Procedura controlului parlamentar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 11379
Mărime: 45.33KB (arhivat)
Publicat de: Monica Mocanu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.Univ.Dr. Babonea Gheorghe
UNIVERSITATEA SPIRU HARET – BRAŞOV FACULTATEA DE STIINŢE JURIDICE ŞI ADMINISTRATIVE PROGRAM DE MASTERAT: STUDII EUROPENE DE ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Cuprins

  1. . NOŢIUNEA DE CONTROL PARLAMENTAR 4
  2. 1.1. PRINCIPALELE TRĂSĂTURI ALE CONTROLULUI PARLAMENTAR 4
  3. 1.2. ROLUL FUNCŢIEI DE CONTROL ÎN ACTIVITATEA PARLAMENTULUI 7
  4. 1.3. CONTROLUL PARLAMENTAR ÎN SISTEMUL CONSTITUŢIONAL PREZIDENŢIAL, PARLAMENTAR ŞI SEMIPREZIDENŢIAL 8
  5. 1.3.1. Sistemul constituţional prezidenţial 8
  6. 1.3.2. Sistemul constituţional parlamentar 9
  7. 1.3.3. Sistemul constituţional semiprezidenţial 10
  8. 1.4. TENDINŢE ACTUALE ALE EVOLUŢIEI FUNCŢIEI DE CONTROL PARLAMENTAR 11
  9. Capitolul 2. REGLEMENTĂRI CONSTITUŢIONALE ROMÂNEŞTI PRIVIND CONTROLUL PARLAMENTAR 12
  10. 2.1. PROCEDURA DE CONTROL PARLAMENTAR POTRIVIT CONSTITUŢIEI ROMÂNIEI ÎN VIGOARE 12
  11. 2.2. EFECTUL CONTROLULUI PARLAMENTAR 15
  12. Capitolul 3. CONTROLUL PARLAMENTAR EXERCITAT ASUPRA AUTORITĂŢILOR ADMINISTRAŢIEI PUBLICE 17
  13. 3.1. RĂSPUNDEREA PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI ŞI CONTROLUL PARLAMENTAR 17
  14. 3.1.1. Sediul materiei şi natura juridică a răspunderii 18
  15. 3.1.2. Regimul răspunderii politice a Preşedintelui României 19
  16. 3.1.3. Regimul răspunderii penale a Preşedintelui României 21
  17. 3.2. PROCEDURA DE CONTROL PRIVIND ACTIVITATEA CONSILIULUI SUPREM DE APĂRARE A ŢĂRII 22
  18. 3.3. CONTROLUL EXERCITAT ASUPRA SERVICIULUI ROMÂN DE INFORMAŢII ŞI ASUPRA SERVICIULUI DE INFORMAŢII EXTERNE 24
  19. 3.4. CONTROLUL PARLAMENTAR EXERCITAT ASUPRA SERVICIILOR PUBLICE DE RADIODIFUZIUNE ŞI TELEVIZIUNE 25
  20. 3.6. CONTROLUL EXERCITAT PRIVIND ACTIVITATEA ORGANELOR ADMINISTRATIVE CENTRALE AUTONOME 27
  21. CONCLUZII 28
  22. BIBLIOGRAFIE 29

Extras din proiect

Capitolul 1.

NOŢIUNEA DE CONTROL PARLAMENTAR

1.1. PRINCIPALELE TRĂSĂTURI ALE CONTROLULUI PARLAMENTAR

Statul modern, în vederea îndeplinirii scopului său, exercită anumite funcţii sau prerogative: funcţii politice, funcţii juridice şi funcţii sociologice Ca instrument de organizare şi conducere socială, scopul statului este apărarea interesului general sau, într-o exprimare mai plastică, „ menirea statului este”- sau ar trebui să fie –„ fericirea cetăţenilor” Astfel, „ …dacă cetăţenilor nu le merge bine, dacă scopul lor subiectiv nu este satisfăcut, dacă ei nu găsesc că mijlocirea acestei satisfaceri constituie statul însuşi, ca atare, atunci statul stă pe picioare slabe ”

În ceea ce priveşte funcţiile juridice, delimitarea conţinutului acestora se face potrivit principiului separaţiei puterilor.

