Percheziția Domiciliară

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7769
Mărime: 35.29KB (arhivat)
Publicat de: Giorgian Pașca
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Secţiunea 1. Cadru legislativ.3
  2. Secţiunea a 2-a. Definiţia şi importanţa percheziţiei.4
  3. 2.1. Definiţia percheziţiei.4
  4. 2.2. Importanţa percheziţiei.5
  5. Secţiunea a 3-a. Scopul şi condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru
  6. efectuarea percheziţiei domiciliare.5
  7. 3.1. Scopul percheziţiei domiciliare.5
  8. 3.2. Condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru efectuarea percheziţiei.5
  9. Secţiunea a 4-a. Reguli generale şi reguli speciale ce trebuie respectate la
  10. efectuarea percheziţiei.6
  11. 5.1. Regulile generale.6
  12. 5.2. Reguli speciale.7
  13. Secţiunea a 5-a. Obligativitatea începerii urmăririi penale înainte
  14. de solicitarea emiterii unui mandat de percheziţie.8
  15. Secţiunea a 6-a. Autorizarea percheziţiei.8
  16. Secţiunea a 7-a. Pregătirea în vederea efectuării percheziţiei domiciliare.9
  17. 7.1.Preliminarii.9
  18. 7.2. Stabilirea scopului.9
  19. 7.3. Cunoaşterea unor date despre persoana ce va fi percheziţionată.9
  20. 7.4. Cunoaşterea locului unde se va desfăşura percheziţia.10
  21. 7.5. Stabilirea echipei care va efectua percheziţia şi pregătirea
  22. mijloacelor tehnice necesare desfăşurării acestei activităţi.10
  23. 7.6. Stabilirea momentului efectuării percheziţiei domiciliare.11
  24. 7.7. Primele măsuri luate la locul percheziţiei domiciliare.12
  25. 7.8. Efectuarea percheziţiei domiciliare.12
  26. Secţiunea a 8-a. Practică juridică.13
  27. Secţiunea a 9-a. Concluzii.16
  28. Bibliografie.17

Extras din proiect

Abrevieri

alin. – alineat(ul)

art. – articol(ul)

CEDO - Convenţia Europeana a Drepturilor Omului

C. pen. – Codul penal

C. proc. pen. – Codul de procedură penală

ed. – ediţia

Ed. – Editura

lit. – litera

op. cit. – opera citată

ibidem - în acelaşi loc

idem - acelaşi autor

pag. – pagina

pct. – punct

vol. – volum(ul)

Percheziţia domiciliară

Secţiunea 1. Cadru legislativ.

Începând cu anul 1990, dispoziţiile procesual-penale în materia percheziţiei au suferit o serie de modificări adoptate, în principal, prin următoarele acte normative: Decretul-Lege nr. 12/ 1990, Legea nr. 32/1990, Legea nr. 104/1992, Legea nr. 45/ 1993 şi Legea nr. 141/1996.

Urmare acestor numeroase modificări, astfel cum s-a prevăzut în articolul IV al Legii nr. 141/1996, Codul de procedură penală a fost republicat.

În reglementarea anterioară, percheziţia, în faza de urmărire penală, putea fi dispusă de către organul de urmărire penală, respectiv procurorul, iar în faza de judecată de către instanţa de judecată.

Percheziţia putea fi totuşi efectuată în lipsa autorizării procurorului sau a instanţei de judecată, în caz de infracţiune flagrantă ori dacă persoana la domiciliu căreia urma a fi efectuată percheziţia consimţea în scris la aceasta.

Legea nr. 281/2003 şi-a propus să armonizeze prevederile C. de proced. pen. cu principiile, recomandările şi reglementările cuprinse în documentele internaţionale în domeniul justiţiei penale şi să transpună în legislaţia naţională prevederile Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Schimbarea cea mai importantă, produsă în urma acestei modificări a C. de proced. pen. a constat în faptul că judecătorului i-a revenit competenţa exclusivă de a autoriza efectuarea percheziţiei, atât în faza de urmărire penală cât şi în faza de judecată.

În contextul acestor frecvente schimbări legislative, noile atribuţii ale instanţelor judecătoreşti au creat în mod obiectiv dificultăţi în interpretarea şi aplicarea unitară a textelor de lege.

Secţiunea a 2-a. Definiţia şi importanţa percheziţiei.

2.1. Definiţia percheziţiei.

Întrucât C. de proc. penală nu defineşte percheziţia, teoria a încercat definirea acesteia, rezultând mai multe formulări.

