Lumea muncii între diversitate și convergență

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 96 în total
Cuvinte : 56473
Mărime: 211.19KB (arhivat)
Publicat de: Pintiliu Mihailă
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prodea Catalin
Lumea muncii intre diversitate si convergenta se constituie intr-o radiografie pertinenta a relatiilor de munca existente in arealul comunitar, reprezentand totodata un ghid util in complicatul si instabilul domeniu al fortei de munca si al resurselor umane. Lucrarea de definitivat in profesia de consilier juridic a fost sustinuta in cadrul Colegiului Consilierilor Juridici Galati si a fost apreciata cu nota 10.

Extras din proiect

INTRODUCERE

In actuala perioada de post integrare in UE, România este un exemplu clar a ceea ce se poate numi cercul vicios al resurselor de munca. Reformele angajate în diverse sectoare (economie, educatie, sanatate, ocupare, sistemul politic, administratie) nu pot fi duse pâna la capat fara resursele de munca adecvate.

Atât economia de piata cât si integrarea in Uniunea Europeana nu se pot realiza fara anumite competente si fara anumite standarde sociale si profesionale. Incetinirea sau amânarea reformelor economice împiedica generarea de resurse materiale si financiare necesare pentru investitia în resursele de munca. Din limitarea reciproca a capitalului uman si a capitalului fizic, ambele în declin, poate rezulta o situatie periculoasa de stagnare si blocare a capacitatii de dezvoltare sociala.

Pentru a iesi din “cercul vicios al resurselor de munca” a carui perpetuare risca sa produca o tranzitie nesfârsita, este necesara o politica globala care sa reconsidere rolul resurselor de munca în ansamblul reformelor. Aceasta politica trebuie sa plece de la doua premise:

- resursele de munca trebuie într-adevar sa devina o prioritate nationala, dincolo de masurile cosmetice, de managementul reactiv sau de declaratiile retorice inspirate de oportunism politic;

- realizarea concreta a acestei prioritati nu se poate face decât printr-o reprezentare clara a obiectivelor si o politica realista având la baza consensul si dialogul social.

Desi resursele de munca sunt parte a vietii fiecarui individ, modul lor de folosire precum si efectele acestei utilizari sunt direct legate de viata unei comunitati sau chiar a societatii în ansamblul ei. Integrarea sociala a resurselor de munca ne determina sa luam în considerare o forma esentiala de capital, capitalul uman, cu toate caracteristicile definitorii asociate unui bun public: beneficiaza de el în mod direct sau indirect chiar si cei care nu participa la crearea si mentinerea lui.

Interesul tuturor este ca aceste resurse sa nu fie doar conservate ci si dezvoltate în concordanta cu aspiratiile noastre de bunastare, stabilitate si coeziune sociala, cu atat mai mult cu cat România este bogata în resurse de munca.

Obiectivele strategiei de dezvoltare a resurselor de munca trbuie sa se bazeze pe contributia globala a acestora la schimbarea sociala.

Aparitia dreptului muncii a fost determinata, pe de o parte, de importanta, în crestere necontenita a factorilor economici în viata sociala si, pe de alta parte, de patrunderea dreptului public în domeniul dreptului privat .

Chiar în tarile cele mai liberale, interventia statului se produce în diferite domenii, ea manifestându-se cu precadere în cel economic. La aparitia sa, contractul individual de munca nu se deosebea radical de alte contracte, în special în ceea ce priveste libertatea partilor de a contracta.

Initial, contractul individual de munca era confundat cu locatiunea de servicii - locatio operrarum - sau cu locatiunea de lucrari - locatio operis. Autorii Codului civil au considerat contractul individual de munca drept o locatiune de servicii , datorita faptului ca s-a tinut cont de traditie, aceasta urcând pâna la dreptul roman.

Încadrarea de catre romani a raportului de munca în cadrul contractului de locatiune era realizata în baza a doua justificari:

a) notiunea de locatiune este o supravietuire a vechii conceptii romane întemeiata pe ideea de sclavaj. Sclavul era un lucru iar munca sa putea fi închiriata;

b) numarul contractelor civile era limitat .

Aceasta apreciere este eronata întrucât între contractul individual de munca si contractul de locatiune exista o mare si esentiala diferenta : contractul de locatiune are drept obiect un lucru, pe când contractul individual de munca pune în joc, într-o anumita forma, însasi persoana contractantului, munca sa. Contractul individual de munca nu se raporteaza la bunuri ci, mai mult ca în orice al contract, elementul persoanei umane este de structura sa .

Contractul individual de munca da nastere unor raporturi juridice care prezinta anumite aspecte comune cu raporturile juridice civile. Exista însa si aspecte care le deosebesc, ceea ce determina ca raporturile juridice de munca nascute în temeiul contractului individual de munca sa constituie o categorie distincta de raporturi juridice.

