Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 2190
Mărime: 4.25MB (arhivat)
Publicat de: Pompilia Gheorghe
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorge Vasile
Prezentat in cadrul Masterului Managementul resurselor naturale

Extras din proiect

DATE GENERALE

Sistemul de Irigaţii Terasa Viziru face parte din cele cinci amenajări selectate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate şi a Proiectelor Tehnice in vederea reabilitării infrastructurii principale inclusa in faza a II-a “Proiectului de reabilitare şi reforma sectorului de irigaţii” prevăzut în Acordul de împrumut semnat de Guvernul României cu Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare la 26.08.2003.

Obiectivul este amplasat în Câmpia Bărăganului de Nord fiind delimitat astfel:

- la vest – drumul dintre localităţile Liscoteanca şi Ianca;

- la sud-vest – râul Călmăţui şi sistemul de irigaţii „Ialomiţa – Călmăţui;

- la nord – calea ferata Bucureşti-Galaţi şi sistemul de irigaţii „Terasa Brăilei”;

- la est – canalul de desecare Călmăţui-Gropeni şi de lunca Fluviului Dunărea.

Suprafaţa agricolă netă a sistemului este de 32.673 ha, din care este prevăzută pentru reabilitare o suprafaţă de 20.200 ha. Suprafaţa propusă pentru a fi avută în vedere la reabilitarea infrastructurii principale, corespunde, aproximativ, cu suprafaţa declarată de utilitate publică prin HG 1874/22.12.2005 şi HG 1582/8.11.2006. Diferenţa de 12.473 ha exclusă de la reabilitare reprezintă suprafaţa căreia prin HG 1874/2005 i s-a retras recunoaşterea de utilitate publică.

Din punct de vedere juridic, suprafeţele ocupate de obiectele de infrastructură ce urmează a fi reabilitate sunt în administraţia ANIF prin Sucursala Teritorială Argeş-Ialomiţa-Siret, Unitatea de Administrare Brăila Sud cu sediu în Spiru Haret judeţul Brăila.

Amplasamentul sistemului şi suprafaţa propusă pentru reabilitare sunt reprezentate în figutile de mai jos de mai jos (Fig. 1a si 1b).

Fig. 1a. Amplasamentul sistemului de irigaţii Terasa Viziru

Fig. 1b. Schema sistemului de irigaţii Terasa Viziru şi suprafaţa exclusă de la reabilitare

Conform acordului de împrumut semnat de Guvernul României cu BIRD în Studiul de Fezabilitate şi Proiecul Tehnic, se vor propune soluţii pentru reabilitarea acestui sistem care să contribuie la îmbunătăţirea eficienţei obiectelor din reţeaua principala de irigaţii (statii de repompare, construcţii hidrotehnice, canale inclusiv automatizarea lor) astfel încat acestea să asigure:

- reducerea pierderilor de apă;

- reducerea costurilor de exploatare şi întreţinere prin creşterea randamentelor ca efect a

lucrărilor de reabilitare;

- reducerea consumului de energie electrică prin creşterea eficienţei cu pomparea, livrarea

şi distribuirea apei.

Sistemul de irigaţii Terasa Viziru se alimentează cu apă din Fluviul Dunărea printr-o staţie de pompare de alimentare plutitoare (SPA), amplasată la km 221 şi staţia de repompare SRPA-01 situată pe canalul CA Luncă la cca. 8430 m faţă de SPA.

Din analiza făcuta la lansarea temei de proiectare a rezultat ca selectarea acestui sistem pentru reabilitare se justifica atât datorita situaţiei in care se găseşte in prezent infrastructura, cat si din punct de vedere al perspectivelor de irigare a suprafetelor agricole din acest perimetru. In perimetru s-au înfiinţat deja O.U.A.I. pentru o suprafaţă de cca. 14429 ha.

2. SITUAŢIA ACTUALĂ A INFRASTRUCTURII

Sistemul de irigaţii Teraza Viziru a fost proiectat şi executat în perioada 1970-1972, când toate exploataţiile agricole erau organizate pe suprafeţe foarte mari, (IAS şi CAP) şi ca urmare Beneficiarii organizaţiei care administrau infrastructura sistemelor aveau relaţii cu un număr foarte redus de utlizatori. În acelaşi timp utilizatorii dispuneau de echipamentele de udare (care chiar dacă nu erau performante) necesare pentru realizarea programelor de udare şi era posibilă aplicarea irigaţiilor pe un procent ridicat din suprafaţa amenajată.

Schimbările survenite după 1990 în mărimea şi structura exploataţiilor agricole, pe de o parte şi influenţa costului energiei electrice în preţul de livrarea al apei catre utilizatori pe de altă parte, impun luarea masurilor necesare pentru adaptare atât a amenajărilor (de la SPP la hidrant) interioare cât şi a infrastructurii principale la condiţiile actuale de exploatare agricolă a suprafeţelor amenajate. Toate aceste măsuri trebuie să conducă la creşterea eficienţei irigaţiilor.

Sistemul de irigaţii Terasa Viziru este alimentat cu apa din fluviul Dunărea prin priza şi staţia de pompare plutitoare de la km 221 (IM GHEORGHIU), care pompează pentru acest sistem un debit de 28,10 m³/s la o înălţime de Hp=10,60 m. Apa pompată este preluată de canalul CA Lunca (CAL) în lungime de 8,6 km şi tranzitată până la staţia de repompare SRPA01 care pompează debitul de 23,50 mc/s în canalul de aducţiune de pe terasă (CAT) la o înălţime de pompare de Hp=15 m

Preview document

Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 1
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 2
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 3
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 4
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 5
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 6
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 7
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 8
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 9
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 10
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 11
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 12
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 13
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 14
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 15
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 16
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 17
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 18
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 19
Descrierea sistemului de irigații Terasa Viziru - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Descrierea Sistemului de Irigatii Terasa Viziru.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?