Celuloză

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 22007
Mărime: 1.03MB (arhivat)
Publicat de: Fiodor Grosu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1.Prezentarea generala a industriei 2
  2. 1.1 Introducere 2
  3. 1.2.Dimensiune si distributie geografica a industriei 4
  4. 1.3.Caracterizarea pietei si productiei industriei 4
  5. 1.4.Tendinte economice 9
  6. 2.Descrierea procesului industrial 12
  7. 2.1.Principalele etape ale procesului 12
  8. 2.2.Descrierea instalatiei/echipamente/infrastructura 17
  9. 2.3.Schema bloc a procesului 20
  10. 2.4.Scheme ale fluxului tehnologic 22
  11. 3.Materii prime,emisii si deseurii 24
  12. 3.1.Materii prime folosite in industrie 24
  13. 3.2.Emisii rezultate din proces 25
  14. 3.3.Deseuri/pierderi :caracteristici 37
  15. 3.4.Inventarul substantelor toxice 39
  16. 4.Posibilitati de prevenire si control al poluarii 40
  17. 4.1.Posibilitati de prevenire a poluarii 40
  18. 4.2.Posibilitati de control a poluarii 45
  19. 5.Cele mai bune tehnici disponibile (BAT) 54
  20. BAT pentru cazane auxiliare 62
  21. 6.Beneficiile aplicarii prevenirii poluarii si a BAT 65
  22. 7.Reglementari nationale si internationale pentru prevenirea poluarii 67
  23. 8.Bibliografie 68

Extras din proiect

1.Prezentarea generala a industriei

1.1 Introducere

Industria de celuloză şi hârtie este energo-intensivă, necesitând o cantitate mare de abur şi electricitate pentru prelucrarea lemnului şi fabricarea produsului final. Fabricarea hârtiei este procesul care necesită cea mai mare cantitate de energie, aproximativ 45% din totalul energiei consumate în acest sector. Uscarea este procesul tehnologic cel mai energo-intensiv, necesitând o cantitate mare de căldură (abur) pentru evaporarea apei din hârtie sau carton. Fabricarea celulozei este următorul proces tehnologic mare consumator de energie.

Fabricile de celuloză şi hârtie utilizează, de asemenea, cantităţi importante de combustibil generat în fabrică. Pentru această industrie, materia primă de bază este o sursă regenerabilă (lemnul). Din procesul tehnologic rezultă două surse de biomasă: leşia neagră şi coaja de lemn.

Aceste surse regenerabile, de obicei sunt arse pentru recuperarea chimicalelor şi a energiei. Leşia neagră este un reziduu din procesul de fabricare al celulozei. Coaja rezultă din procesul de decojire. În medie, mai mult de 40% din electricitate este produsă în centrala de cogenerare proprie.

Exergia este o măsură a deteriorării mediului datorată producţiei şi datorată depozitării

deşeurilor în mediul ambiant. Această exergie este depozitată în mediul ambiant şi, prin potenţialul său chimic, poate deteriora mediul şi celulele vii. Din această cauză este utilizată eficienţa exergetică pentru a evalua conversia resurselor energetice şi performanţele de mediu.

În industria fabricării hârtiei, leşia şi coaja de lemn, care rezultă din procesul tehnologic, sunt surse importante de energie regenerabilă. În această lucrare autorii prezintă rezultatele analizei exergetice a cazanelor de abur, a turbinelor şi a centralei de cogenerare, în asamblu pentru o fabrică de celuloză şi hârtie. Apoi, sunt evidenţiate eficienţa exergetică, eficienţa regenerabilă, economia de combustibil şi reducerea poluării mediului.

In industria celulozei şi hârtiei, printr-o serie de măsuri de mediu pentru îmbunătăţite de control al emisiilor, interne, precum şi cele externe, emisiile au fost de obicei reduse cu 80-90%.

În unele ţări, metodele de silvicultură durabilă au fost puse în aplicare. În 1996, consumul total de pulpwood utilizate pentru pastei în Europa de Vest a fost 119.5 milioane m3 (solid sub scoarţă). consumul de materii prime pentru fabricarea hârtiei a reprezentat 81.6 la Mt din care 45,9% au fost woodpulp, 39,3% recuperate de hârtie, 14,3% non-materiale fibroase (cum ar fi de umplutură, coloranţi, etc), precum şi 0,5% pastă de altele (bumbac, lenjerie de pat, scoarţă de copac, cânepă, iută, paie şi cârpe).

În ultimii ani, fabricile de celuloză aveau efecte grave ale emisiilor de sulf (acidificare), dar pe parcursul ultimilor ani în special emisiile de sulf de aer au fost reduse considerabil .

. Reciclarea din fibre de hârtie utilizate în Europa de Vest a ajuns la un

nivel destul de avansat

În perioada înainte de 1970-1980 industria celulozei şi hârtiei, a cauzat substanţiale evacuări de ape uzate în ape receptoare. Efectele observate au fost, dramatice rezultand pesti morti.