Principiul separaţiei puterilor – elaborat secolul Luminilor – a rămas, în ciuda criticilor ce i s-au adus, una din valorile fundamentale, definitorii ale regimurilor politice democratice contemporane. Receptarea lui nu se realizează, fără îndoială, în condiţii de conformitate cu doctrina gândită de Montesquieu cu aproape două secole şi jumătate în urmă, unele regimuri refuzându-i parţial aplicarea sau altele procedând la înfăptuirea lui în chip diferit, recurgând, într-o măsură mai mare sau mai mică, la acest criteriu de referinţă, datorită perenităţii lui.

Acest principiu, bazat pe refuzul absolutismului datorat concentrării puterilor pe acelaşi factor de decizie, îşi păstrează încă neştirbită întreaga actualitate. Astăzi nimeni nu se îndoieşte de faptul că înlocuirea acestei concentrări funcţionale, printr-un regim politic moderat, caracterizat tocmai prin faptul că puterea este limitată, prin difuzarea ei pe mai mulţi centri de impuls nu reprezintă altceva decât expresia celei mai evidente necesităţi sociale şi politice.

Separaţia puterilor nu rezidă în stabilirea unui regim politic în care Executivul şi Legislativul sunt mai mult sau mai puţin separaţi, chiar antagonici, ci în existenţa şi valoarea a două idei fundamentale: pe de o parte, puterea politică nu trebuie să se afle în mâinile aceleiaşi autorităţi, iar pe de altă parte, dezideratul unui echilibru necesar între organele statului se naşte în urma repartiţiei puterii între aceste organe.

Funcţia legislativă are ca obiect adoptarea de către Parlament a normelor general-obligatorii, impersonale şi care au un caracter primar. Aceasta se deosebeşte de celelalte funcţii ale statului şi prin faptul că are un caracter originar, adică regulile generale adoptate prin lege exprimă voinţa suverană a organului reprezentativ la nivel naţional, format din membrii desemnaţi de corpul electoral.

Funcţia executivă, denumită uneori şi funcţie administrativă, are ca obiect organizarea aplicării şi aplicarea în concret a legilor, asigurarea bunei funcţionări a serviciilor publice instituite în acest scop, precum şi emiterea de acte normative şi individuale sau efectuarea de operaţii materiale prin care, pe baza legii, se intervine în viaţa particularilor pentru a le integra activitatea sau a le face anumite prestaţii.

Principala caracteristică a funcţiei executive constă în faptul că ea are un rol consecutiv în raport cu funcţia legislativă, având drept consecinţă imperativă conformitatea actelor puterii executive cu legea, nefăcând excepţie de la aceasta, nici actele normative emise de Guvern, ca urmare a abilitării legislative – care trebuie să fie conforme, nu numai cu legea prin care Guvernul a fost autorizat să legifereze, dar şi cu toate celelalte legi în vigoare – deşi conţin, ca şi acestea, norme cu putere de lege.

Funcţia judecătorească are ca obiect soluţionarea de către instanţe a litigiilor de natură civilă, penală, contravenţională ş.a., care pot să apară în cadrul societăţii

În sistemul statului de drept ( statul legitim ), scopul funcţiei judecătoreşti îl reprezintă asigurarea accesului liber la justiţie şi organizarea activităţii de judecată în mai multe grade de jurisdicţie, astfel încât hotărârile nelegale sau netemeinice pronunţate de o instanţă să poată fi îndreptate, pe calea exercitării căilor de atac de instanţa ierarhic superioară.

