Dezastrul de la Aberfan

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 16 în total
Mărime: 552.58KB (arhivat)
Publicat de: Roxelana Mircea
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

ABERFAN

Aberfan este un oras mic, situate la 8 km sud Merthyr Tydfil in Tara Galilor.

Constructia haldei

Zeci de ani inainte de accident, milioane de metri cubi de steril de excavatie rezultat de la mina Merthyr Vale Colliery au fost depozitate pe Muntele Merthyr, deasupra orasului Aberfan..

A 7-a halda a fost deschisa in 1958. Localizarea haldei a fost decisa de 2 oameni necalificati in acest domeniu. Nu s-au facut foraje, nu au asigurat drenajul si nu au stabilit volumul maxim de steril ce poate fi depozitat.

Halda a fost construita prin depunere gravitationala a materialului steril provenit de la mina de carbune.

Acest material a fot depus pe un subtrat geologic format partial din gresii poroase.

Din aceasta formatiune apareau la suprafata mai multe izvoare, o parte a haldelor fiind amplasate pe paraiele formate, inclusive halda nr 7.

Un raport din 1927 avertiza asupra peicolului amlasaii haldelor pe un teren instabil avand in vedere lucrarile miniere subterane si un alt raport din 1958 mentiona prezenta paraielor sub haldele de steril.

Alte alunecari de teren de mai mici dimensiuni au avut loc in1939, 1944 (alunecarea a fost de aproximativ 200 metri) si 1963 (a fost blocata o strada cu noroi in apropierea scolii Pantglas).

ACIDENTUL

Mai multe zile de ploi abundente, peste media lunii, jumatate din cantitatea de apa inregistrandu-se cu doua zile inainte de accident.

In aceste conditii stratul de gresii poroase a fost suprasaturat, izvorul de suprafata a fost blocat de sterilul din halda, iar sub statul de gresi era o roca o impermeabila, astfel apa nu s-a putut drena, terenul a devenit saturat si instabil.

Conținut arhivă zip

  • Dezastrul de la Aberfan.ppt

Te-ar putea interesa și

Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător

ARGUMENT “Poeţii au privit întotdeauna Pământul ca pe un cosmos al miracolelor infinite şi, încercănd să le descifreze, le-au sporit, adăugând ei...

Furtuni și Inundații

FURTUNI SI INUNDATII De-a lungul istoriei, furtunile si inundatiile au provocat distrugeri si pierderea multor vieti omenesti. Unii experti...

Ai nevoie de altceva?