Autorităţile de control al mediului, în multe ţări şi-au stabilit restricţii severe asupra

evacuările de clorurate organice măsurată ca AOX în mediul acvatic. O reducere

de AOX a fost atins printr-o combinaţie de mai multe măsuri: utilizarea de clor molecular a fost în mare măsură înlocuita cu dioxid de clor şi introducerea de oxigen, altele care conţin substanţe chimice, cum ar fi de oxigen molecular, peroxid şi ozon.

Compozitia medie a hartiei

- maculatura 44%

-celuloza 28 %

-pasta mecanica 16 %

-adaos 5 %

-amidon 3 %

-produse chimice 2 %

-clei rasinos 1 %

-sulfat de aluminiu 2 %

In prezent, industria este in masura sa fabrice diferite tipuri de hartie pentru diverse utilizari.

Hartia de ziar

Se compune din aproximativ 80 % pasta mecanica, 15 % celuloza, 5 % adaos si clei. Continutul ridicat de lignina (lignina este substanta care produce lignificarea) face ca hartia sa se ingalbeneasca foarte repede. Practic, acest efect se previne in mod frecvent prin procedeul de albire. In prezent, se fabrica deja hartie de ziar pornind de la 100 % maculatura.

Hartie pentru vederi(hartie lucioasa)

Aceasta hartie este mai buna calitativ decat hartia de ziar si se caracterizeaza printr-o suprafata neteda. Se utilizeaza in special pentru reviste, vederi si prospecte.

Hartie pentru imprimat, hartie de scris, hartie pentru desen, sunt fabricate avand la baza deseuri de stofa, celuloza, pasta mecanica si maculatura. Ele trebuie sa prezinte o suprafata neteda, sa fie bine lipite si absorbante, astfel incat sa se poata scrie sau desena bine.

Hartie de ambalaj

Se fabrica in esenta din celuloza cu sulfat, albita sau nu. Este foarte rezistenta si se foloseste pentru ambalaje sau materiale pentru ambalaj.

Hartie crep

Aceasta hartie se fabrica din celuloza de calitate excelenta si de asemenea, din pasta mecanica nealbita. Are mici cute si deci este foarte extensibila. Din aceasta hartie se fabrica hartii igienice precum batiste, servetele, servetele pentru masa, scutece din hartie si prosoape igienice.

Hartie fotografica

Este vorba de o hartie foarte pura fabricata din materii prime de calitate excelenta. Una din suprafete este acoperita cu un strat fotosensibil.

Carton

Este vorba in principiu despre o hartie intre 150 si 225 g/m2.

Carton gros

Este fabricat din diferite amestecuri de hartie si alte substante. El are o greutate mare, mai mare decat 225 h/m2.In Europa Occidentala, consumul de hartie pe cap de locuitor a ajuns de la aproximativ 30 kg/an la mai mult de 230 kg intre anii 1950 si 1990.

1.2.Dimensiune si distributie geografica a industriei

Principalii producatori de hartii pentru carton ondulat sunt Eco Paper Zarnesti, Ambro Suceava, Celhart Donaris, Vrancart Adjud si Celrom Turnu Severin. In ceea ce priveste piata cartonului ondulat cei mai mari jucatori sunt Rondocarton Cluj si Dunapack Rambox. In domeniul hartiei de ziar, singurul producator de pe piata romaneasca este Letea Bacau.

In ceea ce priveste piata hartiei igienico-sanitare, principalii jucatori sunt Comceh Calarasi, Pehart Tec Petresti, Vrancart Adjud, Petrocart Piatra Neamt, Letea Bacau si Cahiro. In productia de hartie de ambalaj albita si natural din celuloza activeaza Somej Dej.

In prezent, hartia de ziar are in compozitie peste 50% maculatura si tendinta este de a se utiliza cat mai multa maculatura. Singura care produce hartie de ziar este Letea Bacau. Fabrica are o capacitate de 100.000 de tone, dar foloseste doar jumatate din aceasta. Letea a oprit aproape total productia de celuloza, crescand procentajul de maculatura din hartia obtinuta, fiind astfel mai competitiva pe piata. Letea ia maculatura de la Dej si din import. Deocamdata, Germania exporta patru milioane de tone de maculatura pe an, iar noi nu exportam aproape deloc si importam foarte putin. In ceea ce priveste consumul de maculatura exista doi indici: rata de colectare, unde suntem la 38% din media de colectare din UE (rata este calculata ca raport dintre cat iese pe piata si cat se colecteaza) si rata de utilizare. Fabricile din Romania produc hartie din peste 70% din maculatura si doar 30% din celuloza. Hartiile se fac din maculatura recuperata, intrucat poluarea este de trei-patru ori mai redusa decat in cazul celulozei.