Prin stricta interpretare a art. 100 alin. (1) C. de proc. pen., rezultă că percheziţia se va efectua atunci când există sau se presupune în mod întemeiat şi nu dubitativ, că ar exista un obiect sau înscris ce poate servi ca mijloc de probă şi că aceasta s-ar afla în posesia unei persoane fizice sau juridice care, deşi a fost invitată să le prezinte sau să le predea, tăgăduieşte deţinerea sau posesia acestuia ori refuză să-l predea la cererea organelor judiciare, precum şi atunci când pentru descoperirea şi strângerea probelor instanţa de judecată o dispune.

Astfel, percheziţia constă în căutarea asupra persoanei, în locuinţa sau locul ei de muncă, în autoturism ori în locurile deschise publicului, a obiectelor, valorilor şi înscrisurilor a căror existenţă ori deţinere este tăgăduită, în vederea descoperirii şi administrării probelor necesare soluţionării juste a cauzelor penale.

O altă definiţie stabileşte că percheziţia este un act procedural constând în căutarea şi ridicarea unor obiecte care conţin sau poartă urme ale unor infracţiuni, a corpurilor delicte, a înscrisurilor cunoscute sau necunoscute organului judiciar şi care pot servi la aflarea adevărului, aceasta făcând parte din procedeele de investigaţie, din activitatea de strângere a mijloacelor de probă cunoscute şi de descoperire a altor mijloace de probă.

În procesul penal, pentru probarea săvârşirii infracţiunii, este necesar să fie descoperite, examinate şi păstrate până la soluţionarea cauzei obiecte, înscrisuri, valori şi alte bunuri care au legătură cu infracţiunea respectivă şi care, în cele mai multe cazuri sunt ascunse de către făptuitor sau de alte persoane, ori persoanele care le deţin refuză să le pună la dispoziţia organului de urmărire penală.

Percheziţia este activitatea desfăşurată de organele de urmărire penală cu o pondere deosebită în investigarea oricărei infracţiuni. Atât literatura de specialitate, cât şi practica judiciară subliniază faptul că aproape nu există cauză penală în care să nu se impună efectuarea percheziţiei pentru descoperirea şi ridicarea de obiecte, înscrisuri sau valori necesare probării activităţii infracţionale şi, implicit, a vinovăţiei.

De asemenea, percheziţia mai are menirea să asigure repararea prejudiciului cauzat prin săvârţirea infracţiunii. Ca activitate tactică, percheziţia constituie, pe de o parte, un mijloc eficace în procesul descoperirii de obiecte, valori de mare importanţă pentru evidenţierea vinovăţiei infractorului, dar, pe de altă parte, ea reprezintă o imixtiune în drepturile cetăţenilor, o constrângere a persoanelor percheziţionate în exercitarea drepturilor lor de folosinţă a unor clădiri sau porţiuni de teren.

Totodată, în cadrul procesul penal, percheziţia constituie un procedeu auxiliar de descoperire şi strângere a unor mijloace de probă în vederea atingerii scopului acestuia, pentru descoperirea altor mijloace de probă decât cele căutate, respectiv a unor noi elemente de fapt care pot servi la aflarea adevărului, conservarea mijloacelor de probă descoperite cu prilejul desfăşurării percheziţiei, dar şi a celor pe care persoanele în cauză le predau de bunăvoie la cererea organelor judiciare.

Bibliografie

1. S.A. Golunski (redactor), Criminalistica, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1961.

2. I. Neagu, Drept procesual penal. Partea generală, vol. II, Ed. Şansa SRL, Bucureşti, 1992.

3. C. Aioniţoaie, V. Bercheşan, I.N. Dumitrascu, C. Pletea, I.E. Sandu, T. Butoi, Tratat de metodică criminalistică, Ed. Carpaţi, Craiova, 1994.

4. V. Bercheşan, Percheziţia, în ,,Probele şi mijloacele de probă- mic îndrumar de cercetare penală”, Ed. Ministerul de Interne, Bucureşti, 1994.

5. E. Stancu, Tratat de criminalistică, ed. a IV-a revăzută şi adăugită, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2007.

6. Nelu Viorel Cătuna, Criminalistică, Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2008.

7. Viorel Coroiu, Nicolae Grofu, Georgică Panfil, Elemente de criminalistică tactică. Curs universitar. Ed. EstFalia, Bucureşti, 2010.

