Dezvoltarea Durabila

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Dezvoltarea Durabila.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 34 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

I. Delimitari conceptuale
I.1 Dezvoltarea durabila
I.2 Criza ambientala
I.3 Tehnologii moderne
II.Modele, exemple de criza ambientala
II.1 Poluarea Apei
II.2 Poluarea Solului
II.3 Poluarea Aerului
III. Solutii

Extras din document

I.1 Conceptul de dezvoltare durabila

Conceptul de dezvoltare durabila a aparut in 1980,ca raspuns la nevoia de a realiza un echilibru intre progresul economic si social, pe de o parte, si grija fata de mediu si gestionarea resurselor naturale pe de alta parte.

Cu timpul, conceptul de dezvoltare durabila a castigat multi adepti, demonstrandu-si dimensiunea globala.

De aceea, comunitatea mondiala a realizat faptul ca o examinare mai indeoaproape a noilor date si noilor interelatii si interdependente dintre mediul inconjurator si probleme socio-economice, de tipul saracie si subdezvoltare, este foarte necesara, constituind in aceelasi timp si o mare provocare.

Dar pe cat de multe progrese s-au facut in sfatuirea si nuantarea conceptului de dezvoltare durabila, pe atat de mari au devenit presiunile asupra mediului si resurselor naturale, mentinand statele lumii intr-un echilibru extrem de instabil din punct de vedere al mediului inconjurator.

Precizarea semnificatiilor acestui term, durabilitatea este absolut necesara, cu atat mai mult cu cat se poate observa folosirea excesiva a acestuia, fara insa ca utilizatorii lui sa cunoasca toate valentele pe care aceasta le presupune.

Problema cheie a dezvoltarii durabile o constituie reconcilierea intre doua aspiratii umane:necesitatea continuarii economice si sociale si a imbunatatirii si conservarii starii mediului, ca singura cale pentru cresterea calitatii vietii.

Dezvoltarea durabila este definita ca fiind capacitatea de a satisface cerintele generatiei prezente fara a compromite capacitatea generatiei viitoare de ce-si satisface propriile novoi.

Multa vreme in istoria umanitatii, dominatia omului asupra naturii s-a constituit intr-un serie dinsctiv al progresului economico-social.Ceea ce se poate vedea insa astazi ne indreptateste sa afirmam ca aceasta dominatii a omului asupra naturii a determinat pagube deosebit de mari pentru mediul inconjurator.

S-a ajuns in aceasta situatie datorita faptului ca prioritatile societatii vizau “ profitul imediat, protectia naturii lasand-o mai tarziu”, spunea A. Negucioiu in lucrarea “Economie Politica”.

Dezvoltarea economica este o modificare, o sporire sau o crestere a productiei la orice nivel de referinta (micro,macro) etc. bazata in exclusivitate pe modificarea calitativa a factorilor primari sau directi ai productiei se intelege toti acei factori fara de care productia ar fi impozibila:obiectele muncii(materii prime, auxiliare etc.) mijloc de munca si forta de munca.

Expresia dezvoltare durabila are ca sursa termenul englezesc, “sustainability”,care a fost tradus de catre majoritatea economistilor prin durabilitate.

Misiunea dezvoltarii durabile este sa gaseasca caile de crestere a bogatiei totale concomitent cu folosirea, in mod prudent, a resurselor naturale comune, astfel incat resursele regenerabile sa poata fii mentinute, iar cele neregenerabile sa fie folosite intr-un ritm care sa tina seama de nevoile generatiilor viitoare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Durabila.ppt