Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 11769
Mărime: 23.49MB (arhivat)
Publicat de: Violeta V.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. dr. Trandafir C.
UNIVERSITATEA BIOTERRA BUCUREŞTI FACULTATEA DE DREPT

Cuprins

  1. Introducere pag. 3
  2. Metode şi mijloace utilizate în comiterea actelor teroriste îndreptate împotriva obiectivelor.
  3. Metode pag. 5
  4. Mijloace pag. 11
  5. Vulnerabilităţile obiectivelor pag. 14
  6. Măsuri de reducere a vulnerabilităţilor. Eficientizarea sistemului de securitate.
  7. Amplasarea construcţiei, protecţia balistică pag. 16
  8. Bariere fizice antivehicul, protecţie perimetrală exterioară, sisteme de
  9. supraveghere şi alarmare perimetrale, prefiltre de control antiterorist pag. 17
  10. Sisteme de control acces, protecţie perimetrală interioară,
  11. filtre de control antiterorist pag. 21
  12. Posturi de pază, patrule şi subunităţi de intervenţie pe obiectiv pag. 27
  13. Evaluarea sistemului de protecţie fizică a obiectivului pag. 31
  14. Cazuistică internaţională pe profil pag. 33
  15. Încheiere pag. 50
  16. Bibliografie pag. 52

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Generalităţi.

Primii terorişti numiţi aşa au apărut doar la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Când au ridicat o casă în strada St. Jacques din Paris, câţiva călugări dominicani au devenit cunoscuţi sub numele de iacobini. Ulterior, când Clubul Breton, o societate politică cu orientare de stânga, fondată la Versailles, în 1789, s-a mutat într-o veche mănăstire iacobină, în strada St. Honore, a devenit cunoscută sub numele de Clubul Iacobin. Membrii săi au instituit regimul de teroare, şi aşa au fost denumiţi, terorişti, iar activităţile lor, terorisme, termeni care au apărut mai întâi, în 1794, în ziarul „Tribuna poporului” al lui Francois Nool Babeuf. Şi, deşi existau alte verbe pentru ceea ce făceau ei (atierrer, terrorifier), a fost scos la iveală un nou verb „a teroriza” (terroriser). Mai întâi, teroriştii au terorizat aristocraţia, apoi, preluând puterea, au terorizat alţi duşmani ai poporului, ceea ce privea pe oricine li se părea demn de dispreţ, inclusiv ei înşişi.

Grupurile teroriste nu sunt compuse, de obicei, din oameni violenţi, ci din indivizi care folosesc violenţa ca armă pentru scopul lor final. Violenţa poate să reprezinte un obiectiv strategic, care să implice costuri şi beneficii calculabile şi să fie folosită ca parte a unui angajament moral pentru o anumită cauză. E posibil ca teroriştii să urmeze o atare cauză ghidaţi de sentimente de loialitate, altruism şi dreptate, pe care cu alte consecinţe, le-am putea considera admirabile. Indivizii care aleg calea violenţei sunt, de obicei, oameni obişnuiţi, care fac, însă, parte din grupuri ieşite din comun, iar pentru a le putea înţelege comportamentul ar fi mai indicat să urmărim nu atât psihologia individuală, cât pe cea a grupurilor.

Putem defini terorismul ca o mulţime de persoane care privesc, nu o mulţime de persoane care mor. Încercările de a învinge terorismul prin forţa militară pot fi mult mai periculoase pentru guvern decât pentru terorişti, deoarece legalitatea sa se deteriorează, li se cere cetăţenilor să-şi sacrifice drepturile, iar numărul duşmanilor săi creşte. Restricţiile şi represaliile impuse timp de un sfert de secol nu au atenuat ameninţarea Israelului de către grupările palestiniene violente, iar îndoielile organizaţiilor drepturilor omului asupra legalităţii acestui răspuns au fost novice.

Dintr-o anumită comoditate de gândire, fenomenul terorismului este abordat doar în expresia sa finală: explozia – indiferent de natură – care omoară, răneşte, şochează şi atrage atenţia asupra unei anumite probleme prin intermediul unor sacrificii absurde şi inutile. În aceşti termeni, problema reacţiei, a represaliilor, vizează cel mai adesea un adversar proteic, greu de identificat şi de localizat.

Terorismul este, însă, un proces, cu etape distincte şi cu o amplă desfăşurare în timp şi spaţiu. El nu este cauza, ci efectul unor fenomene tratate cu superficialitate sau negate de către societate.