8. Ion Mircea, Criminalistica, ed. a II-a, Ed. LuminaLex, Bucureşti, 2010.

9. Mihail Udroiu, Procedură penală. Partea generală. Partea specială., ed. a II-a, Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2011.

10. Codul de procedură penală.

11. Codul penal.

12. Constituţia României.

Preview document

Percheziția Domiciliară - Pagina 1
Percheziția Domiciliară - Pagina 2
Percheziția Domiciliară - Pagina 3
Percheziția Domiciliară - Pagina 4
Percheziția Domiciliară - Pagina 5
Percheziția Domiciliară - Pagina 6
Percheziția Domiciliară - Pagina 7
Percheziția Domiciliară - Pagina 8
Percheziția Domiciliară - Pagina 9
Percheziția Domiciliară - Pagina 10
Percheziția Domiciliară - Pagina 11
Percheziția Domiciliară - Pagina 12
Percheziția Domiciliară - Pagina 13
Percheziția Domiciliară - Pagina 14
Percheziția Domiciliară - Pagina 15
Percheziția Domiciliară - Pagina 16
Percheziția Domiciliară - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Perchezitia Domiciliara.doc

Alții au mai descărcat și

Formele Fundamentale de Competență în Materie Penală

CAPITOLUL I Consideraţii introductive privind competenţa in materie penală SECŢIUNEA 1 Noţiunea de competenţă in materie penală În doctrina...

Tâlhăria

CAP.1 INFRACŢIUNI CONTRA PATRIMONIULUI 1.1 GENERALITĂŢI Sistemul părţii speciale a dreptului penal cuprinde clasificarea şi gruparea în anumite...

Noțiunea de cauză care înlătură caracterul penal al faptei

Capitolul I Noţiunea de cauză care înlătură caracterul penal al faptei Secţiunea I Noţiunea de cauză care înlătură caracterul penal al faptei...

Aspecte privind urmărirea penală în cazul infracțiunilor de criminalitate informatică

INTRODUCERE Prin prezenta lucrare mi-am propus, pornind de la prezentarea fenomenului de criminalitate informatică şi de la analiza principalelor...

Legitima Apărare

INTRODUCERE Consideraţii generale privind cauzele care înlătură caracterul penal al faptei Caracterul infracţional al unei fapte este în...

Infractiuni privind Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor

1. Consideratii introductive Studierea infracţiunii de spălare a banilor care provin din activităţi ilicite prezintă un ridicat interes de ordin...

Percheziția și Reconstituirea în Procesul Penal

CAPITOLUL I PERCHEZIŢIA 1.1. Noţiune, importanţă şi reglementare juridică Pentru a putea fi folosite ca mijloc de probă în procesul penal,...

Furtul

INTRODUCERE Proprietatea constituie baza materială a societăţii şi serveşte ca mijloc de satisfacere a necesităţilor materiale şi intelectuale a...

Te-ar putea interesa și

Percheziția la domiciliu ridicarea de obiecte și înscrisuri

INTRODUCERE Ce ar trebui să ştim despre percheziţie Despre termenul percheziţie probabil am auzit cu toţii şi, cu aproximaţie, ştim despre ce...

Percheziția domiciliară

Introducere Organizarea statală presupune existenţa unor reguli de conduită, care alcătuiesc ordinea de drept în acel stat şi în baza cărora se...

Dreptul Procesual Penal

INTRODUCERE Dreptul procesual penal constă în totalitatea normelor juridice care reglementează activitatea organelor judiciare şi a părţilor,...

Percheziția domiciliară

1.1 Importanța percheziției Percheziția este procedeul probatoriu prin care sunt căutate, în vederea ridicării obiectelor și înscrisurilor care...

Constatările tehnico-științifice și percheziția

Constatarea tehnico-stiintifica Folosirea unor specialisti Art. 112. - Cand exista pericol de disparitie a unor mijloace de proba sau de...

Aspecte generale privind procesul penal

a) Definitia procesului penal: „Procesul penal este activitatea reglementata de lege, desfasurata de organele competente, cu participarea partilor...

Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România

Temeiurile pentru efectuarea percheziţiei Organul de urmărire penală este în drept să efectueze percheziţie dacă din probele acumulate sau din...

Elemente de procedură penală

I. ASPECTE GENERALE PRIVIND PROCESUL PENAL 1. Definiţia procesului penal: „Proc pen e activitatea reglementată de lg, deşfăşurată de organele...

Ai nevoie de altceva?