Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 9729
Mărime: 39.96KB (arhivat)
Publicat de: Alexe Cojocaru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Vladimir Rojanski
Proiectul a participat la Sesiune de Comunicari Stiintifice care s-a desfasurat in anul univ. 2007 in cadrul ASE.

Cuprins

  1. CAP.I
  2. Poluarea – 1.Definire,forme de manifestare si metode de combatere
  3. 2.Situatia poluarii in lume si in Romania
  4. CAP.II
  5. Deseurile – a.Definire,forme,caracteristici
  6. b.Impactul lor asupra mediului
  7. c.Modalitati de gestionare si valorificare a deseurilor
  8. d.Reglementari nationale si internationale
  9. Cap.III
  10. Concluzii si propuneri

Extras din proiect

CAP. I

Poluarea

I.1.Definire,forme de manifestare si metode de combatere

Problema raportului dintre om si mediul ambiant nu este noua.Ea a aparut o data cu cele dintai colectivitati omenesti, caci omul cu inteligenta si spiritul creator care il definesc nu s-a multumit cu natura asa cum era ea, ci a pornit la transformarea ei potrivit nevoilor sale.Odata cu progresele stiintifice inregistrate de om de-a lungul timpului,calitatea factorilor de mediu s-a modificat pentru ca astazi sa constituie una dintre cele mai importante probleme pe care tocmai omul trebuie sa o rezolve pentru ca el este generatorul acestiu dezechilibru numit poluare.

“Poluarea reprezinta modificarea componentelor naturale prin prezenta unor componente straine,numite poluanti,ca urmare a activitatii omului,si care provoaca prin natura lor,prin concentratia in care se gasesc si prin timpul cat actioneaza ,efecte nocive asupra sanatatii,creeaza discomfort sau impiedica folosirea unor componente ale mediului esentiale vietii. (conferinta mondiala a ONU-Stockholm,1972).

Din cuprinsul definitiei se poate constata clar ca cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poarta omul,poluarea fiind consecinta activitatii mai ales social-economice a acestuia.

Privita istoric,poluarea mediului a aparut odata cu omul,dar sa dezvoltat si s-a diversificat pe masura evolutiei societatii umane,ajungand astazi una dintre importantele preocupari ale specialistilor din diferite domenii ale stiintei si tehnicii,ale statelor si guvernelor,ale intregii populatii mondiale.Acasta pentru ca primejdia reprezentata de poluare a crescut si creste neincetat, impunand masuri urgente pe plan national si international,in spritul ideilor pentru combaterea poluarii.

Principalele forme de poluare a mediului:

• biologica - cea mai veche si bine cunoscuta dintre formele de poluare,se produce prin eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a germenilor microbieni producatori de boli.Pericolul principal reprezentat de poluarea biologica consta in declansarea de epidemii care fac numeroase victime.Totusi datorita masurilor luate in prezent,poluarea biologica-bacterilogica-virusologica si parazitologica,are o frecventa redusa.

• chimica – consta in eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a diverselor substante chimice.Pericolul principal al poluarii chimice il reprezinta potentialul toxic ridicat al acestor substante.

• fizica – este cea mai recenta si cuprinde:

a) poluaea radioactive ca urmare a extinderii folosirii izotopilor radioactivi in stiinta,industrie,agricultura,zootehnie,medicina etc.Pericolul deosebit al substantelor radioactive in mediu consta in potentialul lor nociv chiar si la concentratii foarte reduse.

b) poluarea sonora.Zgomotul ca si vibratiile si ultravioletele sunt frecvente in mediul de munca si de viata al omului modern,iar intensitatile poluarii sonore sunt in continua crestere.Supraaglomerarea si traficul,doi mari polunati fonici,au consecinte serioase asupra echilibrului psihosomatic al individului.

Marea varietate a poluarii fizice ca si timpul relativ scurt de la punerea ei in evidenta o face mai putin binecunoscuta decat pe cea biologica si chimica,necesitand eforturi deosebite de investigare si cercetare pentru a putea fi stapanita in viitorul apropiat.

Dar cele mai des intalnite forme de poluare sunt poluarea apei,a solului,a aerului(atmosferica).Aceste elemente de baza ale vietii omenesti se pare ca sunt si cele mai afectate de actiunile responsabile ale actiunii omenesti.

Solul ca si aerul si apa este un factor de mediu cu influente deosebite asupra sanatatii.De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa atat a celui de suprafata cat si a celei subterane.

Poluarea solului e considerata ca fiind o consecinta a unor obiceiuri neigienice sau practice necorespunzatoare datorita indepartarii si depozitarii la intamplare a reziduurilore rezultate din activitatea omului,a deseurilor industriale sau utilizarii necorespuzatoare a unor substante chimice in practica agricola.

Elementele poluante ale solului sunt de doua categorii:

1.elemente biologice reprezentate de organisme (bacterii,virusi,paraziti),eliminate de om si de animale- fiind in cea mai mare parte patogene.Ele fac parte integranta din diferite reziduuri menajere,animale,industriale.

2.elemente chimice: sunt in cea mai mare parte de natura organica.Importanta lor e multipla:ele servesc ca suport nutritiv pentru germeni,insecte si rozatoare,sufera procesul de descompunere cu eliberare de gaze toxice,pot fi antrenate in sursele de apa pe care le degradeaza etc.

Ca masuri de prevenire si combatere a poluarii sunt: - colectarea igienica a reziduurilor menajere in recipiente speciale - indepartarea organizata si la perioade cat mai scurte a reziduurilor colectate in afara localitatilor - depozitarea controlata sau tratarea corespunzatoare a reziduurilor indepartate prin neutralizare,utilizand in agricultura,ca ingrasamant natural,a rezuduurilor uscate,recuperarea si reutilizarea(reciclarea) reziduurilor etc.

