Violență

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 123 în total
Cuvinte : 56425
Mărime: 569.29KB (arhivat)
Publicat de: Tinca Bălan
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Eugen Mazilu

Extras din proiect

Capitolul I

ASPECTE INTRODUCTIVE

Nimic nu poate sa justifice o apropiere, altfel decât paradoxala, între violenta si creativitatea descoperirii ei. Violenta implica impulsivitate, nestapânire, brutalitate, forta si putere.

Violenta este opusul armoniei afective.

Creativitatea descoperii violentei implica elan si energie vitala, capacitatea de a descoperi si de a inventa, forta de a scoate în evidenta trasaturile particulare ale realului.

Violenta si creativitatea descoperirii sunt doua forte ce apartin omului ca fiinta sociala.

Prin esenta sa, omul este o fiinta sociala; el este produsul împrejurarilor sociale si are totodata capacitatea de a influenta si de a determina împrejurarile. Omul nu poate trai singur, izolat, rupt de ceilalti oameni. Dimpotriva, el se raporteaza permanent la altii, actioneaza împreuna cu ei, stabileste relatii cu cei din jurul sau. Existenta umana ar fi greu de conceput în afara relatiilor sociale. Numai ca aceste relatii sociale sunt foarte multiple, variate si actioneaza în planuri diferite. Ele se întind de la relatia de simpatie dintre doua persoane, de la cea de rudenie sau de vecinatate, pâna la relatii tensionate între persoane ori la actiuni îndreptate împotriva vietii unei persoane, în cadrul sistemului foarte variat de actiuni sociale care se realizeaza prin intermediul interactiunilor interpersonale.

De-a lungul timpului, oamenii s-au preocupat de studierea propriului comportament si a comportamentului celorlalti, încercând sa instituie reguli, norme de convietuire si de comportare sociala, astfel încât sa îmbunatateasca tipul de relatii existente între ei. Evident ca orice regula ori norma impusa de nevoile socio  umane prevedea sanctionarea, pedepsirea acelora care nu le respectau.

Apararea persoanei, a dreptului la viata al acesteia, a constituit o trasatura comuna de-a lungul timpului, indiferent de orânduirea sociala.

Dreptul la viata este cel mai natural drept al omului; el s-a impus de reguli si norme în sistemul juridic al timpului, fiind consacrat atât în primele declaratii de drepturi cât si în constitutii.

Desigur ca dreptul nu studiaza omul în integralitatea lui, ci numai omul participant la relatiile sociale, respectiv la acele raporturi sociale ce constituie obiect de reglementare juridica.

De aceea prevenirea infractiunilor (si în special a acelora care atenteaza la viata persoanelor), ca activitate sociala de mare amploare, are o importanta deosebita, ceea ce impune necesitatea de a i se conferii un caracter organizat, eficient si permanent.

Prevenirea infractiunilor de omor (precum si a altor fapte antisociale) presupune elaborarea pe baze stiintifice a unor noi si eficiente metode de munca. Aceasta implica, în mod necesar, cunoasterea stiintifica a fenomenului infractional prin studierea criminologica a faptelor (precum si a cauzelor declansatoare ale acestora) în scopul gasirii unor cai si mijloace stiintifice eficiente de actionare împotriva criminalitatii.

1. Importanta investigatiei criminalistice pentru identificarea persoanelor si a cadavrelor necunoscute

Aparitia Criminalisticii  stiinta a investigatiei penale  a fost o consecinta fireasca a nevoii reale de perfectionare, de modernizare a actului de justitie si, prin introducerea de metode si mijloace tehnico  stiintifice, inclusiv procedee tactice de ancheta, în scopul descoperirii infractiunilor, a identificarii faptuitorilor si aflarii adevarului în cauzele cercetate de cei care îsi desfasoara activitatea în domeniul judiciar.

Criminalistica, prin caracterul sau pluridisciplinar, a fost una dintre primele stiinte de granita care s-a dezvoltat în strânsa legatura cu progresul realizat în sferele cunoasterii umane. Aceasta dezvoltare a fost impusa de gasirea unor metode si mijloace noi, menite sa raspunda cu promptitudine necesitati de combatere eficienta si de combatere a criminalitatii, care, de la sfârsitul secolului trecut si pâna astazi, a crescut continuu, atât sub aspectul sporirii numerice a infractiunilor, dar si în ceea ce priveste perfectionarea modului de operare si a mijloacelor tehnice folosite de catre delicventi.

Specialistii care s-au dedicat justitiei, dar si din alte domenii de activitate, au cautat sa tina în permanenta pasul cu asemenea progrese din sfera criminalitatii, punând la punct o sumedenie de metode si procedee specifice, eficiente, pentru combaterea faptelor reale.

Identificarea în criminalistica, ca si în alte stiinte este o activitate prin care se cauta atât însusirile comune ale obiectelor, fenomenelor sau fiintelor, cât si însusirile ce le deosebesc pe unele de altele, pentru ordonarea lor în tipuri, grupe si subgrupe, iar apoi, în vederea deosebirii fiecareia în parte de toate celelalte cu care are anumite asemanari.

Identitatea este însa rezultatul obtinut la sfârsitul procesului de identificare. Ea contine însusirile sau proprietatile unui obiect, fenomen ori fiinta, prin care se deosebeste de toate celelalte obiecte, fenomene ori fiinte. Mai exact, cuprinde acele însusiri ori proprietati ale obiectului, fenomenului sau fiintei care îl fac sa fie el însusi.

