Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 16806
Mărime: 3.41MB (arhivat)
Publicat de: Isidor-Claudiu Robu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Jianu Ionel
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA FACULTATEA TEHNOLOGIA PRODUSELOR AGROALIMENTARE DISCIPLINA : TEHNOLOGII GENERALE

Extras din proiect

Introducere

Scopul acestei lucrari este evidentierea industriilor care polueaza cu acid acetic apele reziduale, metodele de epurare ale acestora, precum si metode de recuperare a acidului acetic în conditii rentabile din punct de vedere economic.

Este prezentat de asemenea fisa de securitate a acidului acetic.

Definirea termenilor de specialitate ai acestei lucrari

Conjunctura tehnico-economica reprezinta totalitatea factorilor de ordin obiectiv si subiectiv, de conditii si de împrejurari care exercita o influenta asupra evolutiei unui fenomen tehnico-economic sau asupra unei situatii tehnico-economice la un moment dat.

Apele reziduale rezulta dupa folosirea apei în diverse scopuri, gospodaresti sau industriale, se caracterizeaza prin aceeasi indicatori fizico-chimici ca si apele de suprafata, indicatorii specifici caracterizarii apelor uzate fiind raportati la numarul de locuitori si zi. Compozitia apelor uzate depinde de provenienta acestora clasificându-se în:

- ape uzate menajere

- ape uzate industriale.

Poluare O definitie atotcuprinzatoare nu putem afirma ca exista înca, desi în decursul timpului, s-au mai dat multe, cea mai completa dintre toate fiind considerata cea formulata de CONFERINTA MONDIALA a O.N.U. asupra mediului si anume: modalitatea componentilor naturali sau prezenta unor componente straine, ca urmare a actiunii omului si care în lumina cunostintelor noastre actuale provoaca prin natura lor , prin concentratia în care se gasesc si prin timpul cât actioneaza, efecte nocive asupra sanatatii , creeaza disconfort sau impieteaza asupra diferitelor utilizari ale mediului la care acesta putea servi în forma sa anterioara (Stockholm-1972).

Acid acetic (CH3COOH) , masa moleculara 60 , lichid incolor cu miros patrunzator p.t.16,6°C , p.f. 118,1 °C. Acidul pur (anhidru) se numeste glacial datorita aspectului de gheata al cristalelor formate prin racire. În solutii diluate (3-6%) se numeste otet si se foloseste în alimentatie. Acidul acetic este miscibil cu apa si cu majoritatea solventilor organici uzuali. Este insolubil în sulfura de carbon. Acidul acetic are un coeficient de partitie mai mare în solventi polari nemiscibili cu apa decât în apa si de aceea se poate extrage din solutii apoase în eter sau acetat de etil. La rândul sau acidul acetic este un bun solvent utilizat frecvent la dizolvarea rasinilor si a uleiurilor esentiale.Densitatea soluttiilor apoase de acid acetic prezinta un maxim la o concentratie de 77% acid , corespunzator unui raport molar 1:1 , datorita formarii unor combinatii echimolare neizolabile acid acetic-apa , legata prin legaturi de hidrogen.

Bilantul de materii si/sau energii reprezinta indicatori tehnico-economici de baza ai oricarei procesari agroalimentare si au importanta majora în evaluarea cantitativa a starii de sanatate a tehnologiei analizate. Ambele tipuri de bilanturi se bazeaza pe legea conservarii masei si energiilor.

Schema bloc de operatii reprezinta reprezentarea schematica simpla a unui aparat, sistem sau instalatie, prin blocuri functionale, folosita pentru studiul principiilor de functionare ale acestora.

Flux de materiale reprezinta circulatia continua a purtatorilor de utilitati materiale în succesiunea operatiilor dintr-un proces tehnologic.

Studiu de literatura

1. Acid Acetic (E260)

Origine: acid natural, prezent în majoritatea fructelor. Este produs prin fermentarea zaharului, a melasei sau a alcoolului de catre bacterii sau prin sinteza chimica, din aldehida acetica.

Functii & caracteristici: este folosit ca si conservant împotriva bacteriilor si fungilor. Se adauga în maioneza pentru a inactiva Salmonella. Cea mai mare activitate o are la pH scazut. De asemenea, poate fi folosit ca si component de aroma.

Produse: diferite produse acide.

Doza zilnica acceptata: nelimitata.

Efecte secundare: nu prezinta efecte secundare, este un compus normal al celuleluor organismului. Ar trebui evitat de catre persoanele (foarte rar) care prezinta intoleranta la otet.

Restrictii dietetice: nu se cunosc - acidul acetic si acetatii pot fi consumati de toate gruparile religioase, vegani si vegetarieni. Desi poate fi produs din alcool, nu contine alcool.

Sub forma de solutii diluate (3-15%), se obtine prin fermentatia oxidativa a solutiilor diluate de etanol. Se poate obtine si prin fermentarea zerului degresat si deproteinizat. Otetul alimentar are 3-6 % acid acetic.

Se utilizeaza ca si condiment si conservant în domeniul alimentar,atât el, cât si sarurile sale de Na si Ca. Clorura de sodiu potenteaza efectul conservant. Se uti1izeaza pentru conservarea produselor vegetate, produselor de panificatie, salamurilor si brânzeturilor, fiind activi fata de bacterii si drojdii (mai putin fata de mucegaiuri). Se pot încorpora în foliile de ambalaj la unt, margarina, brânza.. Se mai folosese la fabricarea unor preparate din carne, a

Preview document

Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 1
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 2
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 3
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 4
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 5
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 6
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 7
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 8
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 9
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 10
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 11
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 12
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 13
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 14
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 15
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 16
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 17
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 18
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 19
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 20
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 21
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 22
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 23
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 24
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 25
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 26
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 27
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 28
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 29
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 30
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 31
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 32
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 33
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 34
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 35
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 36
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 37
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 38
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 39
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 40
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 41
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 42
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 43
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 44
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 45
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 46
Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Ape Reziduale Contaminate cu Acid Acetic.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Prevenirea poluării și protecția mediului - valorificarea deșeurilor lemnoase

MEMORIU JUSTIFICATIV Protecţia mediului, sănătatea populaţiei, starea capitalului fizic şi natural, menţinerea diversităţii biologice şi a...

Plumbul

Plumbul este un element foarte raspandit in natura, sub forma de galena, ceruzit, anglezit etc. Scoarta terestra contine in medie 1-2ppm plumb,...

Biotehnologie generală

Introducere Progresele civilizaţiei umane sunt strâns legate de dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii, de succesele omului în competiţie cu natura....

Tratarea și Epurarea Apelor

Proprietatile apelor reziduale si de suprafata Ptr a stabili compozitia unei ape reziduale si naturale care pot fi de suprafata sau de subteran,...

Ai nevoie de altceva?