Apa e un factor de mediu indispensabil vietii .Ea indeplineste in organism multiple functii,fara apa toate reactiile bilogice devenind imposibile.La poluarea apei contribuie un numar mare de surse,care sunt clasificate in:

• Surse organizate :

1. ape rezidualecomunale care rezulta din uttlizarea apei in locuinte si institutii publice,bogate in microrganisme dintre care multe patogene

2. ape reziduale industriale provin din diverse procese de fabricatie sau sunt utilizate la transport ca solvent sau separator la purificarea si spalarea materiilor prime,semifinite si finite sau a ustensilelor si instalatiilor si au o compozitie eterogena.

3 apele reziduale agrozootehnice provin mai ales din utilizarea apei in scopuri agricole(irigatii),cat si ptr. alimentarea animalelor si salubritatea crescatorilor de animale.

• Surse neorganizate:apele meteorice(ploaie,zapada,reziduale solide de tot felul),diversele utilizari corespunzatoare(topirea inului sau canepii).

Ca masuri de prevenire a poluarii apei: - interzicerea indepartarii la intamplare a reziduurilor de orice fel care ar putea polua apa - organizarea corecta a sistemelor de canalizare locale construirea de statii de epurare - construirea de statii sau sisteme de epurare specifice pentru apele reziduuale ale intreprinderi industriale - controlul depozitarii reziduurilor solide.

Aerul formeaza invelisul gazos al pamantului,reprezentand si el un element indispensabil vietii.Poluarea aerului consta din modificarea compozitiei sale normale in mod deosebit prin patrunderea in atmosfera a unor elemente straine si cu efecte nocive.

Preview document

Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 1
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 2
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 3
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 4
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 5
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 6
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 7
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 8
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 9
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 10
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 11
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 12
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 13
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 14
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 15
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 16
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 17
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 18
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 19
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 20
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 21
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 22
Deșeu - materie primă - o necesitate pentru o dezvoltare durabilă - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Deseu - Materie Prima - o Necesitate pentru o Dezvoltare Durabila.doc

Alții au mai descărcat și

Studii Privind Procedee și Instalații pentru Epurarea Apelor Uzate Menajere

CAP.I. INTRODUCERE I.1 Poluarea mediului înconjurător Definită mai pe larg, poluarea reprezintă modificarea componentelor naturale ale mediului...

Poluarea apelor de suprafață - depoluare Râului Bahlui

Argument Numim planeta noastra PAMÂNTUL, si tot asa numim si suprafetele de uscat, de parca ele ar fi predominante. În realitate pe Terra marile...

Amenajare groapă deșeuri Baia Sprie

Introducere În prezent deseurile reprezinta una dintre cele mai acute probleme legate de protectia mediului. Mari cantitati de deseuri sunt...

Calitatea aerului și a apei în așezările urbane

1.1 ASEZARILE UMANE – generalitati În decursul devenirii sale istorice omul si-a creat un mediu artificial, pentru a se feri de o natura când...

Efectele poluanților asupra sănătăți umane

I. Argumentul: Omul, ca existenta biologica, este strans legat de mediul sau de viata. Aceasta relatie indisolubila constituie astazi unul din...

Procedee și Echipamente pentru Epurarea Apei

1. Introducere Apa reprezintă unul dintre elementele esenţiale suportului vieţii pe Terra, existenţa ecosistemelor se datorează prezenţei apei....

Stația de Tratare a Apei Pitești

ARGUMENT Calitatea mediului este o noţiune complexă care cuprinde numeroase aspecte ale raportului om-natură. Utilizând acest termen se are în...

Poluarea și Poluanții

CAPITOLUL I ~PRINCIPALELE SURSE DE POLUARE~ Învelişul gazos al Pământului reprezentat de atmosfera terestră constituie unul dintre factorii...

Te-ar putea interesa și

Politica de mediu a Uniunii Europene

INTRODUCERE Noţiunea de mediu, noţiune cameleon, cum este caracterizată de Michel Prieur , cunoaşte nenumărate valenţe şi este folosită cu...

Contribuția Uniunii Europene în Materie de Mediu

INTRODUCERE Noţiunea de mediu, noţiune cameleon, cum este caracterizată de Michel Prieur , cunoaşte nenumărate valenţe şi este folosită cu...

Analiza Impactului asupra Mediului a Sistemului de Transport Public

INTRODUCERE Oamenii s-au deplasat dintotdeauna, iniţial pe distanţe mai mici şi pentru procurarea hranei, mai apoi pe distanţe mai mari pentru a...

Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria

Capitolul I Noţiuni teoretice Dezvoltarea durabilă a fost definită iniţial în raportul Comisiei Mondiale pentru Mediu şi Dezvoltare O.N.U. –...

Combustibilii ecologici - alternativă energetică și pentru transporturi

1. Biocombustibilii, argumentatie pentru dezvoltarea durabila a economiei, la nivel national si european Conferinţa de la Kyoto (1997), Protocolul...

Recuperarea și reciclarea deșeurilor

ARGUMENT Deşeul e un material (obiect) care prin el însuşi fără a fi supus unei transformări nu mai poate fi utilizat. Deşeurile pot fi...

Capitala României București

Capitolul 1: Date Generale despre Municipiul Bucureşti 1.1. Scurtă prezentare a oraşului Scurtă prezentare a regiunii - date geografice,...

Protecția Mediului

1. Introducere Problematica “mediului înconjurător”* – subiect aparent facil de dezbătut şi “generos în oferte” de exprimare spontană, dar nu...

Ai nevoie de altceva?