Din întreaga experienţă social – istorică rezultă că activitatea de control, în general, este o constantă a spiritului pragmatic şi raţional, care îşi propune prin operaţiuni specifice să verifice şi să valorizeze efectele manifestărilor acţiunii umane la nivelul societăţii organizate.

Însă, noţiunea de control parlamentar a fost fundamentată, ca şi concept juridic, mult mai târziu, respectiv o dată cu apariţia teoriei organizării şi a ştiinţei conducerii.

Unul dintre cei care s-au consacrat studierii fenomenului social al organizării şi controlului este Henry Fayol. În concepţia acestui autor, controlul reprezintă o componentă a procesului de conducere, alături de previziune, organizare, comandă şi coordonare.

Într-o altă opinie, cea a lui Luther Gulick, ce a elaborat cunoscuta formulă conceptuală „Posdcorb” ( în cadrul căreia fiecare literă semnifică un element component al procesului de conducere: planificare, organizare, personal, dirijare, coordonare, raportare şi buget ), categoria de control nu mai apare ca un element distinct al conducerii, ci se constituie într-o entitate care vizează toate elementele organizării în procesul conducerii, fiind o componentă intrinsecă a acestuia.

În România, pornindu-se de la modelele constituţionale tradiţionale şi de la prevederile noii Legi fundamentale, se admite că distribuirea competenţei Parlamentului se împarte între funcţia de legiferare, cea de alegere, formare, avizarea formării, numirea sau revocarea unor autorităţi publice, funcţia de control şi funcţia de conducere în politica externă.

În principiu, funcţia de control se referă, la întreaga activitate statală şi la toate autorităţile publice,concretizându-se prin mijloace şi procedee adecvate.

Controlul parlamentar priveşte îndeosebi activitatea Executivului, realizându-se în forme specifice, pe calea întrebărilor, interpelărilor, anchetei parlamentare şi moţiunii de cenzură, dar şi pe calea competenţei legislative a Parlamentului, ipoteză în care poate obliga Guvernul să se explice asupra politicii pe care vrea să o promoveze printr-un proiect de lege şi asupra soluţiilor pe care le preconizează.

Aşadar, fundamentul funcţiei de control îl constituie un mod cumulativ exigenţele principiului separaţiei puterilor în stat, caracterul de autoritate reprezentativă al Parlamentului, dispoziţiile Legii fundamentale, precum şi contractul de guvernare care presupune platforma politică a Executivului şi principiul responsabilităţii guvernamentale, element definitoriu parlamentar.

În concluzie, se poate spune că, lato sensu, controlul parlamentar asupra Executivului şi administraţiei publice reprezintă o funcţie importantă parlamentară, justificată de esenţa acestui organ, de a fi forul reprezentativ suprem al poporului. Stricto sensu, însă, acesta reprezintă rolul operaţiunea politico-juridică cea mai complexă şi expresivă de aplicare a principiului funcţional al separaţiei puterilor de stat.

Preview document

Procedura controlului parlamentar - Pagina 1
Procedura controlului parlamentar - Pagina 2
Procedura controlului parlamentar - Pagina 3
Procedura controlului parlamentar - Pagina 4
Procedura controlului parlamentar - Pagina 5
Procedura controlului parlamentar - Pagina 6
Procedura controlului parlamentar - Pagina 7
Procedura controlului parlamentar - Pagina 8
Procedura controlului parlamentar - Pagina 9
Procedura controlului parlamentar - Pagina 10
Procedura controlului parlamentar - Pagina 11
Procedura controlului parlamentar - Pagina 12
Procedura controlului parlamentar - Pagina 13
Procedura controlului parlamentar - Pagina 14
Procedura controlului parlamentar - Pagina 15
Procedura controlului parlamentar - Pagina 16
Procedura controlului parlamentar - Pagina 17
Procedura controlului parlamentar - Pagina 18
Procedura controlului parlamentar - Pagina 19
Procedura controlului parlamentar - Pagina 20
Procedura controlului parlamentar - Pagina 21
Procedura controlului parlamentar - Pagina 22
Procedura controlului parlamentar - Pagina 23
Procedura controlului parlamentar - Pagina 24
Procedura controlului parlamentar - Pagina 25
Procedura controlului parlamentar - Pagina 26
Procedura controlului parlamentar - Pagina 27
Procedura controlului parlamentar - Pagina 28
Procedura controlului parlamentar - Pagina 29
Procedura controlului parlamentar - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Procedura Controlului Parlamentar.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul Electoral în România

