Norme Juridice Privind Dezvoltarea Comertului Electronic in Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Norme Juridice Privind Dezvoltarea Comertului Electronic in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: DUGULEANA MIHAI, NISTOR FLORIAN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Definitia comertului electronic pg2
Avantajele comertului electronic pg3
Tipuri de comert electronic pg5
Norme juridice privind comertul electronic pg7
Lege nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pg8
Legea 365/2002 privind comertul electronic pg10
Legea facturarii electronice pg 13
Ordonanta privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta pg14
Scurt istoric privind evolutia comertului electronic in Romania pana in anul 2008 pg17
Bibliografie pg18

Extras din document

NORME JURIDICE PRIVIND DEZVOLTAREA COMERTULUI

ELECTRONIC IN ROMANIA

Odata cu dezvoltarea tehnologiei noile tehnologii digitale au facut ca accesul, stocarea si transmiterea informatiei sa fie din ce in ce mai facile si mai accesibile ca tarife.Dispunand de informatia digitala, aceasta poate fi transformata in noi valori econimice si sociale, creind astfel imense oportunitati pentru dezvoltarea de noi produse si servicii.Informatia devine resursa cheie si factor de productie pentru economia digitala.

Dezvoltarea simultana a telecomunicatiilor si utilizarea calculatoarelor a facut posibila cresterea exploziva a internetului si crearea unor tehnologii specifice ce vor influenta esential activitatile economic-sociale. In asemenea conditii, se va dezvolta extensiv comertul electronic, care va revolutiona conducerea afacerilor si va dinamiza comertul international.Asemenea schimbari vor oferi consumatorilor noi posibilitati de alegere si cautare a celor mai competitive produse pe piata.

Comertul electronic reprezinta o forma maturizata a comertului electronic clasic si este in stransa legatura cu evolutia internetului si gradul lui de penetrare in societate. In acest inceput de secol XXI comertul electronic este cel mai dinamic proces al economiei mondiale,iar ascensiunea sa este comparata cu cea a automobilului , avionului sau electronicii in secolul XX. Incepand cu anul 1995 comertul electronic este prezent ,in proportii diferite, in aproape toate tarile lumii si contribuie definitoriu la transformarea treptata a economiilor clasice in economii informationale, bazate pe sectorul industriei tehnologice.

Comertul electronic este procesul de cumparare, vanzare sau schimb de informatii prin intermediul retelelor de calculatoare.

Comertul electronic “business-to business” si “business-to-consumers” au cunoscut si cunoaste o dezvoltare fara precedent si totodata continua.Internetul a dat de asemenea un puternic imbold comertului electronic- in multe cazuri, compani de marime medie si mica au descoperit ca pot sa-si conduca afacerile online la fel ca marile companii.De fapt ,companii de toate marimile au descoperit ca pot folosi internetul in avantajul lor pentru a reduce costurile comertului electronic fie prin inlocuirea altor retele, fie prin transformarea bazei de date in una digitala si incluzand-o in practicile sale comerciale.

Comertul electronic acopera urmatoarele operatiuni de afaceri:

-stabilirea de contracte cu clientii- schimbul de informatii.

-asistenta pre si postvanzare

-plati electronice- distributie si logistica

-inteprinderi virtuale- activitati comerciale desfasurate in comun intre mai multe

companii.

Avantajele comertului electronic:

Din pozitia consumatorului, avantajele sunt:

-timp: cosumatotul poate vizita mai multa magazine virtuale intr-un timp foarte scurt( mai scurt decat timpul pe care il implica prezenta fizica a unei persoane intr-un magazin)

-libertatea de a alege : datorita numarului mare de magazine pe care consumatorul le poate vizita, acesta va avea posibilitatea de a alege un produs in functie de un numar mai mare de optiuni (pret, data livrarii, culoare, etc.)

Din punct de vedere al companilor ce utilizeaza comertul electronic avantajele sunt :

-cresterea semnificativa a vitezei de comunicare,in special pentru comunicatiile internatiaonale: mai multe companii pot stabili o platforma de colaborare,prin intermediul careia se poate sa conceapa si sa dezvolte diverse produse impreuna.

-reducerea unor costuri : de exemplu, utilizand e-mail se reduc costurile cu posta sau mesageria, dar si costurile referitoare la miscarea hartiilor ( circa 7% din cheltuielile facute in comertul traditional se datoreaza miscarii hartilor).

- intarirea relatiilor cu furnizorii si clientii : printr-un site web, clientii companiei vor fi pusi la curent cu ultimele produse aparute, li se vor oferi suport tehnic pentru produsele cumparate, putand chiar sa ofere sugestii pentru eventuale imbunatatiri ale produselor, serviciilor etc.

- Avantaje prin reducerea costului de colectare, stocare, procesare si transmitere a datelor lor.

In ciuda acestor avantaje atat de partea consumatorului cat si a comerciantilor exista mai multe piedici majore care franeaza dezvoltarea comertului electronic. Aceste piedici sunt :

- securitatea : internetul a fost conceput ca un mediu deschis, dar nu neaparat si sigur, protocolului TCO/IP ( care sta la baza comertului electronic) lipsindu-i servicii de securitate de baza.Un element de baza pentru securitatea comertului prin intermet il constitue criptarea, care permite atat autentificarea, cat si siguranta transmisiei datelor.

- Acceptarea noilor modalitati de plata (bani electronici/digitali) : problema majora care se pune este cea a caracterului privat in care se cheltuiesc banii in mod normal.Un sistem electronic care realizeaza inregistrarea tuturor tranzactiilor care se fac in ciberspatiu, prezinta dezavantajul ca tot ce faci este inragistrat.

- Existenta unei infrastructuri de telecomunicatii adecvate : pe masura ce tehnologia avanseaza, apar noi metode de comunicatie celulare.

- Costurile investitiei : de exemplu, un comerciant care vrea sa ofere un magazin pe internet, va face urmatoarele investitii : servere (calculatoare puternice care sa poata evolua odata cu cresterea volumului tranzactiilor), tehnologie de comunicatii ( care sa poata creste odata cu cresterea afacerii), software de comert electronic precum si tehnologii care sa asigure securitatea.

- Cadrul legislativ si normativ : se refera la aspectele legate de : cadrul fiscal, drepturile asupra propietatii intelectuale, protectia datelor consumatorului.

- Aspecte lingvistice si culturale ; reteaua Web tinde sa devina din ce in ce mai mult un ‘turn Babel’ al natiunilor , pe masura adoptarii pe scara din ce in ce mai larga a tehnologiilor legate de internet.

Tipurii de comert electronic:

- Business-to-business (B2B)- model de comert electronic in care toti participanti sunt companii sau alte organizatii.

- Business-to-consumer (B2C) model de comert electronic in care companiile vand la cumparatori individuali – persoane fizice.

- Consumer-to-business (C2B)- persoane fizice care utilizeaza internetul pentru a-si vinde produsele sau serviciile firmelor si/sau cauta vanzatori sa liciteze pentru produsele sau serviciile de care au nevoie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Norme Juridice Privind Dezvoltarea Comertului Electronic in Romania.doc