Problema centrala a investigatiilor criminalistice o reprezinta identificarea persoanelor si a unor obiecte privita în sensul ei cel mai larg.

Preview document

Violență - Pagina 1
Violență - Pagina 2
Violență - Pagina 3
Violență - Pagina 4
Violență - Pagina 5
Violență - Pagina 6
Violență - Pagina 7
Violență - Pagina 8
Violență - Pagina 9
Violență - Pagina 10
Violență - Pagina 11
Violență - Pagina 12
Violență - Pagina 13
Violență - Pagina 14
Violență - Pagina 15
Violență - Pagina 16
Violență - Pagina 17
Violență - Pagina 18
Violență - Pagina 19
Violență - Pagina 20
Violență - Pagina 21
Violență - Pagina 22
Violență - Pagina 23
Violență - Pagina 24
Violență - Pagina 25
Violență - Pagina 26
Violență - Pagina 27
Violență - Pagina 28
Violență - Pagina 29
Violență - Pagina 30
Violență - Pagina 31
Violență - Pagina 32
Violență - Pagina 33
Violență - Pagina 34
Violență - Pagina 35
Violență - Pagina 36
Violență - Pagina 37
Violență - Pagina 38
Violență - Pagina 39
Violență - Pagina 40
Violență - Pagina 41
Violență - Pagina 42
Violență - Pagina 43
Violență - Pagina 44
Violență - Pagina 45
Violență - Pagina 46
Violență - Pagina 47
Violență - Pagina 48
Violență - Pagina 49
Violență - Pagina 50
Violență - Pagina 51
Violență - Pagina 52
Violență - Pagina 53
Violență - Pagina 54
Violență - Pagina 55
Violență - Pagina 56
Violență - Pagina 57
Violență - Pagina 58
Violență - Pagina 59
Violență - Pagina 60
Violență - Pagina 61
Violență - Pagina 62
Violență - Pagina 63
Violență - Pagina 64
Violență - Pagina 65
Violență - Pagina 66
Violență - Pagina 67
Violență - Pagina 68
Violență - Pagina 69
Violență - Pagina 70
Violență - Pagina 71
Violență - Pagina 72
Violență - Pagina 73
Violență - Pagina 74
Violență - Pagina 75
Violență - Pagina 76
Violență - Pagina 77
Violență - Pagina 78
Violență - Pagina 79
Violență - Pagina 80
Violență - Pagina 81
Violență - Pagina 82
Violență - Pagina 83
Violență - Pagina 84
Violență - Pagina 85
Violență - Pagina 86
Violență - Pagina 87
Violență - Pagina 88
Violență - Pagina 89
Violență - Pagina 90
Violență - Pagina 91
Violență - Pagina 92
Violență - Pagina 93
Violență - Pagina 94
Violență - Pagina 95
Violență - Pagina 96
Violență - Pagina 97
Violență - Pagina 98
Violență - Pagina 99
Violență - Pagina 100
Violență - Pagina 101
Violență - Pagina 102
Violență - Pagina 103
Violență - Pagina 104
Violență - Pagina 105
Violență - Pagina 106
Violență - Pagina 107
Violență - Pagina 108
Violență - Pagina 109
Violență - Pagina 110
Violență - Pagina 111
Violență - Pagina 112
Violență - Pagina 113
Violență - Pagina 114
Violență - Pagina 115
Violență - Pagina 116
Violență - Pagina 117
Violență - Pagina 118
Violență - Pagina 119
Violență - Pagina 120
Violență - Pagina 121
Violență - Pagina 122
Violență - Pagina 123

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Violența școlară - violența profesor-elev

CAPITOLUL 1 DEVIANŢA ŞCOLARĂ- ABORDARE GENERALĂ 1.1. Delimitarea conceptului de devianţă şcolară Devianţa şcolară este un fenomen care se...

Reflectarea fenomenului de violență în presa scrisă - iunie 2003

INTRODUCERE Violenta si agresivitatea reprezinta fenomene sociale complexe, ale caror modalitati de manifestare, consecinte sociale si moduri de...

Democrație Totalitarism și Violență Simbolică

A. Scopul lucrarii: Aceasta lucrare isi propune analiza comparativa a regimurilor democratice si a celor totalitare. O astfel de analiza...

Violența asupra femeii

Introducere Violența asupra femei este una din cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană, atât la nivel internațional,...

Infracțiunile comise prin violență

Introducere Dreptul penal este o ramură de drept şi reprezintă ansamblul normelor juridice edictate de stat prin care se stabilesc faptele care...

Violența în România

1. INTRODUCERE Cu o jumatate de secol in urma, violenta strazii, a unor grupuri indepartate de oameni, ramanea exterioara, cunoasterea ei fiind...

Violența în Familie

1. Violenta 1.1 Concepte generale Conceptul acoperă, atât în reglementările juridice, cât şi în practică, grade diferite de vizibilitate şi de...

Tipuri de violență în școală

INTRODUCERE Într-o relaţie educaţională există o tentaţie a cadrului didactic de a observa anumite elemente normative, care vor putea reconsidera...

Ai nevoie de altceva?