„Legile, în înţelesul cel mai larg, sunt raporturile necesare care derivă din natura lucrurilor; şi în acest sens, tot ce există are legile sale....

Aspecte de Drept Comunitar privind Protecția Consulară

INTRODUCERE O trecere în revistă - chiar şi succintă - a diplomaţiei Uniunii Europene la acest început de secol şi de mileniu permite înţelegerea...

Imunitățile și Privilegiile Oficiilor Consulare

CAPITOLUL I NOŢIUNI GENERALE DESPRE ACTIVITATEA CONSULARĂ Secţiunea1.1.Noţiuni generale despre activitatea consulară. 1.1.1.Noţiunea de drept...

Distribuția Puterii în Statul de Drept

Introducere În epoca modernă, garanţia unei guvernări democratice constă în consacrarea în legea fundamentală a statului a principiilor şi...

Imunități, privilegii și facilitați diplomatice

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. Noţiuni generale despre diplomaţie Dominant, în contextul vieţii internaţionale este apariţie unui mare număr de...

Eficiența Controlului Parlamentar în România

1. Controlul parlamentar și formele de manifestare 1.1. Principalele trăsături ale controlului parlamentar Pentru îndeplinirea scopului său,...

Noțiunea și Funcțiile Parlamentului

Introducere Fiecare epocă istorică are conceptia sa despre esentă, legitimitate, continutul si modalitătile de exercitare a puterii. Dar un...

Moțiunea de Cenzură

Parlamentul adoptă legi constituţionale, legi organice, legi ordinare, regu-lamente şi moţiunea de cenzură. Moţiunea de cenzură, reglementată de...

Te-ar putea interesa și

Rolul și atribuțiile Parlamentului României în context European

Pentru a argumenta motivul pentru care am ales să abordez această lucrare, consider că cel mai potrivit ar fi să citez din George Alexianu, care a...

Răspunderea Politică a Guvernului și Membrilor săi în Dreptul Românesc și Comparat

CAPITOLUL I. Consideratii introductive Sectiunea 1.: A. Notiunea de raspundere politica; B. Originea institutiei A. Notiunea de raspundere...

Consiliul de Miniștrii al Uniunii Europene

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE Ideea unei Comunităţi europene nu este nouă, statele şi cetăţenii Europei subliniind de-a lungul timpului,...

Controlul Parlamentar Exercitat Asupra AP

Capitolul 1 Notiunea de control parlamentar. Aspecte de doctrina si reglementari constitutionale 1.1 Principalele trasaturi ale controlului...

Funcționalitatea Statului de Drept în România

CAPITOLUL 1. ABORDĂRI DOCTRINARE PRIVIND STATUL DE DREPT 1. 1. Construcţia ideii de stat de drept Analizând determinările statului de drept,...

Controlul Exercitat de Parlament asupra Guvernului

1. Procedura de învestire a Guvernului Principiul separaţiei puterilor presupune legitimarea prin votul popular a „puterii legislative”, care mai...

Eficiența Controlului Parlamentar în România

1. Controlul parlamentar și formele de manifestare 1.1. Principalele trăsături ale controlului parlamentar Pentru îndeplinirea scopului său,...

Moțiuni Simple și de Cenzură

În România, Parlamentul are vechi traditii. Îl regasim înca în epoca medievala sub forma sfatului boieresc de tip feudal. Parlamentul era o...

Ai nevoie de altceva?