Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8353
Mărime: 50.10KB (arhivat)
Publicat de: Iuliu Marcu Varga
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Capitolul I: Noțiuni introductive.
  2. 1. Noțiunea de recunoaștere și executare a hotărârii străine;
  3. Capitolul al II-lea: Recunoașterea și executarea hotărârilor arbitrale în dreptul convențional.
  4. 1. Convenția de la New York din 1958;
  5. 2. Convenția de la Geneva din 1961;
  6. 3. Convenția de la Washington din 1965;
  7. Capitolul al III-lea: Recunoaşterea și executarea sentinţelor arbitrale străine în dreptul român în viziunea Noului Cod de Procedură Civilă.
  8. Capitolul al IV-lea: Recunoașterea și executarea sentințelor arbitrale potrivit Legii 105/1992.
  9. 1. Condițiile recunoașterii;
  10. 2. Refuzul recunoașterii;
  11. 3. Procedura recunoașterii;
  12. 4. Condițiile privind încuviințarea executării silite;
  13. 5. Procedura de exequatur;
  14. Concluzii
  15. Bibliografie

Extras din proiect

Capitolul I

Noțiuni introductive

1. Noţiunea de recunoaştere şi executare a hotărârii străine

Instituţia recunoaşterii , în general, a apărut şi s-a dezvoltat relativ târziu, comparativ cu ştiinţa dreptului internaţional privat oferind străinului , în sens generic, posibilitatea de a i se recunoaşte unele drepturi dobândite în alt stat, ca efect al recunoaşterii unei legi străine.

Din punct de vedere al etimologiei şi având în vedere limbajul curent, recunoaşterea este actul prin care o calitate existentă şi cunoscută este constatată şi admisă ca aparţinînd unui lucru, persoane sau raport juridic. Uneori, recunoaşterea intervine ca urmare a unei cereri din partea unei persoane interesate, ca urmarea unei reclamaţii prin raportare la un lucru, o calitate sau un raport juridic în discuţie. În această situaţie, recunoaşterea semnifică răspunsul, favorabil din partea organului competent, la pretenţia de a poseda un lucru, o anumită calitate, statut şi de a fi tratat în consecinţă.

Conform prevederilor art. III din Convenţia de la New York fiecare din Statele contractante recunoaşte autoritatea unei sentinţe arbitrale şi va acorda executarea acestei sentinţe conform regulilor de procedură în vigoare pe teritoriul unde sentinţa este invocată în condiţiile stabilite în articolele următoare. Pentru recunoaşterea sau executarea sentinţelor arbitrale cărora se aplică prezenta Convenţie nu vor fi impuse condiţii mult mai riguroase, nici cheltuieli de judecată mult mai ridicate, decât acelea care sunt impuse pentru recunoaşterea sau executarea sentinţelor arbitrale naţionale.

Deci recunoaşterea are ca obiect „autoritatea unei sentinţe arbitrale”( străine). Textul se referă astfel în principal la puterea de lucru judecat, noţiunea fiind utilizată şi în domeniul arbitrajului.

Totodată art. III vorbeşte distinct despre executarea hotărârii arbitrale, evitând însă folosirea noţiunii tehnice de exequatur. Spre a clarifica semnificaţia de „executare” din art. III, textul trebuie interperetat în coroborare cu celelalte dispoziţii ale Convenţiei de la New York. Abordarea globală conduce spre punctul de vedere că „executarea” are înţelesul exclusiv al procedurii de verificare a condiţiilor de regularitate internaţională a sentinţei arbitrale invocate şi a tribunalului din străinătate care a pronunţat-o, fără să implice sub nicio formă recurgerea la masuri de constrângere în statul primitor.

