Metode alternative de soluționare a conflictelor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 8728
Mărime: 52.72KB (arhivat)
Publicat de: Marinel Epure
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1. Medierea ca metodă alternativă de soluționare a conflictelor 5
  3. 2. Negocierea ca metodă alternativă de soluționare a conflictelor 8
  4. 3. Concilierea ca metodă alternativă de soluționare a conflictelor 13
  5. 4. Arbitrajul ca metodă alternativă de soluționare a conflictelor 15
  6. CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI 20
  7. BIBLIOGRAFIE 22

Extras din proiect

INTRODUCERE

Metodele alternative de soluționare a conflictelor sunt niște căi alternative declarate de legea Republicii Moldova și nu numai, deoarece și alte state ale lumii recunosc pe lîngă instanțele sale naționale și cele alternative, adică modalități alternative de soluționare a conflictelor, litigiilor, neînțelegerilor dintre două sau mai multe părți. Metodele date de soluționare a conflictelor sunt deseori mult mai rapide și mai puțin costisitoare, aceste metode economisesc timp, distanțe, simplifică procedura și multe alte formalități pot fi excluse la libera alegere a părților aflate în conflict.

În lucrarea dată ne vom referi la doar patru modalități alternative de soluționare a conflictelor, aceste căi alternative după cum cunosc eu în Republica Moldova pe larg sunt aplicate, inclusiv sunt și reglemetări legale de care părțile într-un conflict pot să se conducă sau să-și bazeze în totalitate după anumite principii, litigiul apărut să-l reglementeze după o anumită procedură impusă de legile, regulamentele și alte norme specifice din domeniul dat din Republica Molodova.

Metodele alternative apar ca o necesitate de a rezolva unele conflicte fără a implica autoritățile publice ale statului, altă ideie este acea de păstrare a confidențialității dintre părți, și nu în ultimă măsură dorința oamenilor de a soluționa un conflict pe cale pașnică, în mod civilizat fără a fi impuși la unele constrîngeri din partea statului.

Principiul de bază al metodelor alternative este consemțămîntul liber exprimat al părților de a merge la soluționarea conflictelor printr-o cale alternativă, adică una mai ușoară, mai rapidă, mai ieftină și poate în unele cazuri mult mai corectă mai justă, fiind rezolvate problemele în baza principiului echității.

Metodele alternative de soluționare a conflictelor sunt deseori aplicate deoarece persoanele care doresc rezolvare cît mai rapidă și justă a cauzelor evită instanțele de judecată, deoarece pe rolul instanţelor de judecată a crescut în mod dramatic numărul dosarelor, sistemul judiciar fiind copleşit de creşterea fără precedent a numărului litigiilor dintre persoane fizice sau juridice iar eficienţa justiţiei aflându-se într-un moment de cumpănă. Numărul litigiilor se mărește din an în an, corectitudinea acestora deseori nu se bazează pe principiile obiective, astfel persoanele caută unele căi obiective pe care se le folosească pentru a soluționa conflictele sale, deseori persoanele aleg persoana care să soluționeze disputa, ceea ce într-o instanță de judecată este imposibil.

Deci problemele de bază în lucrarea dată se bazează pe explicare căilor alternative de soluționare a conflictelor, definirea lor, explicare procedurilor și modalităților prin care persoanele fizice sau juridice pot soluționa un conflict.

Moldalitățile alternative de bază sunt:

• Medierea

• Negocierea

• Concelierea

• Arbitrajul

Cum spuneam mai sus, aceste căi alternative de soluționare a conflictelor sunt importante prin faptul că persoana poate să o aleagă la dorința proprie și la necesitate în funcție de problemele iscate intre cei aflați într-o dispută.

Aceste procese sunt mult mai relaxante, adică nu provoacă stres pentru părți, însă sunt la fel de obligatorii ca și o hotărîre a instanțe de judecată.

Prețul proceselor date sunt relativ mai mici, adică nu există taxele legale, există daor o remunerare a persoanei ce nemijlocit se ocupă de ameliorarea conflictului dintre părți. Rapiditatea se exprimă prin faptul că părțile pot alege modalitatea de desfășurare a proceselor, locul (birou, cafenea, centru comercial, în alte locuri de agrement, șantiere), timpul (ora tîrzie, ora dimineței), intervalul de timp de la începerea și incetarea disputelor (perioada totală).

Medierea, negocierea, concelierea și arbitrajul sunt ca o alternativă față de monopolul instanțelor de judecată în soluționarea conflictelor, ele găsindu-şi utilitatea cu privire la drepturi asupra cărora părţile pot dispune.

1. Medierea ca metodă alternativă de soluționare a conflictelor

Medierea este în general definită drept intervenţia într-o negociere sau conflict a unei terţe persoane neutre, imparţiale şi fără putere de decizie (mediatorul), care asistă părţile implicate şi le ajută să ajungă în mod voluntar la o înţelegere mutual acceptată, în vederea încheierii conflictului. În literatura de specialitate, într-o altă definiţie, medierea este o negociere asistată. Christopher W. Moore vede medierea ca pe un dialog sau negociere cu implicarea unei terţe părţi, afirmând că fără negociere nu există mediere.

Prin mediere înțelegem o formă alternativă de rezolvare a disputelor între două sau mai multe părți ce doresc să ajungă la o înțelegere, cu ajutorul unei terțe persoane, specializate în calitate de mediator. Disputele pot implica (din punct de vedere al părților) state, organizații, comunității, indivizi.

