Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5189
Mărime: 34.65KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Vasile
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

REZUMAT:

Crima organizată reprezintă una dintre principalele amenințări asupra securității lumii și poate cauza importante daune sociale și economice. Organizația criminală cuprind acea reuniune de grupuri criminale organizate într-o comunitate stabilă, a cărei activitate se întemeiază pe diviziune, între membrii organizației și structurile ei, a funcțiilor de administrare, asigurare și executare a intențiilor criminale ale organizației în scopul de a influența activitatea economică și de altă natură a persoanelor fizice și juridice sau de a o controla, în alte forme, în vederea obținerii de avantaje și realizării de interese economice, financiare sau politice. Astfel, în articolul dat, autorul analizează structura juridico-penală a infracțiunii de creare sau conducere a unei organizații criminale, cu scopul de a depista anume acele nuanțe de bază ce sunt implementate de legiuitor la răspunderea penală pentru infracțiunea dată.

Cuvinte-cheie: infracțiune, grup criminal, organizație criminală, analiză, componență.

SUMMARY:

Organized crime is one of the main threats to the security of the world and can cause significant social and economic damage. The criminal organization includes that meeting of criminal groups organized into a stable community whose activity is based on division between members of the organization and its structures, functions of administration, assurance and execution of the criminal intentions of the organization in order to influence the economic activity and otherwise of natural or legal persons or to control it, in other forms, in order to obtain advantages and achieve economic, financial or political interests. Thus, in this article, the author analyzes the legal - criminal structure of the offense of creating or directing a criminal organization, in order to identify precisely those basic nuances that are implemented by the legislator in criminal responsibility for the given offense.

Keywords: crime, criminal group, criminal organization, analysis, composition.

Introducere. Organizația criminală reprezintă forma cea mai periculoasă a participației. Spre deosebire de grupul criminal organizat, organizația criminală se caracterizează prin coeziune. Gradul înalt de organizare în cadrul organizației criminale este condiționat de existența legăturilor de interdependență între grupurile constituente. O organizație criminală se distinge prin scopurile specifice urmărite. Scopul suprem al oricărei organizații criminale este de a conduce statul (sau cel puțin o parte a acestuia) „din umbră”.

Un pericol social comparabil, dacă nu chiar mai sporit, îl comportă organizația criminală sau grupul criminal organizat care se constituie în scopul de a comite una sau mai multe infracțiuni cu caracter terorist.

În conformitate cu Hotărârea Guvernului Republicii Moldova pentru aprobarea Strategiei naționale de prevenire și combatere a crimei organizate pe anii 2011-2016, nr.480 din 30.06.2011, în ultima perioadă de timp comunitatea internațională se confruntă cu amenințări grave la adresa securității și ordinii mondiale, ce se exprimă prin noi forme de manifestare a criminalității, mai ales sub aspectul său organizat. Prevenirea criminalității, în special a celei organizate, devine un imperativ al acestei perioade și pentru țara noastră, obiectivele principale fiind asigurarea ordinii sociale, consolidarea mecanismelor de respectare și aplicare a legilor, formarea și solidarizarea publicului la acțiunile preventive, supravegherea și evaluarea riscurilor în timp și spațiu. Dimensiunile crimei organizate reprezintă un risc la adresa securității statului, prin afectarea majorității domeniilor de manifestare ale mediului economic și social, ceea ce impune elaborarea unei strategii adecvate, fundamentate pe analiza stării crimei organizate și a tendințelor de manifestare a fenomenului.

Metode și materiale aplicate. În timpul studierii acestui articol, ca metodă principală de cercetare a fost utilizată metoda legislativă de analiză a infracțiunii de lipsire de viață din imprudență, a mai multor state. În afară de metoda legislativă au mai fost utilizate o serie de metode cum ar fi: analiza logică, interpretarea doctrinară, clasificarea etc.

Conținut de bază. În art.284 CP RM, sub aceeași denumire marginală de creare sau conducere a unei organizații criminale se reunesc două variante-tip de infracțiuni.

În aceste condiții, în acord cu alin.(l) art.284 CP RM, prima variantă-tip de infracțiune constă în crearea sau conducerea unei organizații criminale, adică în întemeierea unei astfel de organizații și organizarea activității ei, fie în căutarea și angajarea de membri în organizația criminală, fie în ținerea de adunări ale membrilor ei, fie în crearea de fonduri bănești și de altă natură pentru susținerea lor financiară și a activității criminale a organizației, fie în înzestrarea organizației criminale cu arme și instrumente pentru săvârșirea de infracțiuni, fie în organizarea culegerii de informații despre potențialele victime și despre activitatea organelor de drept, fie în coordonarea planurilor și acțiunilor criminale cu alte organizații și grupuri criminale sau infractori aparte din țară și din străinătate.

Bibliografie

1. Brînză S., Stati V., Drept penal, Partea specială, Vol.-II, Chișinău, 2011.

2. Hotărîrea Plenului CSJ din 17.11.2008. Dosarul nr. 4-1-re-508/08.

3. Borodac A., Manual de drept penal, Partea Generală.

4. Пoлaчeк Ф., Сocтaв пpecтyплeня, Mocквa, 1960 c. 226-230; Дaгeль П.С., Сoдepжaниe и cyщнocть вины в coвeтcкoм пpaвe // Пpaвoвeдeниe, № 1/1969.

5. Lekschas J., Die Schuld als subjektive Seite der Verbrecherischen Handlung, Berlin, 1955.

6. V. Dobrinoiu, Gh. Nistoreanu, I. Pascu, I. Molnar, V. Lazăr, Al. Boroi, Drept penal, partea generală, București.

7. Gladchi Gheorghi citai în Larii Iurie, Criminologie, Tipogr. ,,Elena V.I.”, Chișinău 2004.

Preview document

Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 1
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 2
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 3
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 4
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 5
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 6
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 7
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 8
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 9
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 10
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 11
Răspunderea penală pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Raspunderea penala pentru crearea sau conducerea unei organizatii criminale.docx

Te-ar putea interesa și

Particularitățile răspunderii penale a participanților la infracțiune

INTRODUCERE O infracţiune poate fi săvârşită de una sau mai multe persoane. Practica a demonstrat că la comiterea unei fapte social periculoase...

Tratatul de la Lisabona

INTRODUCERE Uniunea Europeană aştepta la 1 ianuarie 2009 intrarea în vigoare a celui mai nou Tratat al său, cel de reformă, numit şi „de la...

Eurojust și cooperarea României cu Eurojust

1. Noțiuni introductive și scurt istoric al Eurojust Eurojust este un organism al Uniunii Europene, înființat în 2002, menit să promoveze și să...

Participația

I. Notiunea, semnele caracteristice Invatatura despre participatie a provocat si continua sa provoace aprinse discutii. Ea este caracterizata cu...

Ai nevoie de altceva?