În sensul arătat se poate observa că singurele condiţii de fond şi de procedură instituite de Convenţia de la New York sau de legislaţia statului solicitat, spre a se justifica efectele extrateritoriale ale sentinţei arbitrale sunt comune atât recunoaşterii, cât şi executării. Ori, spre deosebire de natura ambiguă de executare, cea de recunoaştere exclude de plano orice măsură de constrângere împotriva debitorului în ţara primitoare. Regimul juridic fiind din acest punct de vedere similar în ambele situaţii ce ne preocupă, rezultă că nici executarea, în sensul avut în vedere de Convenţia de la New York, nu semnifică decât constatarea caracterului executor al sentinţei arbitrale străine şi autorizarea aducerii ei la îndeplinire pe teritoriul statului primitor. Aşadar Convenţia înţelege să reglementeze, sub denumirea imprecisă de „executare”, procedura care în dreptul român poartă denumirea de execvatur propriu-zis.

Disocierea între noţiunea de recunoaştere şi cea de executare a hotărârilor străine apare, de asemenea, în cuprinsul art.3701 şi 3702 Cod procedură civilă din 1865, care trimit la prevederile art. 167-172 şi, respectiv, la cele ale art.173-177 din Legea nr. 105/1992.

Potrivit art. 3701 Cod procedură civilă din 1865 , horărârile arbitrale străine pot fi recunoscute în România spre a beneficia de puterea de lucru judecat, iar conform art. 3702 Cod procedură civilă coroborat cu art. 177 din Legea nr.105/1992, pe baza hotărârii definitive de încuviinţare a executării hotărârii arbitrale străine se emite un titlu executoriu, în condiţiile legii române.

Codul de procedură civilă din 2010 subliniază că orice hotărâre arbitrală străină este executată şi poate fi executată în România dacă diferendul formând obiectul acesteia poate fi soluţionat pe cale arbitrală în România şi dacă hotărârea nu conţine dispoziţii contrare ordinii publice de drept internaţional privat (art.1110).

În concluzie, prin recunoaşterea unei hotărâri străine trebuie să înţelegem confirmarea efectelor acesteia, acceptarea producerii acestor efecte – mai putin puterea executorie- pe teritoriul altui stat decât cel în care a fost pronunţată. Prin recunoaşterea unei hotărâri străine se asigură practic o asimilare a acesteia cu hotărârile naţionale, are loc naturalizarea ei, acceptarea ei cu aceeaşi valoare ca orice altă sentinţă naţională.

Încuviinţarea executării unei sentinţe arbitrale străine nu este doar o instituţie diferită de recunoaştere. Ea are şi o procedură diferită de soluţionare, presupunând şi îndeplinirea altor condiţii decât cele necesare recunoaşterii, condiţii mai severe, date fiiind consecinţele care se produc prin executare asupra patrimoniului debitorului. Prin încuviinţarea executării – în procedura cunoscută sub denumirea de exequator- hotărârea străină dobândeşte şi forţă executorie, la fel ca o hotărâre proprie a statului pe teritoriul căruia urmează a se executa hotărârea. Se asigură pe acestă cale posibilitatea producerii unui alt important efect al hotărârii străine: acela al realizării efectivea dreptului confirmat prin hotărâre, cu concursul autorităţilor competente să procedeze la executarea silită.

Bibliografie

Tratate, cursuri, monografii

1. I.Deleanu, S.Deleanu, Arbitrajul intern şi internaţional, Ed. ROSETTI, Bucureşti, 2005.

2. I.Băcanu, Controlul judecătoresc asupra hotărârii arbitrale, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 2005.

3. I.Macovei, Dreptul comerţului internaţional, Volumul II, Ed. C.H.Beck, Bucureşti, 2009.

4. T.Prescure, R.Crişan, Arbitrajul comercial, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2010.

5. F.Măgureanu, Drept procesual civil, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2010.

6. .Deleanu, Tratat de drept procesual civil,Volumul I, Ediţia aII-a, Ed.C.H.Beck, Bucureşti,2007.

7. I.P.Filipescu, A.I.Filipescu, Tratat de drept internaţional privat, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2007.

