Uniunea Europei Occidenale

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3770
Mărime: 124.91KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

Scurtă prezentare

Uniunea Europei Occidenale(U.E.O.) este o alianţă regională, ce a fost creată în 1948, pe 17 martie, la Bruxelles, prin semnarea unui tratat cu caracter economic, social, cultural şi securitate-apărare, tratat semnat de cinci ţãri - Franţa, Belgia, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie. Însă acest tratat intră în vigoare pe 23 octombrie 1954, la Paris, când cele cinci ţări semnau un Protocol prin care Tratatului de la Bruxelles i se aduceau unele modificări.

Prin Tratatul de la Bruxelles s-a încercat formarea unei organizaţii care să răspundă, să controleze şi chiar să stopeze valul de extindere sovietic, dar şi datorită faptului că în 1947 URSS refuzase să participe la Planul Marshall, dar în acelaşi timp a fost şi o încercare de punere în practică a unor idealuri eropene ale vremii, idealuri cum ar fi securiatea comună şi reconstrucţia Europei.

Ulterior, au aderat şi Danemarca, Islanda, Italia, Norvegia, şi Portugalia.

În octombrie 1950, celor 10 ţări membre UEO s-a alăturat şi Germania, care a propus crearea Armatei Europene,

În mai 1952, are loc o întrunire la care participă Belgia, Franţa, Luxemburg, Olanda şi Germania pentru a pune bazele semnării unui nou tratat în care să fie introdusă Comunitatea Europeană a Apărării(EDC). Însă în august 1954, Adunarea Naţională Franceză refuză să retifice acest tratat.

În septembrie 1954, are loc Conferinţa de la Londra pe tema securităţii Europei, la care participă ţările membre UEO, conferinţă la care sunt invitate Statele Unite ale Americii şi Canada. Cele două state invitate susţin crearea Comunităţii Europene a Apărării(EDC). Astfel, o lună mai târziu, octombrie 1954, la Paris este semnat un amendament al Tratatului de la Bruxelles, prin care este introdus Comunitatea Europeană a Apărării(EDC) şi este creată Uniunea Europei Occidenale(U.E.O.).

Semnatarii Acordurilor de la Paris din 1954 au indicat obiectivele organizaţiei nou create (UEO):

• afirmarea credinţei lor în drepturile fundamentale ale omului şi în celelalte principii proclamate prin Carta Naţiunilor Unite;

• apărarea principiilor democraţiei;

• întărirea legăturilor economice, sociale si culturale;

• constituirea în Europa occidentală a unei baze solide pentru reconstrucţia economiei europene;

• oferirea de asistenţă militară pentru a se opune oricărei agresiuni;

• promovarea unităţii şi încurajarea integrării progresive a Europei.

În cazul unei agresiuni împotriva unuia din statele membre, Tratatul de la Bruxelles oferă o mai mare securitate, conform articolului 5 al Tratatului NATO de la Washington, stabilind că celelalte Înalte Părţi Contractate, în concordanţă cu prevederile corespunzătoare ale Cartei ONU, “vor oferi părţii atacate tot ajutorul militar şi alt gen de sprijin şi asistenţă care le stă în putere”. Astfel, consultările în cadrul UEO referitoare la crize care ar putea afecta interesele europene(occidentale) se extind “la orice situaţie care ar putea reprezenta o ameninţare la adresa păcii, în orice spaţiu unde o asemenea ameninţare sau un pericol pentru stabilitatea economică ar apare” (Articolul VIII, paragraful 3 al Tratatului de la Bruxelles, modificat). Potrivit “Tratatului asupra Uniunii Europene” de la Maastricht, UEO urma să devină “componenta de securitate a Uniunii Europene” şi, în acelaşi timp, “stâlpul European al Alianţei Nord-Atlantice”. Se spune, deci, problema plasării UEO în serviciul politicii externe şi de securitate comuna(PESC) a ţărilor member UE şi realizării granduale a unei “Identităţi Europene de Securiate şi Apărare(ESDI)”.

Însă, ţările membre UEO şi-au propus să soluţioneze aceste obiective, în funcţie de gravitate şi de necessitate, pe rând, nu toate simultan. Pentru că se ştie că o organizaţie de calibrul Uniunii Europei Occidenale dacă şi-ar propune soluţionarea problemelor simultan, nu va reuşi să gasească soluţii optime într-un timp cât mai scurt la toate problemele; în plus va folosi şi capital mai mult şi chiar va risca să se destrame.

Bibliografie

1. www.weu.int ;

2. Nicolae Ionescu, Organizaţii şi instiruţii internaţionale, Editura Sylvi, Bucureşti, 2000;

3. Philippe Moreau Defarges, Instituţiile Europene, Editura Amarcord, Timişoara, 2002.

Preview document

Uniunea Europei Occidenale - Pagina 1
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 2
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 3
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 4
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 5
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 6
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 7
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 8
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 9
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 10
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 11
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 12
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 13
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 14
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 15
Uniunea Europei Occidenale - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Uniunea Europei Occidenale.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Dreptul Uniunii Europene

Europa postbelică şi primele organizaţii europene. Finalizarea celui de al II-lea razboi mondial, a lăsat întregul continent european devastat....

Ai nevoie de altceva?