Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 10944
Mărime: 392.65KB (arhivat)
Publicat de: Timotei Pașca
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Babucea Maria

Extras din proiect

1. Consideraţii preliminare asupra cercetărilor efectuate

Cercetările efectuate în cadrul acestui grant au avut în vedere elaborarea de produse software pentru implementarea unui sistem e-learning pentru calitate şi fiabilitate precum şi a unor metodologii de evaluare/asigurare a calităţii şi siguranţei în funcţionare (fiabilităţii, securităţii) sistemelor software în general şi a bazelor de date în special.

Pentru acest scop s-au avut în vedere următoarele faze ale cercetării:

Faza 1 Studiu privind sursele de informaţii în domeniul calităţii şi siguranţei în funcţionare ce pot fi utilizate pentru realizarea bazei de date s-a concretizat prin realizarea unui studiu privind sursele de informaţii în domeniul calităţii şi siguranţei în funcţionare în vederea utilizării pentru realizarea unei biblioteci virtuale. S-au avut în vedere diferitele surse de informaţii (cărţi, reviste, rapoarte de cercetare, legislaţie, principalele normative naţionale - ASRO şi internaţionale - ISO, CEI, ETSI în domeniul calităţii şi siguranţei în funcţionare). În toate cazurile s-a pus accentul pe modul de acces electronic al acestor documente şi s-au identificat link-urile posibile.

Faza 1.2. Strategii tehnice şi manageriale în proiectarea serverelor de baze de date fiabile. Analiza critică şi direcţii de cercetare. Activităţile în cadrul fazei au în vedere:(a) analiza critică şi ierarhizarea arhitecturilor în vederea stabilirii strategiilor tehnice şi manageriale de alegere a soluţiei optime; (b) stabilirea direcţiilor de cercetare - ca bază pentru implementarea soluţiei optime.

Faza 2. Implementarea unei biblioteci on-line pentru calitate a privit implementarea unei soluţii on-line adecvată domeniului calităţii. S-a avut în vedere atât realizarea bazei de date, cât şi a interfeţei ASP. Biblioteca on-line a fost implementată în laboratorul didactic şi de cercetare Computer Aided Quality and Dependability - EUROQUALROM din Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. S-a folosit mediul SQL Server 7.0 pentru care există licenţă şi are facilităţile utile scopului propus.

Faza 3. Studiu privind evaluarea calităţii şi fiabilităţii bazelor de date a avut ca obiectiv realizarea unui studiu privind evaluarea calităţii şi fiabilităţii bazelor de date şi anume dezvoltarea unei metodologii şi introducerea de indicatori specifici pentru evaluarea calităţii/fiabilităţii bazelor de date.

În cadrul prezentului grant s-a avut în vedere dezvoltarea unor activităţi de cercetare ştiinţifică interdisciplinară cu rol important de formare a resursei umane în două domenii considerate prioritare pentru progresul României şi integrarea sa în structurile europene: calitatea/siguranţa în funcţionare şi tehnologia informaţiei.

Proiectul, bazat pe experienţa unor colective europene de elită cu care laboratorul EUROQUALROM colaborează de mai mulţi ani (în principal laboratorul LASQUO - Universitatea Angers şi laboratorul TIMA din Institut National Polytechnique de Grenoble - Franţa, Erasmus Universiteit Rotterdam - Olanda, Universidade Aberta din Lisabona - Portugalia şi The University of Paisley, Quality Centre - Marea Britanie, care au dezvoltat soluţii e-learning interesante) a avut în vedere plasarea studenţilor într-un "Campus virtual" care să poată fi accesat utilizând un software adecvat şi securizat.

Diseminarea largă a rezultatelor obţinute prin publicarea în reviste naţionale şi internaţionale de prestigiu şi prezentarea lor la conferinţe naţionale şi internaţionale în domeniu (a se vedea lista publicaţiilor) a constituit - în permanenţă - un alt obiectiv important al acestui grant. De asemenea, sub egida şi în cadrul prezentului grant au fost organizate workshopuri internaţionale de succes - cu participarea unor profesori/specialişti de la universităţile menţionate anterior - cu tematicile "Progresses in Quality and Dependability" şi "Education for Quality and Quality of Education" - în mai 2002 şi iunie 2004 la Universitatea "Politehnica" din Bucureşti şi iulie 2003 la ISTIA - Angers). Au fost dezbătute şi strategii e-learning pentru educaţia / instruirea în domeniul calităţii, ocazie cu care s-au prezentat realizările din cadrul grantului ELENCA (urmate de demonstraţii practice relevante).