8. G.Florescu, Z.Bamberger, M.Sabău, Arbitrajul comercial în România, Ed. Fundaţiei România de mâine, Baucureşti, 2002.

9. D.Mazilu, Dreptul comerţului internaţional, Partea specială, Ed.LUMINA LEX, Bucureşti, 2007.

10. . Turcu, Dreptul afacerilor, Editura Fundaţiei Chemarea, Iaşi, 1993.

11. Adrian Severin, Elemente fundamentale de drept al comerțului internațional, Editura Lumina Lex, București, 2004.

12. Titus Prescure, Radu Crișan, Curs de arbitraj comercial, Editura Rosetti, București, 2005.

13. Monica Ionaș Sălăgean, Arbitrajul comercial, Editura All Beck, București, 2001

Articole și studii

1. L.Filip, ,Recunoaşterea şi executarea hotărârilor arbitrale în arbitrajul ad-hoc, Teză de doctorat ,Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Drept, Iaşi, 2007

2. O.Căpăţână, Circulaţia transnaţională a sentinţelor arbitrale în Revista de Drept Comercial nr. 12/1997

3. V.Roş,Recunoaşterea şi executarea hotărârilor arbitrale străine. Condiţii de executare îm România. Prescripţia dreptului de a cere executarea silit în Revista de Drept Comercial nr.2/1995

4. I.Boghez, Recunoaştertea şi executarea hotărârilor arbitrale în diferendele mixte, în Revista de Drept Comercial nr. 4/2003.,p.143

5. Victor Babiuc, Octavian Căpățână, Situația arbitrală a arbitrajului comercial în România, RDC nr. 6/1993.

6. Gheorghe Beleiu, Hotărârea arbitrală și desființarea ei, în Revista de Drept Comercial, nr.6/1993.

Preview document

Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 1
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 2
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 3
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 4
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 5
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 6
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 7
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 8
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 9
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 10
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 11
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 12
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 13
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 14
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 15
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 16
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 17
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 18
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 19
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 20
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 21
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 22
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 23
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 24
Recunoașterea și Executarea Hotărârilor Arbitrale - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Recunoasterea si Executarea Hotararilor Arbitrale.docx

Alții au mai descărcat și

Hotărârea Arbitrală

Introducere Arbitrajul comercial internaţional este un sistem jurisdicţional derogator de la dreptul comun. În cadrul său, în temeiul voinţei...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Hotărârea Arbitrală

Introducere Arbitrajul comercial internaţional este un sistem jurisdicţional derogator de la dreptul comun. În cadrul său, în temeiul voinţei...

Neexecutarea și efectele neexecutării contractului de comerț internațional

Introducere 1. Actualitatea cercetării și gradul de investigație a problemei Problema recunoașterii pe teritoriul Republicii Moldova a...

Acțiunea în Anulare a Sentințelor Arbitrate Străine

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE PRIVIND INSTITUŢIA ARBITRAJULUI 1. SCURT ISTORIC 1.1. Arbitrajul pe plan internaţional. Elemente de drept...

Considerații generale asupra arbitrajului internațional

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE ASUPRA ARBITRAJULUI COMERCIAL INTERNAŢIONAL Secţiunea 1 Concept.Izvoare.Varietăţi 1.1 Noţiune Cooperarea...

Arbitrajul comercial internațional

ARBITRAJUL COMERCIAL INTERNATIONAL 1. CONSIDERATII GENERALE 1.1. Notiune si evolutia arbitrajului 1.1.1. Notiune Majoritatea litigiilor dintre...

Arbitrajul internațional

Prin arbitraj international se intelege modul de reglementare a diferendelor internationale, in care partile, printr-o conventie formala, se supun...

Recunoașterea și executarea sentințelor arbitrale străine în dreptul românesc

Cap. I Precizări prealabile Convenţia de la New York din 1958 se referă numai la caracterul străin al sentinţei arbitrale, fără a da o definiţie....

Executarea Silită a Hotărârilor Arbitrale Străine

Secțiunea I -1.1 Noțiuni generale privind hotărârile arbitrale Instituția arbitrajului își găsește consacrare juridică,în sistemul nostru de...

Ai nevoie de altceva?