În afara de Codul civil de la 1864, care consacra dispozitiile Codului Napoleon, edificiul legal privind contractului individual de munca a fost construit pe baza mai multor legi speciale ulterioare, printre care cele mai importante au fost: legea pentru încurajarea industriei nationale din 2 mai 1887, legea servitorilor din 16 iunie 1891, Legea minelor din 21 aprilie 1895, Legea repausului duminical din 6 martie 1897, Legea meseriilor din 5 martie 1902, Legea din 22 februarie 1905 asupra muncii minorilor si femeilor în industrii si exploatari miniere si Legea pentru învoielile agricole din 23 decembrie 1907 .

Detasarea categorica a contractului individual de munca din rândul contractelor civile a fost realizata, în România, odata cu reglementarea sa legala prin Legea din 1929 asupra contractelor de munca.

Initial, încheierea contractelor individuale de munca se facea prin aderarea salariatului la regulamentele de munca , neexistând egalitatea juridica a partilor; angajarea în munca era realizata în baza unui contract de adeziune.

În baza Legii din 1929 asupra contractelor de munca, încheierea valabila a acestuia era conditionata de respectarea regulamentului de munca, dar si de anumite dispozitii care restabileau echilibrul, reducând diferenta de pozitie pe care se situau partile .

Astazi, încheierea contractului individual de munca este supusa principiului liberei negocieri a drepturilor si obligatiilor celor doua parti, aceasta libertate de negociere fiind circumstantiata prin interventia legiuitorului.

Preview document

Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 1
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 2
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 3
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 4
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 5
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 6
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 7
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 8
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 9
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 10
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 11
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 12
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 13
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 14
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 15
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 16
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 17
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 18
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 19
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 20
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 21
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 22
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 23
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 24
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 25
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 26
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 27
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 28
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 29
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 30
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 31
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 32
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 33
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 34
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 35
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 36
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 37
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 38
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 39
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 40
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 41
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 42
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 43
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 44
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 45
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 46
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 47
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 48
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 49
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 50
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 51
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 52
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 53
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 54
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 55
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 56
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 57
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 58
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 59
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 60
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 61
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 62
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 63
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 64
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 65
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 66
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 67
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 68
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 69
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 70
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 71
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 72
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 73
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 74
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 75
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 76
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 77
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 78
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 79
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 80
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 81
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 82
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 83
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 84
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 85
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 86
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 87
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 88
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 89
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 90
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 91
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 92
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 93
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 94
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 95
Lumea muncii între diversitate și convergență - Pagina 96

Conținut arhivă zip

  • Lumea Muncii intre Diversitate si Convergenta.doc

Alții au mai descărcat și

Noile tendințe în dreptul social european

Extinderea Uniunii Europene, includerea noilor state membre, dincolo de faptul ca reprezinta un pas istoric pentru Europa si ca ofera noi proiecte...

Răspunderea Minorilor pentru Săvârșirea Contravențiilor Administrative

martorii creşterii vertiginoase a contravenţiilor săvârşite de minori. Fenomen explicabil prin transformările politice, sociale şi economice ce se...

Competența Instanțelor De Contencios Administrativ în Soluționarea Litigiilor între Funcționarul Public și Autoritatea Administrativă în Care își Desfășoară Activitatea

Capitolul I Noţiuni introductive Secţiunea 1 Administraţia Publică §1. Executivul 1. Puterea executivă. Această noţiune este foarte vagă având...

Organizarea Muncii

INTRODUCERE Prezenta lucrare a urmarit sa întreprinda studiul aspectelor principale ale organizarii si disciplinei muncii, inclusiv a raspunderii...

Sănătatea și Securitatea în Muncă

În ţara noastră, activitatea de protecţia muncii a evoluat în strânsă legătură cu dezvoltarea industriei, preocupări de acest fel fiind semnalate...

Dreptul Muncii

Prevederile dreptului muncii nu se aplica: (1) cand o persoana lucreaza pentru sine; (2) cand o persoana lucreaza pentru altcineva nu se va...

Dreptul Muncii

Contractul individual de munca este o întelegere încheiata în scris, prin care o parte-salariatul- se obliga la prestarea în timp a unei munci în...

Dreptul Muncii - Contractul Individual de Munca - Capitolul 7

7.3.5. Procedura concedierii salariatilor. Cercetarea prealabila a faptelor savârsite de salariat este obligatorie în cazul concedierii...

Te-ar putea interesa și

Armonizare și Cooperare Fiscală Europeană

Consideraţii introductive Extinderea Uniunii Europene reprezintă cea mai mare provocare a Europei la începutul secolului al XXI-lea, fiind şansa...

Ai nevoie de altceva?