În contextul celor menţionate anterior putem sublinia că cercetările din cadrul prezentului proiect au adus contribuţii importante - teoretice şi practice - la dezvoltarea domeniilor analiza calităţii asistate de calculator, cât şi la studiul calităţii şi fiabilităţii bazelor de date, care au fost deja larg diseminate prin conferinţe şi publicaţiile de profil. Trebuie subliniat că abordarea propusă de către membrii colectivului didactic şi de cercetare "EUROQUALROM" în cadrul acestui proiect a fost inovativă din mai multe puncte de vedere, dintre care menţionăm:

• dezvoltarea unor metodologii de instruire în domeniul calităţii adecvate învăţământului la distanţă;

• proiectarea unei baze de date în SQL Server, biblioteca virtuală CAVLIQ

• dezvoltarea unei metodologii de evaluare a conformităţii şi fiabilităţii bazelor de date;

• soluţii de securitate pentru biblioteca virtuală CAVLIQ

2. Consideraţii privind dezvoltarea bibliotecii virtuale

CAVLIQ (Computer-Aided Virtual Library in Quality)

Dezvoltarea extrem de rapidă a tehnicii, precum şi a nevoii de informare rapidă a condus la necesitatea apariţiei unui sistem de informare şi consultare, care este biblioteca on-line, care reprezintă un instrument indispensabil în dezvoltarea unui sistem integrat de e-learning. Cantitatea, cât şi calitatea informaţiilor poate fi controlată şi supravegheată, ceea ce conduce la o creştere a eficienţei procesului de învăţământ.

În proiectare bibliotecii CAVLIQ s-a plecat de la premisa necesităţii unei mai bune şi rapide informări a studenţilor asupra domeniului calităţii şi fiabilităţii şi s-a pus accent pe:

 dezvoltarea capacităţii de informare, proiectare, realizare;

 înţelegerea dezvoltării principiilor calităţii şi implicaţiilor asupra societăţii;

 dezvoltarea termenilor de specialitate;

 formarea deprinderilor de cooperare şi consultare în scopul realizării unui proiect.

Pentru definirea proiectului s-a ţinut cont de următoarele considerente:

- Suportul de comunicaţie poate fi o reţea locală sau Internet-ul. În funcţie de forma de instruire la care participă, un student are nevoie de viteze de transfer de la câţiva kbps până la 2 Mbps sau mai mult.

- Echipamentele de lucru trebuie să dispună de putere mare de calcul (în special sisteme dual-procesor, disponibile în cadrul laboratorului EUROQUALROM).

- Trebuie să existe subsistemele de management educaţional, administrativ şi de reţea.

- Trebuie să existe software de operare de reţea şi pe staţiile de lucru, precum şi diverse aplicaţii comune.

Proiectul CAVLIQ este conceput în structură modulară, asigurându-se astfel flexibilitatea abordării (fig.1). Diviziile din care este alcătuit au o dinamică proprie, permiţând abordarea diferenţiată şi dezvoltarea ulterioară, în timp, a modulelor. Succesiunea modulelor în cadrul paginii nucleu a fost stabilită în funcţie de problemele pe care le tratează divizia respectivă. Considerăm că prin structura modulară, echipamentele de mare putere (dual Pentium), disciplină în proiectare şi implementare este asigurată calitatea.

Figura 1. Structura modulară a bibliotecii CAVLIQ

Divizia Informativă are un scop informativ şi în compunerea sa intră o colecţie de date care sunt organizate sub forma unei biblioteci virtuale. În conceperea bibliotecii s-a plecat de la planul de învăţământ din Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din U.P.B. şi sunt nominalizate programele analitice şi disciplinele de curs din domeniul calităţii, fiabilităţii şi securităţii sistemelor.

Biblioteca are în alcătuirea sa mai multe subdivizii care sunt structurate după cum urmează:

• CĂRŢI DE SPECIALITATE

• ARTICOLE ŞI RAPOARTE DE SPECIALITATE

• REVISTE

• PROIECTE CERCETARE

• PROIECTE STAT

• PROIECTE DISERTAŢIE

• CURSURI ON-LINE

Preview document

Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 1
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 2
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 3
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 4
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 5
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 6
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 7
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 8
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 9
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 10
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 11
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 12
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 13
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 14
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 15
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 16
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 17
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 18
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 19
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 20
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 21
Cercetări Privind Evaluarea și Asigurarea Calității și Fiabilității Bazelor de Date - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Cercetari Privind Evaluarea si Asigurarea Calitatii si Fiabilitatii Bazelor de Date.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Program de Lansare a Obiectivului de Vizare Colostar pe Piața Externă

Introducere Trecerea la sistemul economiei de piaţă se constituie, în opinia specialiştilor, drept singura alternativă a renaşterii economice...

Analiza Gestiunii Resurselor Umane

Capitolul 1. Importanta resurselor umane in organizatii Managementul modern pune in centrul preocupărilor sale omul, ca principal factor al...

Calitatea și managementul calității serviciilor hoteliere

INTRODUCERE Hotelul reprezintă o organizaţie al cărei principal scop este acela de a furniza facilităţi de cazare pentru publicul larg şi care...

Importanța resurselor umane în aplicarea managementului total al calității în serviciile culturale

Introducere Managementul resurselor umane este considerat a fi un ansamblu de activități ce au loc la nivel organizațional, permițând astfel...

Raport de practică - Direcția Regională de Statistică Dolj

1.1 Scurt istoric al statisticii romanesti Statistica a fost folosită pentru rezolvarea unor nevoi practice ale vieţii sociale din cele mai vechi...

Metode și Tehnici Asistate de Calculator pentru Formarea Continuă a Resurselor Umane

I. Prezentare generală a managementului resurselor umane (MRU) Managementul resurselor umane reprezintă ansamblul de activităţi generale şi...

Tribologie

PREFAŢĂ Cursul de lecţii „Tribologie şi fiabilitate” se adresează studenţilor Facultăţii de Mecanizare şi Automatizare a Agriculturii, învăţământ...

Ai nevoie de altceva?