Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 9729
Mărime: 39.96KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Vladimir Rojanski
Proiectul a participat la Sesiune de Comunicari Stiintifice care s-a desfasurat in anul univ. 2007 in cadrul ASE.

Cuprins

CAP.I

Poluarea – 1.Definire,forme de manifestare si metode de combatere

2.Situatia poluarii in lume si in Romania

CAP.II

Deseurile – a.Definire,forme,caracteristici

b.Impactul lor asupra mediului

c.Modalitati de gestionare si valorificare a deseurilor

d.Reglementari nationale si internationale

Cap.III

Concluzii si propuneri

Extras din document

CAP. I

Poluarea

I.1.Definire,forme de manifestare si metode de combatere

Problema raportului dintre om si mediul ambiant nu este noua.Ea a aparut o data cu cele dintai colectivitati omenesti, caci omul cu inteligenta si spiritul creator care il definesc nu s-a multumit cu natura asa cum era ea, ci a pornit la transformarea ei potrivit nevoilor sale.Odata cu progresele stiintifice inregistrate de om de-a lungul timpului,calitatea factorilor de mediu s-a modificat pentru ca astazi sa constituie una dintre cele mai importante probleme pe care tocmai omul trebuie sa o rezolve pentru ca el este generatorul acestiu dezechilibru numit poluare.

“Poluarea reprezinta modificarea componentelor naturale prin prezenta unor componente straine,numite poluanti,ca urmare a activitatii omului,si care provoaca prin natura lor,prin concentratia in care se gasesc si prin timpul cat actioneaza ,efecte nocive asupra sanatatii,creeaza discomfort sau impiedica folosirea unor componente ale mediului esentiale vietii. (conferinta mondiala a ONU-Stockholm,1972).

Din cuprinsul definitiei se poate constata clar ca cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poarta omul,poluarea fiind consecinta activitatii mai ales social-economice a acestuia.

Privita istoric,poluarea mediului a aparut odata cu omul,dar sa dezvoltat si s-a diversificat pe masura evolutiei societatii umane,ajungand astazi una dintre importantele preocupari ale specialistilor din diferite domenii ale stiintei si tehnicii,ale statelor si guvernelor,ale intregii populatii mondiale.Acasta pentru ca primejdia reprezentata de poluare a crescut si creste neincetat, impunand masuri urgente pe plan national si international,in spritul ideilor pentru combaterea poluarii.

Principalele forme de poluare a mediului:

• biologica - cea mai veche si bine cunoscuta dintre formele de poluare,se produce prin eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a germenilor microbieni producatori de boli.Pericolul principal reprezentat de poluarea biologica consta in declansarea de epidemii care fac numeroase victime.Totusi datorita masurilor luate in prezent,poluarea biologica-bacterilogica-virusologica si parazitologica,are o frecventa redusa.

• chimica – consta in eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a diverselor substante chimice.Pericolul principal al poluarii chimice il reprezinta potentialul toxic ridicat al acestor substante.

• fizica – este cea mai recenta si cuprinde:

a) poluaea radioactive ca urmare a extinderii folosirii izotopilor radioactivi in stiinta,industrie,agricultura,zootehnie,medicina etc.Pericolul deosebit al substantelor radioactive in mediu consta in potentialul lor nociv chiar si la concentratii foarte reduse.

b) poluarea sonora.Zgomotul ca si vibratiile si ultravioletele sunt frecvente in mediul de munca si de viata al omului modern,iar intensitatile poluarii sonore sunt in continua crestere.Supraaglomerarea si traficul,doi mari polunati fonici,au consecinte serioase asupra echilibrului psihosomatic al individului.

Marea varietate a poluarii fizice ca si timpul relativ scurt de la punerea ei in evidenta o face mai putin binecunoscuta decat pe cea biologica si chimica,necesitand eforturi deosebite de investigare si cercetare pentru a putea fi stapanita in viitorul apropiat.

Dar cele mai des intalnite forme de poluare sunt poluarea apei,a solului,a aerului(atmosferica).Aceste elemente de baza ale vietii omenesti se pare ca sunt si cele mai afectate de actiunile responsabile ale actiunii omenesti.

Solul ca si aerul si apa este un factor de mediu cu influente deosebite asupra sanatatii.De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa atat a celui de suprafata cat si a celei subterane.

Poluarea solului e considerata ca fiind o consecinta a unor obiceiuri neigienice sau practice necorespunzatoare datorita indepartarii si depozitarii la intamplare a reziduurilore rezultate din activitatea omului,a deseurilor industriale sau utilizarii necorespuzatoare a unor substante chimice in practica agricola.

