Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5069
Mărime: 38.55KB (arhivat)
Publicat de: Marian Maftei
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Blendarenco

Cuprins

  1. Introducere. 3
  2. Măsurile de constrîngere aplicate minorilor pentru infracțiunile prevăzute de alin. (2) art. 21 CP RM. 4
  3. 1.1 Condiții de liberare de răspundere penală. 7
  4. 2. Măsuri cu caracter educativ. 7
  5. 2.1 Condițiile aplicării măsurilor educativ. 8
  6. Concluzie 12
  7. Bibliografie. 13

Extras din proiect

Introducere.

O societate democratică promovează valori precum: libertatea, dreptatea, egalitatea în drepturi a cetățenilor, valori care nu pot exista de la sine, dacă nu sunt înțelese corect și respectate ca etalon. Pentru ca democrația să funcționeze din plin, membrii societății ar trebui să fie activi și responsabili, să posede o cultură civică și juridică, să cunoască legile și să le respecte. Altfel nu poate fi construită o societatea democratică, bazată pe valori, unde să se dezvolte o personalitate liberă și deschisă, capabilă să acționeze în condiții de schimbare și să judece în funcție de calitățile pe care le consideră necesare și importante: corectitudinea, onestitatea, toleranța. Aceste și alte calități sunt cultivate prin educație juridică, participând în studii, dezbateri, pentru a înțelege de ce ar trebui fiecare cetățean să respecte legile și să fie responsabil în primul rând în fața propriei conștiințe. Dar acest tip de educație trebuie să fie implantat încă din timpul vârstei juvenile a cetățeanului. Eșecul constituirii unei societăți criminale este că nu se acordă o atenție educativă minorilor atât în familie, cât și în instituțiile de învățământ.

Criminalitatea minorilor reprezintă un factor inerent oricărei societăți, care, în opinia cercetătorilor A. Kozmovici, M. Kaloșski, P. Tap și alții este alimentat atât de factorii interni, din categoria cărora fac parte stresul, particularitățile psiho-comunicative, cât și de factorii externi, printre care: factorii socioculturali, economici, educaționali etc.

În Republica Moldova fenomenul minorului aflat în conflict cu legea a devenit un domeniu de interes pentru juriști, asistenți sociali, psihologi, pedagogi, deoarece investigațiile scot în prim-plan o realitate crudă: cel mai frecvent la răspunderea penală și contravențională pentru comiterea unor fapte social-periculoase sau încălcarea ordinii publice sunt atrași adolescenții în vârstă de 16-18 ani. Tema investigată este actuală devreme ce numărul infracțiunilor în rândurile minorilor cresc. În Tiraspol pe parcursul anului 2005, au fost anchetate 752 de infracțiuni comise de persoane în vârstă de până la 18 ani. Numărul infracțiunilor săvârșite de minori în această zonă, în comparație cu anul 2004, au crescut cu 10, 5%. În 2007 numărul de infracțiuni în rândurile minorilor a crescu cu 19% în Dondușeni, Leova - cu 18,3% și sectorul Ciocana din municipiul Chișinău - cu 25 la sută. În Municipiul Bălți statistica arată că mai mult de 50% din minorii infractori, la momentul săvârșirii infracțiunilor, se aflau în stare de ebrietate alcoolică. În ultimul timp, poliția din Bălți se confruntă cu un aspect nou al problemei: delicvența juvenilă feminină. Furturile de buzunar, furturile și chiar jafurile, uneori, furturile din apartamente, încep a fi monopolul fetițelor de 10-14 ani.

Importante dereglări naționale privind delincventul minor sunt prevăzute de codul penal al R. Moldova din 18.04.2002. În ce privește regimul juridico-penal al minorului în R. Moldova, minorii care nu au împlinit vîrsta de 14 ani nu răspund penal pentru faptele prevăzute de legea penală. Aceasta deorarece, în conformitate cu art. 21 CP RM, vîrsta de la care orice persoană responsabilă răspunde penal pentru săvîrșirea unor fapte prejudiciabile este vîrsta de 16 ani, iar minorii care au depășit de 14 ani, dar nu au împlinit vîrsta de 16 ani, sunt pasibili de răspunderea penală numai pentru săvîrșirea în starea de responsabilitate a infracțiunilor prevăzute de alin. (2) art. 21 CP RM.

Măsurile de constrîngere aplicate minorilor pentru infracțiunile prevăzute de alin. (2) art. 21 CP RM.

