Ecologia filosofia vieții

Proiect
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 15592
Mărime: 542.95KB (arhivat)
Publicat de: Mihnea Abel Toader
Puncte necesare: 6
Proiect la politici ecologice

Extras din proiect

I. ECOLOGIA

1.1. ECOLOGIA CA STIINTA TEORETICA SI APLICATIVA

Ecologia este stiinta interactiunilor vietii cu mediul înconjurator si are un dublu profil, teoretic si aplicativ.

Obiectul corect al ecologiei este: Ecosistemul sau Sistemul ecologic  unitate functionala fundamentala a biosferei, alcatuita din doua subsisteme.

a. un subsistem biotic  comunitatea de populatii, de bacterii, ciuperci, plante verzi, animale = BIOCENOZA.

b. un subsistem abiotic  un set de factori locali ai mediului fizic = BIOTOPUL.

Sub aspect teoretic  ecologia este stiinta relatiilor cantitative între componentele ecosistemelor. Sub aspect aplicativ  ecologia este stiinta protectiei si amenajarii ecosistemelor, stiinta productiei biologice, a bioproductiei ecosistemului.

ECOLOGIA  poate fi deci definita ca stiinta interactiunii dintre organisme, a interactiunii materiei vii cu scoarta terestra, a productivitatii biologice si relatiilor omului cu natura.

Termenul de ecologie este format etimologic din doua cuvinte de origine greaca:

 OIKOS  casa gospodarie economie;

 LOGOS  stiinta vorbire.

1.2. GENEZA ECOLOGIEI CA STIINTA

Prima definitie a ecologiei a fost data de profesorul german EFNST HAKEL, unul din marii evolutionisti ai secolului trecut si care a dezvoltat conceptia despre evolutia speciilor a lui CH. DARWIN din lucrarea Originea speciilor aparuta în 1859. Au aparut apoi o diversitate de definitii. Unele pun accentul pe organism, altele pun accentul pe sistemele biologice supraindividuale.

Este necesar sa amintim însa ca ecologia ca stiinta a avut mai multi premergatori.

Gândirea ecologista a debutat în S.U.A. Asa cum fiecare stat democrat cauta sa-si trimita ambasadori care sa reprezinte cultura tarii respective, în secolul trecut americanii l-au trimis la Roma pe GEORGE PERKIN MARSH (1801-1882), Acesta, în peregrinarile sale prin Italia, a observat intensele deforestari din bazinul Marii Mediterane.

Perkin, observând aceste ravagii si implicatiile lor, a scris o carte MAN AND NATURE  Omul si natura sau Geografia fizica asa cum a fost modificata ea de actiunea umana. Cartea a cuprins si un capitol de etica a ocrotirii vietii. Ambasadorul S.U.A. Perkin, congresman de Vermont, desi era politician, a atras atentia naturalistilor asupra pericolului deforestarilor.

Tot în S.U.A. un ornitolog (studiul pasarilor) JOHN AUDUBON (1785-1851) a realizat un atlas color al pasarilor de pe continentul american, Pasari în pozitii naturale. Pictorul GEORGE CATLIN (1796-1872), un mare portretist si un luptator pentru drepturile pieilor rosii, a pictat scene din viata animalelor salbatice. DAVIDTHOREH (1817-1862) a scris o prima carte de silvicologie Viata în padure. RALPH EMERSON (1803-1882), poet si eseist a scris poezii legate de problema naturii. Marelui silvicultor ALDO LEOPOLD (1886-1948) i se datoreaza legislatia ocrotirii padurii.

Acesti creatori, iubitori de natura, n-ar fi reusit în demersul lor daca nu si-ar fi aliat oameni politici. Astfel, presedintele THOEODOR ROOSVELT (1858-1919) a detinut presedintia S.U.A. doua legislaturi (1901-1909) si a promovat legi foarte bune de protectie a mediului înconjurator.

Emerson si Leopold au luptat pentru crearea parcului national Yellowstone (anul 1872) Piatra galbena, unde sunt protejate multe bogatii naturale si unde nu se intra cu masina, vizitarea facându-se doar pe alei.

II. RELATIA OM  NATURA - SOCIETATE

Pozitia omului în natura si societate a fost abordata în mod diferit în cursul istoriei.

Prima data a fost abordata pozitia omului în mediul social si doar ulterior a fost abordata pozitia omului în natura.

Astazi, acest mod de abordare nu îl putem considera corect. În paleolitic si neolitic, populatiile de vânatori si culegatori vânau pentru subzistenta animale, asa cum o confirma desenele din pesterile din Spania. Hrana vegetala era sarcina în trib a sexului slab. Tot femeile cunosteau si plantele de leac. De la aceste prime triburi primitive ne-a ramas pozitia omului în natura. Ei vedeau natura ca o zeitate.