Elementele poluante ale solului sunt de doua categorii:

1.elemente biologice reprezentate de organisme (bacterii,virusi,paraziti),eliminate de om si de animale- fiind in cea mai mare parte patogene.Ele fac parte integranta din diferite reziduuri menajere,animale,industriale.

2.elemente chimice: sunt in cea mai mare parte de natura organica.Importanta lor e multipla:ele servesc ca suport nutritiv pentru germeni,insecte si rozatoare,sufera procesul de descompunere cu eliberare de gaze toxice,pot fi antrenate in sursele de apa pe care le degradeaza etc.

Ca masuri de prevenire si combatere a poluarii sunt: - colectarea igienica a reziduurilor menajere in recipiente speciale - indepartarea organizata si la perioade cat mai scurte a reziduurilor colectate in afara localitatilor - depozitarea controlata sau tratarea corespunzatoare a reziduurilor indepartate prin neutralizare,utilizand in agricultura,ca ingrasamant natural,a rezuduurilor uscate,recuperarea si reutilizarea(reciclarea) reziduurilor etc.

Apa e un factor de mediu indispensabil vietii .Ea indeplineste in organism multiple functii,fara apa toate reactiile bilogice devenind imposibile.La poluarea apei contribuie un numar mare de surse,care sunt clasificate in:

• Surse organizate :

1. ape rezidualecomunale care rezulta din uttlizarea apei in locuinte si institutii publice,bogate in microrganisme dintre care multe patogene

2. ape reziduale industriale provin din diverse procese de fabricatie sau sunt utilizate la transport ca solvent sau separator la purificarea si spalarea materiilor prime,semifinite si finite sau a ustensilelor si instalatiilor si au o compozitie eterogena.

3 apele reziduale agrozootehnice provin mai ales din utilizarea apei in scopuri agricole(irigatii),cat si ptr. alimentarea animalelor si salubritatea crescatorilor de animale.

• Surse neorganizate:apele meteorice(ploaie,zapada,reziduale solide de tot felul),diversele utilizari corespunzatoare(topirea inului sau canepii).

Ca masuri de prevenire a poluarii apei: - interzicerea indepartarii la intamplare a reziduurilor de orice fel care ar putea polua apa - organizarea corecta a sistemelor de canalizare locale construirea de statii de epurare - construirea de statii sau sisteme de epurare specifice pentru apele reziduuale ale intreprinderi industriale - controlul depozitarii reziduurilor solide.

Aerul formeaza invelisul gazos al pamantului,reprezentand si el un element indispensabil vietii.Poluarea aerului consta din modificarea compozitiei sale normale in mod deosebit prin patrunderea in atmosfera a unor elemente straine si cu efecte nocive.

Preview document

Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 1
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 2
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 3
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 4
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 5
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 6
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 7
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 8
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 9
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 10
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 11
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 12
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 13
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 14
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 15
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 16
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 17
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 18
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 19
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 20
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 21
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 22
Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajare Groapa Deseuri Baia Sprie

Introducere În prezent deseurile reprezinta una dintre cele mai acute probleme legate de protectia mediului. Mari cantitati de deseuri sunt...

Dezvoltare Durabilă

1. Conceptul de dezvoltare durabilă Răspunsul umanităţii la aceste crize este dat de conceptul de „dezvoltare durabilă” care se propune a fi...

Gestiunea Deseurilor

INTRODUCERE Ecologia (din cuvintele grecesti: ecos - casa si logos - stiinta, adica "stiinta studierii habitatului") este o stiinta biologica de...

Olanda - Indicatori de Mediu

Aşezare geografică OLANDA (Nederland în olandeză)- între 50°45'-53°30' latitudine nordică şi 3°20'-7°10' longitudine estică- este partea europeană...

Managementul Deseurilor - Napoli

Napoli este cel mai mare oras din Italia de Sud, fiind situat pe marginea Golfului Napoli; Este una dintre capitalele regionale și are o populație...

Factorii Poluarii Aerului

POLUAREA AERULUI Este adesea vizibilă sub forma fumului din hornuri si a gazelor de la tevile de esapament ale masinilor. Fumul este un amestec...

Deșeurile din Construcții și Demolări

1.Descriere Deşeurile din construcţii şi demolări reprezintă deşeurile rezultate din activităţi precum construcţia de clădiri şi obiective de...

Valorificarea Deseurilor din Cauciuc

Principalele direcţii de valorificare a produselor uzate şi a deşeurilor din cauciuc grupate în ordine descrescătoare a eficienţei tehnice a...

Ai nevoie de altceva?