Terorismul – în condiţiile economiei de piaţă – ar trebui privit cu mai multă atenţie, business-plan, organizare, strategie, beneficii.

Că terorismul nu urmăreşte doar beneficii ideologice sau politice, a devenit mei evident ca oricând după atacul de la WTC. Acesta a beneficiat, după estimările specialiştilor, de un buget considerabil, pe lângă logistica şi pregătirile care au fost necesare. Depistarea circuitelor financiare ale terorismului şi tăierea lor ar putea fi primul pas spre reducerea acestui super-terorism distrugător şi înfricoşător, la dimensiunea sa clasică.

Care este poziţia autorităţilor române în ceea ce priveşte terorismul şi provocările actuale?

„O nouă categorie de riscuri sunt cele asimetrice nonclasice, ce pot consta în acţiuni armate şi nonarmate deliberate, având ca obiectiv afectarea securităţii naţionale prin provocarea de consecinţe directe ori indirecte asupra vieţii economico-sociale a ţării.

Între riscurile de acest tip se pot enumera:

-terorismul politic transnaţional şi internaţional, inclusiv sub formele sale biologice şi informatice;

-acţiuni ce pot atenta la siguranţa sistemelor de transport intern şi internaţional;

-acţiuni individuale sau colective de accesare ilegală a sistemelor informatice;

-acţiunile destinate în mod premeditat afectării – sub diferite forme şi în împrejurări variate – a imaginii ţării ţintă în plan internaţional, cu efecte asupra credibilităţii şi seriozităţii în îndeplinirea angajamentelor asumate;

-agresiunea economico-financiară;

-provocarea deliberată de catastrofe ecologice.

Dintre cele de mai sus, terorismul internaţional se manifestă într-o formă acută fără precedent, prefigurând efecte multiple asupra securităţii statelor şi stabilităţii internaţionale în general.

În contextul în care constatăm o creştere a gradului de complexitate şi de impredictibilitate al terorismului internaţional, va trebui ca măsurile interne de management a crizelor să fie mai bine coordonate, sub cerinţa asigurării operative şi eficiente a participării ţării noastre la eforturile internaţionale de combatere a acestei ameninţări.

România îşi reafirmă disponibilitatea de a participa, alături de comunitatea internaţională, la lupta împotriva terorismului internaţional şi va dispune în permanenţă constituirea mijloacelor adecvate pentru combaterea acestuia.

Ce spune religia Islamică despre terorism?

Fără a incrimina pe cineva, am luat în considerare această religie ca fiind cea mai strâns legată de fenomenul terorist.

Islamul este religia păcii şi a iertării şi consideră terorismul ca fiind un act extrem, ceva interzis, nepermis. În CORAN se spune: “Allah nu vă opreşte să faceţi bine celor care nu au luptat împotriva voastră din pricina religiei, şi nu v-au alungat din căminele voastre şi nici să fiţi drepţi cu ei, căci Allah îi iubeşte pe cei drepţi” (60:8). Profetul Muhammad interzicea soldaţilor săi să ucidă femei sau copii şi el îi sfătuia pe ei: “Nu fii exagerat, nu ucide copii nou născuţi, nu trăda”. Şi tot el spunea: “Cel care ucide pe cineva care a făcut o alianţă cu musulmanii nu va simţi parfumul Paradisului”. Crima este una din marile păcate. Profetul Muhammad spunea că ucigaşii vor fi pedepsiţi cu focul Iadului. În dreptul Islamic şi în alte texte islamice distrugerea caselor şi proprietăţilor, incitarea la acte de violenţă, bombardarea şi mutilarea oamenilor nevinovaţi sunt considerate acte interzise şi blamabile de către musulmani şi religia islamică. Musulmanii urmează religia păcii, a faptelor bune, a toleranţei şi iertării şi marea majoritate nu au nimic în comun cu anumite evenimente violente care sunt asociate cu musulmanii. Dacă un musulman comite un act de terorism acea persoană se face vinovată de încălcarea legilor islamice.

Dacă prima este o părere oficială, cea de-a doua este una care poate că nu contează în nici un fel în balanţa de cuvinte. Cel mult poate să transmită un mesaj al cuiva. Unul care poate fi interpretat sau nu.

