Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8738
Mărime: 49.43KB (arhivat)
Publicat de: Cipriana Roșu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sandra Gradinariu

Cuprins

  1. I. Noțiuni generale 3
  2. 1.1 Noțiunea de probă 3
  3. 1.2 Importanța probelor 3
  4. 1.3 Clasificarea probelor 5
  5. II. Înregistrările și interceptările audio și video 6
  6. 2.1 Considerații preliminare 6
  7. 2.2 Condiţiile necesare pentru autorizarea de interceptări şi înregistrări audio-video 7
  8. 2.3 Procedura de efectuare a interceptărilor și înregistrărilor audio-video 8
  9. 2.4 Valorificarea înregistrărilor audio-video 10
  10. 2.5 Verificarea înregistrărilor audio sau video 11
  11. 2.6 Autoritatea care poate încuviința interceptările și înregistrările audio sau video 11
  12. 2.7 Condițiile în care se efectuează interceptările și înregistrările audio sau video 13
  13. 2.8 Legalitatea interceptărilor și înregistrărilor audio și video 16
  14. III. Înregistrările și interceptările audio și video în Europa 17
  15. IV. Concluzii 18
  16. V. Bibliografie 20

Extras din proiect

I. Noțiuni generale

1.1 Noțiunea de probă

Potrivit Codului de Procedură Penală "prin probă se înţelege orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei."

În literatura de specialitate, probele au fost definite ca fiind acele elemente de fapt cu relevanţă informativă asupra tuturor laturilor cauzei penale, ori acele fapte sau împrejurări care stabilesc existenţa sau inexistenţa faptelor care trebuie reţinute.

Din punct de vedere terminologic, termenul de probă provine din latinescul probo, -are, -avi, -atum, care înseamnă a dovedi sau de la probation care înseamnă dovadă.

Din analiza definiţiei, rezultă caracterul dublu al probei în procesul penal, şi anume:

- proba constitue un instrument de cunoaştere prin intermediul căruia organele judiciare caută adevărul;

- proba constitue un instrument de dovedire, părţile utilizând probele - propunându-le spre administrare - în scopul dovedirii susţinerilor şi argumentărilor făcute în cadrul procesului.

Nu trebuie confundate noţiunile de probă, mijloc de probă şi probaţiune.

Astfel, probele ca elemente de fapt care servesc la aflarea adevărului în procesul penal, sunt aduse la cunoştinţa organelor judiciare prin intermediul mijloacelor de probă. Mijloacele de probă sunt acele căi legale prin care se constată existenţa probelor sau, altfel spus, ele sunt izvorul probelor. De aceea se face distincţie între o împrejurare de fapt pe baza căreia se constată vinovăţia şi nevinovăţia unei persoane şi mijlocul prin care această împrejurare a fost reelvantă

Mijloacele de proba reprezinta mijloacele prevazute de lege prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca probe în procesul penal. Practic, informatiile pe care le contine o proba - referitoare la existenta sau inexistenta infractiunii, la identificarea persoanei care a savarsit-o, vinovatia sau nevinovatia acesteia si la cunoasterea tuturor împrejurariior necesare pentru aflarea adevarului - pot fi folosite în procesul penal doar prin anumite activitati prevazute de legiuitor pentru descoperirea lor.

Aceste activitati legale sunt mijloacele de proba, prin care se descopera, sau se administreaza probele în procesul penal.

A nu se cofunda nici noţiunea de probă cu cea de probaţiune - ca activitate de strângere şi verificare a probelor, constând în acele acte procedurale prin care organele şi părţile stabilesc, prin mijloacele prevăzute de lege, elementele de fapt necesare pentru constatarea faptelor şi împrejurărilor care formează obiectul unei cauze penale.

1.2 Importanța probelor

Din momentul declansării procesului penal şi până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, toate probeleme fondului cauzei sunt rezolvate cu ajutorul probelor.

Pe întreg parcursul procesului penal, organele judiciare identifică, strâng şi interpretează probele care au legătură cu fapta pe care o cercetează şi judecă.

În faza urmăriri penale, organele de urmărire penală strâng probele necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea făptuitorilor şi la stabilirea răspunderii acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată. Probele administrate sunt atât în favoarea, cât şi în defavoarea invinuitului sau inculpatului, indiferent dacă acesta recunoaşte sau nu fapta ce i se impută. Constatând, în activitatea de supraveghere penala, probele din dosar sunt suficiente şi legal adminsitrate, procurorul va proceda, în conformitate cu prevederile art. 262 din Codul de procedură penală, la rezolvarea cauzei penale.

În faza de judecată, în cadrul etapei cercetării judecătoreşti, se adminsitrează probele pe baza cărora s-a întocmit materialul de urmărire penală şi se pot administra probe noi. Instanţa de judecată nu-l va putea condamna pe inculpat dacă nu există probe suficiente şi concludente din care să rezulte voinţa sa. În acest sens, instanţa de judecată îşi formează convingerea pe baza probelor administrate în cauză.

Asamblul normelor juridice care reglementează probele şi mijloacele de probă poartă denumirea de sistem probator sau sistem de probaţiune , acesta având o influenţă hotărâtoare în făptuirea justiţiei penale.

Ca si probele, mijloacele de proba un au o ordine prestabilita, ele fiind utilizate in cadrul procesului penal, in raport de ansamblul probelor existente in cauza

Principiului libertatii probelor in procesul penal ii corespunde libertatea mijloacelor de proba, inteleasa in sensul ca deducerea in fata organelor judiciare a situatiilor de fapt care constituie probe se poate realiza prin orice mijloc de proba

In vederea armonizarii legislatiei noastre procesual-penale cu prevederile legislatiei europene, dar si pentru o mai eficace combatere a infractiunilor privind siguranta nationala a Romaniei s-a reglementat in Codul nostru de procedura penala procedura Interceptarilor si Inregistrarilor audio si video.