În sec. VIII, în poemele lui HESIOD, Munci si zile, apar aspecte legate de problematica naturii. Tribul de amerindieni HOPPI din Muntii Stâncosi erau foarte respectuosi fata de natura. Înainte de a taia un copac pentru nevoile tribului, ei adresau o rugaciune naturii. La fel, la noi în Bucovina, înca din secolul trecut, se faceau rugaciuni la taierea unui copac. În Tara Oasului exista un ritual identic. Astfel de ritualuri au existat în toate comunitatile primitive.

În colinzile de Craciun profane (non-sacre) apar înca de la triburile de daci elemente de ecologie spirituala.

În filozofia hindusa, a Indiei antice, care s-a dezvoltat în strânsa legatura cu religia lui Budha, porunca de baza este sa nu ucizi. Fiecare faptura pentru hindus are dreptul la viata. Indienii considerau ca, cu 1-2000 de ani înainte de nasterea lui HRISTOS, omul se regasea în toate vietuitoarele. Conform principiului AHIMSA nu este voie sa iei viata nici unei fapturi daca nu îti este necesara.

Din cele prezentate se contureaza doua pozitii:

 ANTOPOCENTRICA  în care accentul cade pe om;

 BIOCENTRICA (ECOCENTRICA)  în care accentul cade pe viata tuturor vietuitoarelor.

Preview document

Ecologia filosofia vieții - Pagina 1
Ecologia filosofia vieții - Pagina 2
Ecologia filosofia vieții - Pagina 3
Ecologia filosofia vieții - Pagina 4
Ecologia filosofia vieții - Pagina 5
Ecologia filosofia vieții - Pagina 6
Ecologia filosofia vieții - Pagina 7
Ecologia filosofia vieții - Pagina 8
Ecologia filosofia vieții - Pagina 9
Ecologia filosofia vieții - Pagina 10
Ecologia filosofia vieții - Pagina 11
Ecologia filosofia vieții - Pagina 12
Ecologia filosofia vieții - Pagina 13
Ecologia filosofia vieții - Pagina 14
Ecologia filosofia vieții - Pagina 15
Ecologia filosofia vieții - Pagina 16
Ecologia filosofia vieții - Pagina 17
Ecologia filosofia vieții - Pagina 18
Ecologia filosofia vieții - Pagina 19
Ecologia filosofia vieții - Pagina 20
Ecologia filosofia vieții - Pagina 21
Ecologia filosofia vieții - Pagina 22
Ecologia filosofia vieții - Pagina 23
Ecologia filosofia vieții - Pagina 24
Ecologia filosofia vieții - Pagina 25
Ecologia filosofia vieții - Pagina 26
Ecologia filosofia vieții - Pagina 27
Ecologia filosofia vieții - Pagina 28
Ecologia filosofia vieții - Pagina 29
Ecologia filosofia vieții - Pagina 30
Ecologia filosofia vieții - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Ecologia Filosofia Vietii.doc

Te-ar putea interesa și

Modalități de Optimizare a Educației Ecologice Formale în Învățământul Preuniversitar

Introducere Dezechilibrul ecologic existent la scară globală generalizează îngrijorarea omenirii şi motivează creşterea cererii de educaţie...

Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole

INTRODUCERE Am ales tema „Efectele fertilizării asupra productivităţii agricole” deoarece consider că ar fi interesant, dar mai ales util, să...

Etica și Protecția Mediului Înconjurător

Introducere Încă de la apariţia sa pe Terra, omul a influenţat mediul natural în sensul dorit de el, pentru a-şi asigură protecţie, hrană,...

Gestiunea deșeurilor

INTRODUCERE Ecologia (din cuvintele grecesti: ecos - casa si logos - stiinta, adica "stiinta studierii habitatului") este o stiinta biologica de...

Marketing-ul Verde în Retail-ul Românesc

Introducere Cunoaşterea naturii fără înţelepciune a adus ignoranţa faţă de riscurile alterării ei şi asupra căreia se atrage astăzi atenţia....

Tehnologii de Tratare a Apei

1. APA. POLUAREA APEI 1.1 GENERALITATI. CLASIFICARE Apa de la suprafaţa planetei constituie învelişul numit hidrosfera, si este intr-o continua...

Impactul Tehnologiei Asupra Mediului

Introducere: Problema raportului dintre om si natura nu este noua, ea aparand din cele mai vechi timpuri, odata cu primele colectivitati umane....

Curs Ecologie 2010

1 Consideraţii introductive 1.1. Ecologie. Definiţie, obiect, domenii, importanţă Termenul de ecologie, din punct de vedere etimologic, are la...

Ai nevoie de altceva?