Şi totuşi, cine sunt teroriştii? Luând în considerare vechiul dicton, teroristul cuiva este luptător pentru eliberarea altcuiva. Astăzi, guvernele din aproape întreaga lume îi privesc pe cei din Al-Qaeda ca terorişti, dar pentru Al-Qaeda teroriştii sunt America şi Marea Britanie. Joseph

Conrad rezuma bine această ambiguitate în Agentul Secret: “Teroristul şi poliţistul provin amândoi din aceeaşi origine. Revoluţie sau legalitate, mişcări opuse în acelaşi joc”.

Preview document

Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 1
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 2
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 3
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 4
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 5
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 6
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 7
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 8
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 9
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 10
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 11
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 12
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 13
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 14
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 15
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 16
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 17
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 18
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 19
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 20
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 21
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 22
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 23
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 24
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 25
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 26
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 27
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 28
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 29
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 30
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 31
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 32
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 33
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 34
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 35
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 36
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 37
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 38
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 39
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 40
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 41
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 42
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 43
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 44
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 45
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 46
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 47
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 48
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 49
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 50
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 51
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 52
Măsuri de Securizare a Obiectivelor Împotriva Amenințărilor Teroriste - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Masuri de Securizare a Obiectivelor Impotriva Amenintarilor Teroriste.doc

Alții au mai descărcat și

Tipologia acțiunilor teroriste și caracteristicile acestora în societatea tehnologizată

INTRODUCERE Practicarea terorismului nu constituie un fenomen nou, o apariţie a epocii contemporane. El s-a practicat sub, o forma sau alta, în...

Profiliu Al-Qaeda

INTRODUCERE Pe 20 iulie 1944, masiva conspiraţie împotriva lui Adolf Hitler culmina cu explozia unei bombe în sala de consiliu a cartierului...

Reglementări Juridice Internaționale privind Combaterea Terorismului

CAPITOLUL I LISTA GRUPĂRILE TERORISTE IDENTIFICATE DE CĂTRE DEPARTAMENTUL DE STAT AL S.U.A. ŞI DE CONSILIUL UNIUNII EUROPENE, ALE CĂROR ACTIVITĂŢI...

Finantarea Acțiunilor Teroriste

CAPITOLUL I INTERFERENTA TERORISMULUI CU CRIMA ORGANIZATA Plecând de la accepţiunea militară a logisticii, se poate aprecia că logistica...

Riscuri și amenințări la adresa securități interne și internaționale

INTRODUCERE Începutul noului secol şi mileniu coincide cu cel al unei noi ere în politica internaţională, în care economia şi securitatea vor...

Terorismul în ansamblul fenomenelor negative la nivelul societății

INTRODUCERE “Secolul douăzeci, o putem spune cu certitudine, ne-a făcut pe toţi profund pesimişti în privinţa istoriei” declara Francis Fukuyama1...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Combaterea actelor de terorism

Noţiunea de “terorism” este din punct de vedere etimologic un derivat de la teroare, cuvînt de origine latină. Resorturile psihologice ale acestui...

Te-ar putea interesa și

Caracterul imprevizibil al acțiunilor teroriste contemporane și efectele profund negative ale acestora asupra echilibrului societal

INTRODUCERE 6 CAPITOLUL 1. STUDIU REFERITOR LA GENEZA ȘI EVOLUȚIA TERORISMULUI 8 1.1 Terorismul - fenomen dificil de definit într-o accepțiune...

Terorismul Internațional în Contextul Globalizării

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Printre problemele majore cu care se confruntă în permanenţă comunitatea mondială în prim-plan s-a...

Politica de securitate a României

Perioada de pace si stabilitate fara precedent pe care o traverseaza Europa la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI se datoreaza...

Atentatele de la 11 Septembrie

Introducere Atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigaşe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite care au avut loc...

Terorismul internațional prin prisma globalizării

Nu există o definiţie a globalizării într-o formă universal acceptată, şi probabil nici definitivă. Motivul rezidă în faptul că globalizarea...

Poziția Uniunii Europene față de statele arabe după atentatele din Spania și Marea Britanie

Terorismul internaţional practic a divizat istoria lumii în două perioade până- până la 11 septembrie 2001 şi după evenimetele tragice De menţionat...

Implicații ale mediului de securitate asupra acțiunilor militare

1. Caracterizarea mediului actual de securitate Mediul de securitate se află într-un amplu proces de transformare şi remodelare, caracterizat de...

Dezvoltarea durabilă regional-europeană

I. ROMÂNIA SI NOILE PROVOCARI Pe plan mondial se prevad schimbari majore ale mediului de securitate în urmatorii 20 de ani. România, aflata înca...

Ai nevoie de altceva?