Raspunderea Penala

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Raspunderea Penala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

În stiinta si practica dreptului, un domeniu central îl reprezinta materia raspunderii juridice. Aceasta pentru ca raspunderea juridica este, în esenta, o garantie a realizarii dreptului, un factor de eficienta a acestuia. Conceputa a fi o componenta fundamentala a sistemului de drept, raspunderea juridica este, în manifestarile ei concrete, o suma de forme de raspunderi specializate, reglementate de institutii juridice distincte.

Atît formele de raspundere juridica, cît si institutiile care le reglementeaza sunt rezultatul unui îndelungat proces evolutiv. De-a lungul timpului în cadrul diferitelor ramuri de drept s-au adoptat norme juridice si s-au relevat principii si reguli specifice în materia raspunderii subiectelor de drept pentru actele si faptele lor. Cercetarea acestor reguli si practici, a particularitatilor de reglementare a condus în plan teoretic la fundamentarea unor forme de raspundere distincte, întemeiate pe conceptii coerente si unitare si caractrizate de trasaturi distincte.

Utilizarea teoriei generale a raspunderii ar accelera procesul de fundamentare a unor noi forme de raspundere, a caror evolutie tinde spre consacrarea, asa cum este si cazul raspunderii specifice dreptului comercial.

Raspunderea pentru fapta ilicita cauzatoare de prejudicii este o parte componenta a raspunderii sociale ce revine fiecarei persoane pentru faptele sale.

Sfera raspunderii sociale este deosebit de larga si de cuprinzatoare. Ea include raspunderea morala, raspunderea politica, raspunderea juridica, precum si diferite alte modalitati sub care, într-o forma sau alta, membrii societatii sînt chemati sa dea seama pentru modul în care se comporta în viata sociala.

Daca ne referim numai la raspunderea juridica, a carei caractristica esentiala o constituie posibilitata aplicarii, în caz de nevoie a constrîngerii de stat, vom retine, de asemenea, marea diversitate sub care aceasta raspundere se poate manifesta.

Exista o raspundere civila, o raspundere penala, o raspundere contraventionala, precum si diferite alte modalitati în care raspunderea juridica se poate manifesta potrivit specificului diferitelor ramuri ale dreptului.

În lucrarea data ma voi referi la raspunderea civila dlictuala cît si cea contractuala, raspunderea penala, raspunderea contraventionala.

Uneori, raspunderea civila poate sa apara singura. Alteori, ea se poate cumula, poate fi dublata cu alte forme de raspundere juridica, de exemplu, cu raspunderea penala, sau cu raspunderea administrativa, sau disciplinara etc. În contextul acestui cumul de raspunderi, fiecare raspundere pastreaza caracterul de sine statator si va actiona în formele sale specifice. De exemplu, daca fapta ilicita cauzatoare de prejudicii întruneste elementele unei infractiuni, în afara obligatiei de despagubire-manifestare a raspunderii civile-se va aplica si pedeapsa prevazuta de Codul Penal-manifestare a raspunderii penale.

La fel este de conceput un cumul între raspunderea civila si raspunderea administrativa sau între raspunderea civila si cea disciplinara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Penala.doc