUI MATERIILOR EXPLOZIVE 64
4.1. NOTIUNI SI DEFINITII 64
4.2. OBIECTUL INFRACTIUNII 68
4.3. SUBIECTII INFRACTIUNII 68
4.4. LATURA OBIECTIVA 69
4.5. LATURA SUBIECTIVA 72
4.6. FORME. MODALITATI. SANCTIUNI 72
CAPITOLUL 5 PARTEA APLICATIVA 74
CONCLUZII 80
BIBLIOGRAFIE: 82

Extras din document

INTRODUCERE

Autori de seama ai dreptului penal, practicieni de prestigiu au afirmat, iar criminalitatea reala demonstreaza, ca armele, munitiile, materialele nucleare si materiile explozive constituie mijlocul cel mai frecvent dar si eficient folosit de catre infractori pentru savârsirea celor mai grave fapte incriminate în legea penala, dar si pentru a-si asigura o posibilitate de scapare în cazul când sunt surprinsi în momentul savârsirii infractiunilor. Din aceste considerente, dar si din altele, permiterea nelimitata de a detine ori purta arme si munitii, ca si de a efectua alte operatii cu acestea ori cu materiale nucleare, materii radioactive sau explozive ar constitui o încurajare si o incitare la activitati infractionale. Iata, pe scurt, dar edificator, motivatia instituirii unui regim juridic al armelor, munitiilor, al materialelor nucleare si al materiilor radioactive sau explozive.

Pentru a da satisfactie prevederilor constitutionale si obligatiile internationale la care România este parte, în Codul Penal sunt incriminate faptele prin care se aduce atingerea vietii sau integritatii fizice sau psihice a persoanei.

Cea mai eficienta ocrotire a vietii, integritatii fizice si psihice a persoanei, dar si a altor valori sociale, se realizeaza însa prin tragerea la raspundere juridica a celor care savârsesc fapte ce aduc atingerea acestor valori. Realitatile vietii sociale dovedesc ca sunt destule cazuri în care, pentru a preveni savârsirea unor fapte antisociale sau pentru a aduce infractorii în fata justitiei sau pentru a-i împiedica sa se sustraga de la consecintele raspunderii juridice sau, chiar, pentru a contracara actiunile lor violente, agentii de ordine si militarii trebuie sa fie abilitati prin lege sa faca uz de arma.

Atâta vreme cât armele, munitiile, materialele radioactive si materiile explozive constituie instrumentele cele mai utilizate în savârsirea unor crime care intereseaza deopotriva comunitatea europeana, dar si comunitatea în general, apare justificata necesitatea instituirii unui cadru juridic adecvat care sa permit efectuarea unui control riguros al achizitionarii armelor de foc de catre particulari, ori vânzarile de arme sau mentinerea la un nivel ridicat de securitate nucleara, în întreaga lume, prin întarirea masurilor la nivel national si prin cooperarea internationala, incluzând, atunci când este cazul, cooperarea tehnica în domeniul securitatii nucleare.

M-am hotarât sa ma ocup de aceasta problematica pentru ca am considerat ca criticii actualei reglementari prezinta aceste infractiuni pur si simplu, fara sa puna accentul mai mult pe ele. Pentru a întelege mai bine continutul infractiunilor, a fost necesar sa vorbesc si despre termeni precum: militar, consemn, infractiune, infractor, autoritati publice, institutii publice, legitima aparare, stare de necesitate, comandant, subordonat, teritoriu.

Ca viitor ofiter, consider ca este imperios necesar sa se stie mai multe despre aceste materiale cu care vom intra în contact.

Este în afara oricarei îndoieli ca domeniile activitatilor ce au ca obiect arme si munitii, substante nucleare sau alte materii radioactive, precum si materii explozive sunt de mare risc în ceea ce priveste comiterea unor fapte cu nivel ridicat de periculozitate sociala sau producerea unor accidente de gravitate deosebita.

Din acest motiv, printre instrumentele de garantare a respectarii regimului stabilit pentru acest gen de activitati se numara si cele mai aspre instrumente juridice, cele specifice dreptului penal. În acest scop, în Codul penal au existat de la început sau au fost introduse ulterior norme de incriminare care asigura sanctionarea comportamentelor ce încalca regimurile juridice stabilite pentru activitatile din domeniile enumerate.

Astfel, în Codul penal sunt incriminate faptele de: nerespectare a regimului armelor si munitiilor (art. 279); de nerespectare a regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive (art. 279¹) si cea de nerespectare a regimului materiilor explozive (art. 280), despre care o sa va vorbesc mai departe în aceasta lucrare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiuni Privitoare la Regimul Armelor, Munitiilor, Materiilor Radioactive si Materiilor Explozive - Particularitati in Domeniul Militar.doc

Alte informatii

Lucrarea a fost prezentata la Sibiu