Bioproducere de Biodiesel

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 22 în total
Mărime: 120.14KB (arhivat)
Publicat de: Dan-Simion Rotariu
Puncte necesare: 8
Facultatea de Metalurgie si Stiinta Materialelor si Mediu Proiect biotehnologii in procesarea si valorificarea deseurilor

Extras din proiect

Biocombustibilii sunt combustibili pentru transport sub forma lichida sau gazoasa, produsi din biomasa.

Biomasa este partea biodegradabila din produse, deseuri si reziduuri din agricultura (inclusiv substante vegetale si animale), sectorul forestier si industria aferenta si parte din deseurile industriale si municipale;

Biodieselul este un amestec de esteri metilici ai uleiurilor vegetale, care se  obtine printr-o serie de reactii de tranesterificare.

In general esterii acizilor grasi se pot obtine prin tehnologii de derivatizare chimica si semisinteza.

În cazul utilizarii tehnologiilor de semisinteza, esterii acizilor grasi se pot obtine printr-un proces necostisitor si eficient din gliceride cu continut mare de acizi grasi.

Producerea biocombustibililor implica un lant întreg, care porneste cu fermierul care cultiva planta energetica si sfârseste la pompa de combustibil.

In lume principalele tari producatoare de biocombustibili sunt: Brazilia (bioetanol din trestie de zahar); SUA (bioetanol din porumb); China (bioetanol din sorg*); Uniunea Europeana (biodiesel din rapita).

Uniunea Europeana este însa o zona cu preponderenta a biodieselului. Pentru biodiesel cultura de baza este rapita.

Pe plan mondial, în anul 2004, suprafata cultivata cu rapita a fost de 27.558 mii ha, pe plan european de 857 mii ha, iar în tara noastra suprafetele cultivate cu rapita au fost de 83 mii ha.

Cultura de rapita prezinta urmatoarele particularitati în România:

Zone de favorabilitatea:

-zona foarte favorabila : partea de vest si de est a tarii, Podisul Transilvaniei si zonele colinare adapostite;

-zona favorabila :  partea de sud a tarii, in conditii de irigare.

Perioada de vegetatie si de campanie:

-perioada de vegetatie - 270 - 300 zile;

-perioada de semanare- 5-15 septembrie, pentru sudul tarii ; 1-10 septembrie, pentru rest

-perioada recoltarii

Romania a utilizat, in 2007, 50.000 de tone de biocarburant. 30.000 de tone au reprezentat productia interna de biocombustibil, iar 20.000 de tone de biodiesel au fost importate.

In 2009 vor intra in functiune doua unitati de producere a bioetanolului din porumb care vor atinge in final o capacitate de circa 150.000 de tone de bioetanol pe an.

Etapele de realizare a biodieselului din grasimi deseu, de origine animala si vegetala.

Faza 1: pregătirea materialului brut (grăsimi) prin eliminarea apei.

Faza 2: reacţia principală ce cuprinde două subfaze: o reacţie acidă şi una bazică, în urma cărora va rezulta Biodieselul + glicerină.

Faza 3: Spălarea Biodieselului cu bule de aer comprimat. Fază finală

Pregatirea Probelor

Se impune încălzirea grăsimilor până când devin lichide şi apoi se filtrează. Trebuiesc parcurse doua etape: cea cu acid şi cea cu bază, drept catalizator.Pentru a avea succes, uleiul trebuie iniţial deshidratat. Sunt doua metode:

1) Eliminarea apei prin fierbere: adică încălzire la 100°C. Având în vedere că prin încălzire apa se separă la fund, va putea fi uşor separată. Procesul trebuie însă realizat imediat, pentru a evita explozia (fierberea şisupraîncălzirea) vaporilor. Temperatura trebuie menţinută (> 100 °C) până când nu se mai observă formarea bulelor.

Conținut arhivă zip

  • Bioproducere de Biodiesel.pptx

Alții au mai descărcat și

Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului

Introducere Degradarea continuă a mediului înconjurător precum şi schimbările climatice survenite în ultimele decenii au conştientizat omenirea...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?