Institutia Ombudsma-ului

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Institutia Ombudsma-ului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 48 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Fuerea , Ralga Besteliu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

European Ombudsman

I. Istoric si generalitati

În ultimele decenii, tot mai multe tari au introdus în sistemul juridic national o institutie receptata din practica parlamentara suedeza, care are ca rol solutionarea plângerilor ce i se adreseaza de catre cetatenii care pretind ca drepturile lor au fost încalcate de functionai sau autoritati ale administratiei publice. Este vorba de institutia „Ombudsmanului”

Initial institutia ombudsmanului s-a format în Suedia în anul 1809. Anterior însa, în aceasta tara exista practica ca Parlamentul (Riksdag) sa numeasca un împuternicit al sau, investit cu prerogativa de a cerceta si solutiona plângerile persoanelor vatamate în drepturile lor prin abuzuri ale administratiei regale.

Ombudsmanul avea sarcina de a promova aplicarea uniforma a legilor, si de a semnala inadvertentele legislative. Avea posibilitatea de a îsi îndeplini atributiile prin efectuarea de inspectii si prin primirea de plângeri.

În limba suedeza „ombud” înseamna mandat, procura, împuternicire. Prin raportare, ombudsman desemneaza institutia învestita de Riksdag printr-un mandat de reprezentare sa examineze plângerile ce i se adreseaza de cei ce pretind ca le-au fost încalcate drepturile garantate de Constitutie. Ombudsmanul poate fi definit ca autoritatea numita de Parlament si raspunzator fata de acesta, caruia i se confera prin Constitutie sau printr-o lege speciala dreptul de a solutiona plângerile ce i se adreseaza de catre cetatenii care pretind ca organele executive le-au încalcat sau nesocotit drepturile recunoscute la nivel constitutional.

Urmând modelul suedez Finlanda a creat postul de Ombudsman Parlamentar în 1919.

Prin urmare institutia Ombudmanului din Finlanda a fost a doua înfiintata din lume.

Institutia Ombudsmanului s-a raspândit în toate tarile nordice la jumatatea secolului 20. În Danemarca institutia Ombudsmanului poporului a fost creat în 1955 iar în Norvegia primul Stortingets Ombudsman a fost creat în 1962. În ambele tari, puterile Ombudsmanului sunt mai limitate decât ale institutiilor similare din Suedia si Finlanda. Mai târziu institutia s-a raspândit în alte parti ale lumii, în special urmarind modelul Danez.

Treptat institutia Ombudsmanului se raspândeste în toate partile lumii. Anii 1970 au demonstrat ca institutia Ombudsman –ului a gasit terenul potrivit pentru a se raspândi în Noua Zeelanda si provinciile canadiene si statele australiene. Pâna în prezent institutii asemanatoare au fost înfiintate în aproape toate tarile europene. Institutii asemanatoare functioneaza în unele tari africane dar si în state central si sud americane.

Fisiere in arhiva (1):

  • Institutia Ombudsma-ului.doc

Alte informatii

FOLOSIT LA MASTER 2007