Circuitul Materiei în Ecosisteme

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 31 în total
Mărime: 1.13MB (arhivat)
Publicat de: Dionisie Trif
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitru Camelia

Cuprins

  1. Introducere CIRCULAŢIA MATERIEI ÎN ECOSISTEM
  2. CIRCUITUL MATERIEI ÎN ECOSISTEMELE TERESTRE
  3. CIRCUITUL ELEMENTELOR
  4. Capitolul 1 CIRCUITUL CARBONULUI
  5. Capitolul 2. CIRCUITUL OXIGENULUI
  6. Capitolul 3. CIRCUITUL AZOTULUI
  7. Capitolul 4 CIRCUITUL FOSFORULUI
  8. Capitolul 5 CIRCUITUL APEI
  9. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

CIRCULAŢIA MATERIEI ÎN ECOSISTEM

• Circulaţia materiei într-un ecosistem depinde de structura ecosistemului deci de structura biocenozei şi biotopului.

•La nivelul biotopului circulaţia elementelor chimice se realizează prin intermediul soluţiilor apoase sau al gazelor, iar la nivelul biocenoze prin lanţurile trofice.

•Organismele vii acumulează elementele chimice din mediul înconjurător, le reţin o perioadă de timp, şi apoi le eliberează din nou în natură.

•Importanţă prezintă modul în care organismele vii (biocenoza) dintr-un anumit biotop (suprafaţă de pământ sau volum de apă) acumulează,transformă şi transportă materia.

•Trecerea elementelor chimice din biotop în biocenoză se face selectiv. Selectivitatea este realizată de producătorii primari.

O parte din elementele chimice sunt reţinute şi utilizate în sinteze pe nivelurile trofice superioare, iar o altă parte este eliminată sub formă de deşeuri metabolice.

Eliminarea este, de asemenea, un proces selectiv. Transferul elementelor chimice din biotop în biocenoză are loc prin procese de respiraţie, transpiraţie, excreţie, fecale, prin organismele animale sau vegetale moarte, iar transferul elementelor chimice din biocenoză în biotop se realizează prin mineralizarea substanţelor organice de către descompunători.

CIRCUITUL MATERIEI ÎN ECOSISTEMELE TERESTRE

Elementele chimice se găsesc sub formă de combinaţii în patru sfere (rezervoare) diferite:

– atmosfera constă dintr-un amestec de gaze şi aerosoli şi reprezintă masa de aer ce înconjoară planeta (carbonul din dioxiul de carbon, azotul în stare gazoasă)

– geosfera include solul, sedimentele şi rocile care formează partea solidă a Pământului (calciul din carbonatul de calciu, potasiul din feldspat)

– hidrosfera reprezintă masa de apă (solidă şi lichidă) situată la suprafaţa sa şi care traversează întreaga geosferă (azotul din azotaţii dizolvaţi, fosforul din fosfaţi, carbonul din carbonaţi etc)

– biosfera reprezintă masa vie a Pământului (carbonul din celuloză sau grăsimi, azotul din proteine, fosforul din ATP, etc.). Prin circuitul materiei în biosferă se realizează perpetuarea stării de echilibru a acesteia.

Organismele vii, cadavrele şi corpurile aflate în descompunere pot fi considerate compartimente care conţin elemente în formă organică.

Studiul proceselor chimice care au loc între aceste compartimente şi în mod deosebit studiul fluxurilor dintre elemente sunt realizate în cadrul ştiinţei care se numeşte BIOGEOCHIMIE.

Răspândirea substanţelor naturale sau poluante la suprafaţa pamântului se analizează prin intermediul modelelor geochimice sau a circuitelor elementelor, care prezintă o deosebită importanţă în evaluarea modificărilor ce pot surveni în urma intervenţiei umane în fluxul acestora.

Circuitele biogeochimice reprezintă un concept care reflectă dinamismul unor procese complexe de transport, transfer, transformare şi înmagazinare a elementelor chimice, a compuşilor sub forma cărora se găsesc acestea, în geosferă, atmosferă, hidrosferă şi biosferă.

Termenul de circuit bio-geo-chimic exprimă interacţiunea dintre lumea organică (bio-) şi anorganică (geo-) şi este bazat pe chimismul (chimic) şi transferul (circuit) elementelor chimice şi a compuşilor.

Conținut arhivă zip

  • Circuitul Materiei in Ecosisteme.ppt

Te-ar putea interesa și

Acțiuni întreprinse pe plan mondial pentru realizarea echilibrului ecologic și al unei dezvoltări durabile

CAPITOLUL I: Ce este stiinta mediului - Probleme - solutii. PRINCIPII ECOLOGICE 1. STRUCTURA ECOSISTEMELOR. Ecologia ca ramura sinbiologica de...

Proiect didactic - Circuitul materiei și fluxul energiei în ecosistem

Data : Profesor : Unitatea de învățământ: Aria curriculară: Matematică și științe ale naturii Disciplina: Biologie Clasa: a VIII-a...

Noțiuni introductive în ecologie

1.Ce este ecologia? 2.Legea fundamentala a biocenozelor. 3.Categorii de organisme in functie de relatiile trofice din biocenoza....

Circuitul oxigenului în natură

Caracterizarea generală a Oxigenului Oxigenul este primul element din grupa a VI-a A se deosebește esențial de celelalte elemente atât în stare...

Proiect de lecție - circuitul materiei și energiei

Data:7 02 2012 Clasa: a VIII-a Disciplina: Biologie Unitatea de învăţare: Relaţii trofice în ecosistem Tema lecţiei: Circuitul materiei şi...

Curs Ecologie 2010

1 Consideraţii introductive 1.1. Ecologie. Definiţie, obiect, domenii, importanţă Termenul de ecologie, din punct de vedere etimologic, are la...

Ciprinicultură

Dintotdeauna omul a fost culegator, vânator si pescar. Supravietuirea speciei umane a fost conditionata în epoca primitiva de abilitatea de a-si...

Ecologie - noțiuni de bază

I Sisteme biologice - Au caracter istoric, însușirile structurale și funcționale sunt rezultatul evoluției în timp - Sunt sisteme informaționale:...

Ai nevoie de altceva?