Preview document

Celuloză - Pagina 1
Celuloză - Pagina 2
Celuloză - Pagina 3
Celuloză - Pagina 4
Celuloză - Pagina 5
Celuloză - Pagina 6
Celuloză - Pagina 7
Celuloză - Pagina 8
Celuloză - Pagina 9
Celuloză - Pagina 10
Celuloză - Pagina 11
Celuloză - Pagina 12
Celuloză - Pagina 13
Celuloză - Pagina 14
Celuloză - Pagina 15
Celuloză - Pagina 16
Celuloză - Pagina 17
Celuloză - Pagina 18
Celuloză - Pagina 19
Celuloză - Pagina 20
Celuloză - Pagina 21
Celuloză - Pagina 22
Celuloză - Pagina 23
Celuloză - Pagina 24
Celuloză - Pagina 25
Celuloză - Pagina 26
Celuloză - Pagina 27
Celuloză - Pagina 28
Celuloză - Pagina 29
Celuloză - Pagina 30
Celuloză - Pagina 31
Celuloză - Pagina 32
Celuloză - Pagina 33
Celuloză - Pagina 34
Celuloză - Pagina 35
Celuloză - Pagina 36
Celuloză - Pagina 37
Celuloză - Pagina 38
Celuloză - Pagina 39
Celuloză - Pagina 40
Celuloză - Pagina 41
Celuloză - Pagina 42
Celuloză - Pagina 43
Celuloză - Pagina 44
Celuloză - Pagina 45
Celuloză - Pagina 46
Celuloză - Pagina 47
Celuloză - Pagina 48
Celuloză - Pagina 49
Celuloză - Pagina 50
Celuloză - Pagina 51
Celuloză - Pagina 52
Celuloză - Pagina 53
Celuloză - Pagina 54
Celuloză - Pagina 55
Celuloză - Pagina 56
Celuloză - Pagina 57
Celuloză - Pagina 58
Celuloză - Pagina 59
Celuloză - Pagina 60
Celuloză - Pagina 61
Celuloză - Pagina 62
Celuloză - Pagina 63
Celuloză - Pagina 64
Celuloză - Pagina 65
Celuloză - Pagina 66
Celuloză - Pagina 67
Celuloză - Pagina 68

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Reciclarea și reutilizarea hârtiei

1. Introducere Definiție. Hârtia [Fig. 1] este un material plan și subțire, utilizat pentru scris, tipărit, desenat, împachetat, etc și obținut...

Prevenirea și controlul integrat al poluării în industria mobilei

CAP.1. PREZENTAREA GENERALA A INDUSTRIEI Inceputul industriei romanesti de mobila este dupa anul 1900. Astfel, in anul 1915 functionau 12 fabrici...

Prevenirea și Controlul Integrat al Poluării în Industria Farmaceutică

1.Prezentarea generală a industriei 1.1 Introducere Industria produselor farmaceutice, ramură importantă a industriei chimice se caracterizează...

Energia eoliană

Cap. I. Introducere 1.1. Definitie Energia eoliana este energia continuta de forta vantului ce bate pe suprafata pamantului. Exploatata, ea poate...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Calitatea Factorilor de Mediu

Resurse naturale cu potential pentru dezvoltarea comunei Gradina Resursele naturale se clasifica in resurse neregenerabile, resurse regenerabile...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de fabricare a măceșelor

PARTEA I TEMA DE CERCETARE: MODIFICAREA POLIZAHARIDELOR ÎN VEDEREA OBŢINERII UNOR ADITIVI PENTRU CIMENT I GENERALITĂŢI 1. POLIZAHARIDELE...

Proiectarea unei fabrici de celuloză sulfat papetară înălbită din lemn de rașinoase, cu capacitatea de producție de 65000t pe an

Cap. I. Tema de proiectare Să se proiecteze o fabrică de celuloză sulfat papetară înălbită din lemn de răşinoase, cu capacitatea de producţie de...

Biotehnologia Cultivării Ciupercii Pleurotus Ostreatus și Obținerii Bioproduselor Valoroase

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate Ritmul de dezvoltare, valoarea sa incontestabilă şi eficacitatea biotehnologiilor moderne nu cedează...

Impactul apelor evacuate prin canalul Cuzdrioara de la combinatul de celuloză și hârtie SC Someș SA Dej asupra mediului

I. PARTEA GENERALĂ 1. INTRODUCERE Industria de celuloză şi hârtie constituie o sursă permanentă de poluare atât prin faptul că utilizează 50% din...

Proiectarea unei fabrici de celuloză

Capitolul I. Tema de proiectare Sa se proiecteze o fabrica de celuloza sulfat înalbita cu capacitatea de productie de 65000 t/an, folosind ca...

Impactul Industriei de Celuloză și Hârtie Asupra Mediului

REZUMAT Cine și-ar putea imagina lumea din zilele noastre fără existența imenselor cantități de hârtie, care îndeplinesc diverse roluri în viața...

Celuloză și Hârtie

INTRODUCERE Hârtia este un material plan şi subţire, având ca element esenţial suprafaţa sa pe care se poate scrie, ale cărei dimensiuni sunt mult...

Compuși Macromoleculari Naturali și Sintetici

Întroducere Un polimer reprezină o substanță compusă dintr-un număr mare de molecule mici identice, numite monomeri, legate prin legături...

Ai nevoie de altceva?