Cadrul Natural al Republicii Moldova

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Cadrul Natural al Republicii Moldova.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Banari Ala

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

1. Asezarea geografica a Republicii Moldova
2. Populatia
3. Relieful si structura geologica
3.1 Platoul Moldovei de Nord
3.2 Câmpia ondulata Baltiana
3.3 Câmpia ondulata – deluroasa a Moldovei de Sud
3.4 Podisul Nistrului
3.5 Podisul Central al Moldovei (Codrii)
3.6 Podisul Ciuluc
3.7 Cîmpia Nistrului Inferior
3.8 Podisul Tigheciului
3.9 Marginea Sud – Vestica a podisului Volhâno - Podoli
4. Clima
5. Apele Republicii Moldova
5.1.Caracteristica rîului Prut
5.2.Caracteristica rîului Nistru
6. Vegetatia naturala al Republicii Moldova
7. Fondul Funciar al Republicii Moldova
8. Solurile
9. Concluzii
10.Bibliografia

Extras din document

Preambul

Republica Moldova este situata în partea de Sud – Est a Europei, vecina cu Ucraina la Est si cu România la Vest. Suprafata 33,8 mii km2, populatia 4,32 milioane locuitori. Clima moderat – continentala. Media anuala a temperaturii variaza între 8 si 10 grade C.

Resursele funciare constituie 3384,3 mii ha, inclusiv 2543,6 mii ha sau 75,2 % de terenuri cu destinatie agricola.

Resursele forestiere ocupa o suprafata de 394 mii ha sau 11,6% din teritoriu, inclusiv 325,4 mii ha de paduri, predominant speciei de foioase 97,8%, gradul de împaadurire fiind de 9,6 %.

Resursele acvatice se constituie din o retea de rîuri cu o lungime sumara de peste 16000 km, cele mai mari fiind Nistru 1352 km dintre care 630 km pe teritoriul Republicii Moldova, Prut 967 km, dintre care 695 km pe teritoriul Republicii Moldova. Din aceasta retea hidrografica face parte si unul dintre cele mai rîuri din Europa – Dunarea 2860 km care traverseaza Moldova doar 0,5 km si peste 3400 de locuri si bazine de acumulare.

Flora include circa 5513 specii de plante dintre care ecosistemele forestiere peste 850 specii, cele de stepa peste 600 specii, de lunca circa 650 specii petrofite, circa 250 specii acvatice si palustre circa 160 specii.

Fauna include 14800 specii de animale, 461 specii vertebrate si 14339 specii nevertebrate.

Substantele minerale utile solide se valorifica din 406 zacaminte, cu rezerve industriale de 400,5 milioane T si 1585,8 milioane m3.

Apele minerale naturale medicinale si de masa sunt raspîndite pe întreg teritoriul tarii si au o mineralizare de 1 – 15 g/l.

1.Asezarea fizico – geografica

Pe glob teritoriul Republicii Moldova este situat în emisfera nordica, fiind cuprins între paralelele 45 grade 28 min si 48 grade 29 min latitudine nordica. Astfel, Republica Moldova este situata cam la distante egale fata de ecuator la Sud, si polul Nord la Nord, în mijlocul Zonei Climatice temperate. În acelasi timp teritoriul Republicii Moldova se gaseste în emisfera de Est a Globului Pamântesc, adica la Est de Meridianul zero si este cuprins între meridianele 26 grade 30 min la Vest si 30 grade 05 min la Est longitudine estica.

În Europa Moldova este situata aproape în mijlocul continentului si se plaseaza cam la jumatatea distantei de la Ocenul Atlantic la Vest si muntii Ural la Est, iar de la Nord spre Sud ea se gaseste mai aproape de extrimitatea Sudica a Europei cu clima moderata si calda si mai departe de zonele polare reci. Aceasta pozitie a Republicii Moldova a si determinat conditiile naturale variate.

Republica Moldova se afla în al doilea fus orar. Ea ocupa cea mai mare parte a teritoriului interfluviilor Prut si Nistru si o fisie îngusta din partea stînga a Nistrului în cursul sau de mijloc si inferior. Hotarele de stat cu tarile vecine ale Republicii Moldova au o configuratie diferita. Suprafata ei este egala cu 33,7 mii km2.

Asezarea geografica a Moldovei, relieful de cîmpie, clima temperat – continentala, blînda, solurile fertile de cernoziom au favorizat din cele mai vechi timpuri popularea si valorificarea intensiva a teritoriului ei.

O particularitate importanta a asezarii economico – geografice a Republicii Moldova consta învecinarea ei cu România si Ucraina, doua tari ce dispun de resurse de materii prime si dezvoltate din punct de vedere economic. Teritoriul Moldovei este traversat de cai de comunicatii, care leaga Republica cu tarile din Europa de Sud – Est, peninsula Balcanica si statele din Europa Centrala. Hotarul terestru de Vest cu România ofera posibilitatea exploatarii transportului feroviar si rutier în vderea dezvoltarii pe larg a relatiilor economice dintre Republica Moldova si alte tari ale Europei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul Natural al Republicii Moldova.doc

Alte informatii

Ministerul Educatiei Tineretului si Sportului al Republiicii Moldova Colegiul de Ecologie