Interceptarea, înregistrarea audio sau video releva convorbiri, comunicatii, imagini, si urmare a realizarii acestor procedee probatorii se obtin procese verbale la care se anexeaza filmul, redarea în scris a convorbirii, comunicatiilor, respectiv înscrisul care constituie mijlocul de proba.

În realitate, înregistrarile la care se refera legea (atât înregistrarile pe bana magnetica sau pe orice alt tip de suport ale unor convorbiri, cât si înregistrarile de imagini) nu sunt altceva decât mijloace de investigatie folosite de organele judiciare (organele de urmarire penala), în vederea descoperirii infractiunilor, a identificarii infractorilor si, în general, a stabilirii adevarului în procesul penal. Daca se efectueaza înainte de începerea urmaririi penale, în conditiile Codului de procedura penala, ele au semnificatia unor acte premergatoare, putând fi valorificate pe plan probator prin intermediul procesului verbal de consemnare a actelor premergatoare (art. 224 al. (3) Cod de procedura penala), dar dupa regulile speciale prevazute de lege, iar daca se efectueaza dupa începerea urmaririi penale (in rem), ele au semnificatia unor procedee probatorii, putând fi valorificate pe planul probatiunii prin intermediul procesului-verbal în care se consemneaza în conditiile art. 913 Cod de procedura penala. Rezulta, deci, ca nu interceptarile si înregistrarile constituie mijloace de proba, ci procesele-verbale în care se consemneaza aceste înregistrari, cu conditia ca din continutul înregistrarilor efectuate sa rezulte elementele de fapt ce constituie probe în sensul art. 63 C.proc.pen.

Preview document

Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 1
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 2
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 3
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 4
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 5
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 6
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 7
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 8
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 9
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 10
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 11
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 12
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 13
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 14
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 15
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 16
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 17
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 18
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 19
Înregistrările și Interceptările ca Mijloc de Probă în Procesul Penal - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Inregistrarile si Interceptarile ca Mijloc de Proba in Procesul Penal.doc

Alții au mai descărcat și

Spălarea banilor - evoluția fenomenului de spălare a banilor

CAPITOLUL I - NOŢIUNI CU CARACTER INTRODUCTIV I.1.UN FENOMEN ÎNTR-O CONTINUĂ SCHIMBARE Viaţa economică şi socială se află într-o continuă...

Abuzul în Serviciu Prevăzut de Codul Penal Român

Capitolul I. Infracţiunea de abuz în serviciu în general 1.1. Preliminarii. Primul capitol al titlului VI din Codul penal român consacrat...

Abuzul în Serviciu

INTRODUCERE Faptul că fenomenul abuzul a existat din cele mai vechi timpuri, constituind până în prezent unul dintre cele mai grave şi mai...

Conosamentul și Contractul de Navlosire

NAVLUL Executarea transporturilor pe mare are loc in schimbul unei taxede transport,care se numeste navlu. Navlul reprezinta suma de bani la care...

Înregistrările și Interceptările Audio Video în Accepțiunea Codului de Procedură Penală

1. Considerente generale Posibilitatea interceptării şi înregistrării audio-video de către autorităţile statatale este prevăzută în majoritatea...

Interceptări și înregistrări audio video ca mijloace de probă în procesul penal

Considerații introductive În ceea ce privește interceptarea și înregistrarea, pentru înțelegerea corectă a termenilor, este necesară mai întâi...

Protecția Internațională a Drepturilor Omului

Natura drepturilor omului Preambulul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, adoptat pe 10 decembrie 1948, arată că “recunoaşterea demnităţii...

Principiul non bis în idem

I. INTRODUCERE Cele mai multe reglementări europene şi naţionale consacră principiul non bis in idem, în materie penală. Conform dispoziţiilor...

Te-ar putea interesa și

Mijloace de probă în procesul penal - interpretări și înregistrări audio - video

1. Mijloacele de proba Probele, adica faptele si imprejurarile care servesc la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la...

Înregistrările și interceptările audio-video și cele din mediul ambiental - mijloc de probă în procesul penal

Capitolul 1 Consideratii preliminare referitoare la mijloacele de proba audio-video si cele din mediul ambiental in cadrul sistemului probator 1.1...

Înregistrările audio video în accepțiunea codului de procedură penală

1. Sediul materiei Având în vedere că odată cu trecerea timpului modul comiterii infracţiunilor, în multe cazuri, pune serioase probleme în ceea...

Înregistrările și interceptările audio-video și cele din mediul ambiental

I. Notiune si cadrul legal In cuprinsul Capitolului 2 din Titlul II al Constitutiei sunt enuntate, pe parcursul a 28 de articole, drepturile si...

Interceptările și înregistrările - mijloc de probă în procesul penal

Cap 1 ConsideraȚii generale 1.1 Noţiune şi importanță În vederea armonizării legislaţiei noastre procesual-penale cu prevederile legislaţiei...

Înregistrări și Interceptări ca Mijloace de Probă în Procesul Penal

1. Înregistrări şi interceptări ca mijloace de probă în procesul penal 1.1. Noţiune şi cadrul legal Ca urmare a inviolabilităţii corespondenţei...

Interceptările și înregistrările audio video ca mijloace de probă în procesul penal

Înregistrările şi interceptările audio-video ca mijloace de probă în procesul penal 1. Noţiuni introductive Pentru înţelegerea corecta a...

Interceptările și Înregistrările Audio și Video

INTERCEPTĂRILE ŞI ÎNREGISTRĂRILE AUDIO ŞI VIDEO 1.Scurte precizări de ordin istoric Este util de precizat că în Codul de procedură penală de la...

Ai nevoie de altceva?