După cum am menționat mai sus toate infracțiunile pentru care sunt trași la răspundere minorii sunt expres prevăzute la art.21 și în special aliniatul (2), și anume incrațiunile ce țin de

- Persoanele fizice care au vîrsta între 14 și 16 ani sînt pasibile de răspundere penală numai pentru săvîrșirea infracțiunilor prevăzute la art.145(Omorul intenționat), 147(Pruncuciderea), 151 (Vătămarea intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății), 152 (Vătămarea intenționată medie a integrității corporale sau a sănătății) alin.(2), art.164 (Răpirea unei persoane), 166 (Privațiunea ilegală de libertate) alin.(2) și (3), art.171 (Violul), 172 (Acțiuni violente cu caracter sexual), 175 (Acțiuni perverse), 186 (Furtul), 187 (Jaful),188 (Tîlhăria), 189 (Șantajul) alin. (2)- (6), art. 190 (Escrocheria) alin. (2)- (5), art. 192 (Pungășia) alin. (2)- (4), art. 1921 (Răpirea mijlocului de transport) alin. (2) și (3), 196 (Cauzarea de daune material prin înșelăciunesau abuz de încredere) alin.(4), art.197( Distrugerea sau deteriorarea intenționatăa bunurilor) alin.(2), art.212 (Contaminarea cu maladia SIDA) alin.(3), art.217 (Circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogii acestora fără scop de înstrăinare) alin.(4) lit.b), art.2171 (Circulația ilegală a drogurilor,etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare) alin.(3) și alin.(4) lit.b) și d), art.2173 (Circulația ilegală a materialelor și utilajelor destinate producerii sau prelucrării drogurilor,etnobotanicelor sau analogii acestora) alin.(3) lit.a) și b), art.2174 (Sustragerea sau extorcarea drogurilor sau etnobotanicelor ), art.2176 (Introducerea ilegală intenționată în organismal altei personae ,împotriva voinței acesteia,a drogurilor,etnobotanicelor sau a analogii acestora) alin.(2), art.260 (Producerea,importul,comercializarea sau punerea ilegală la dispoziție a mijloacelor tehnice sau a produselor de program), art. 268 (Deteriorarea sau distrugerea intenționată a căilor de comunicații și a mijloacelor de transport ), art. 270 (Oprirea samavolnică,fără necessitate , a trenului), art.271 (Blocarea intenționată a arterelor de transport ), art.275 (Deturnarea sau capturarea unei garniture de tren ,a unei nave aeriene,maritime sau fluviale),art. 280(Luarea de ostatici), art.281 (Comunicarea minciunoasă cu bună-știință despre actul de terrorism), art.283 (Banditismul), art.284 (Crearea sau conducerea unei organizații criminale), art.285 (Dezordini în masa), art.286 (Acțiunile care dezorganizează activitatea penitenciarelor),art. 287 (Huliganismul) alin.(2) și (3), art.288 (Vandalismul) alin.(2), art.290(Purtatrea,păstrarea,procurarea,fabricarea,repararea sau comercializarea ilegală a armelor și munițiilor ,sustragerea lor) alin.(2), art.292(Fabricarea,procurarea,prelucrarea,păstrarea,transportarea,folosirea sau neutralizarea substanțelor explosive ori a materialelor radioactive) alin.(2), art.317 (Evadarea din locurile de detenție) alin.(2), art.342 ( Atacarea la viața Președintelui Republicii Moldova ,a Președintelui Parlamentului sau a Prim-ministrului).

Minorilor ce au comis infracțiuni li se pot aplica măsuri de constrângere .Aceste măsuri sunt de două tipuri în dependența de gradul prejudiciabilității cauzat de minor sau de circumstanțele agravante sau atentuante, după caz .

Prima categorie de măsuri de constrîngere aplicate minorilor sunt pedepsele .Din această categorie fac parte astfel de pedepse ca:

1. Munca neremunerată în folosul comunității

2. Închisoarea

3. Amenda

Bibliografie

1.Delincvența juvenilă,(Maria Strulea, Dorin Gurev, Mihaela Botnarenco),Chișinău 2017

2.Codul Penal al Republicii Moldova, 18.04.2002

3. IMPORTANȚA ȘI ROLUL MĂSURILOR DE CONSTRÂNGERE CU CARACTER EDUCATIV,(Augustina Bologa-Holban, Maria Strulea),2017

Preview document

Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 1
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 2
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 3
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 4
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 5
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 6
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 7
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 8
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 9
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 10
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 11
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 12
Măsuri de constrîngere aplicate minorilor conform legislației Republicii Moldova - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Masuri de constringere aplicate minorilor conform legislatiei Republicii Moldova.docx

Ai nevoie de altceva?