Potrivit legislației Republicii Moldova, și anume legea nr. 134 din 14.06.2007 cu privire la mediere, prin mediere înțelegem modalitate alternativă de soluţionare a conflictului dintre părţi pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane.

Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le acorde asistenţă în soluţionarea conflictului prin obţinerea unei soluţii reciproc acceptabile, eficiente şi durabile.

Părţile pot recurge la mediere benevol, inclusiv după pornirea unui proces în instanţa judecătorească sau arbitrală, în orice fază a acestuia, convenind să soluţioneze, pe această cale, orice conflict în materie civilă, comercială, de familie, contravenţională, penală, precum şi în alte materii, în condiţiile legii.

În orice convenţie, părţile pot prevedea o clauză de mediere. Validitatea clauzei de mediere este independentă de validitatea convenţiei.

Autorităţile, inclusiv cele judecătoreşti, vor informa părţile asupra posibilităţii şi avantajelor folosirii procedurii de mediere şi le vor recomanda să recurgă la aceasta pentru soluţionarea conflictelor dintre ele.

Medierea se efectuează în baza principiilor accesului liber şi egal la această procedură, liberului consimţămînt, confidenţialităţii, imparţialităţii, neutralităţii, independenţei şi liberei alegeri a mediatorului.

Persoana care doreşte să desfăşoare în mod profesionist activitate de mediator are obligaţia de a absolvi cursurile de pregătire iniţială a mediatorilor şi de a fi atestată de către Consiliul de mediere.

Preview document

Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 1
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 2
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 3
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 4
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 5
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 6
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 7
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 8
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 9
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 10
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 11
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 12
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 13
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 14
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 15
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 16
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 17
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 18
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 19
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 20
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 21
Metode alternative de soluționare a conflictelor - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Metode Alternative de Solutionare a Conflictelor.docx

Alții au mai descărcat și

Contractul de Mediere în Comerțul Internațional

Introducere privind Comertul Internațional Comerțul internațional și cooperarea economica și tenhico-științifică internațională constituie, fără...

Acțiunea Penală

ACŢIUNEA PENALĂ 1. Noţiune Prin săvârşirea unei infracţiuni ia naştere un conflict concret de drept penal substanţial între societate –...

Proceduri judiciare și profesii liberale - studierea conflictelor și soluționarea acestora prin mediere

CONŢINUTUL TEORETIC CAPITOLUL I Medierea în România 1. Definiţia, reglementare, scurtă prezentare Medierea este o formă alternativă de...

Soluționarea conflictelor de interese - concilierea, medierea, arbitrajul

ARGUMENT Considerentul pentru care am ales această tema este destul de simplu. Dintr-o privire aruncată asupra societăţii noastre am constatat o...

Profesia de Mediator

Introducere Tema referatului este profesia de mediator. Inainte ca sa putem trata acest subiect trebuie sa definim cateva concept de baza, iar...

Medierea, Concilierea și Arbitrajul Studiu Comparativ

I. Consideraţii introductive Diversificarea relaţiilor sociale şi economice şi creşterea economică adaugă noi tipuri de conflicte. Există o...

Activitatea Mediatorului - Aspecte Deontologice

Argument Debutul anilor ’90 ai secolului trecut a pus cu stringenţă problema lipsei de jurisprudenţă a justiţiei din România. Din cauza...

Medierea - modalitate de soluționare a conflictelor de interese

Voi incepe cu o scurtă definiție a noțiunii de conflicte de interse. Atât Legea 169/1999, precum și Codul Muncii ,in art.248 alin.(2), definesc...

Te-ar putea interesa și

Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații

INTRODUCERE Problematica conflictelor organizaţionale în special si problematica comunicării si a comportamentului organizaţional, în general,...

Noțiuni generale despre organizarea și exercitarea profesiilor liberale în România și UE

INTRODUCERE Motto: “Ceea ce este-este, ceea ce nu este-nu este. Asta este.” - Una din Legile lui Murphy - Profesia de mediator este o...

Medierea, Concilierea și Arbitrajul Studiu Comparativ

I. Consideraţii introductive Diversificarea relaţiilor sociale şi economice şi creşterea economică adaugă noi tipuri de conflicte. Există o...

Conflicte generate de raportul generatia tinără versus generația în vărstă

I. PROBLEMA. ”Lectiile neproductive” Conflictul este considerat în psihologia generală ca fiind orice ciocnire de necesități, motive, interese,...

Aspecte privind conflictele dintre cetățeni și bănci

Efervescenta si dinamica planetara supusa veacuri de-a randul unor legi naturale, legitatii democratice sau cutume nationale sta sub semnul unuia...

Conflictul - cum soluționez un conflict

Introducere Un studiu efectuat de către Asociatia Americană de Management relevă faptul că managerii de la nivelurile superioare si de mijloc îsi...

Fițuici comunicare juridică

Am fi putut intitula expunerea de mai jos" principii comunicationale"; ele fac insa parte componenta a procesului comunicational intr-un mod...

Soluționarea alternativă a conflictelor prin mediere - referat

In general, teoria soluţionării litigiilor, şi mai ales a managementului acestora, porneşte de la definirea şi circumscrierea ideii de conflict....

Ai nevoie de altceva?